Androidos telefon csatlakoztatása macOS-hez: fájlok másolása egyszerűen

Valószínűleg senkit nem lep meg, ha azt mondjuk, egy iPhone-t és egy Macet összekötni, majd kényelmesen megoldani közöttük a fájlok átmásolását, gyakorlatilag automatikusan megy, hiszen mindkét terméket az Apple fejleszti, s odafigyelnek a gördülékeny együttműködés kialakítására. Ám nem feltétlenül használ mindenki csupa Apple terméket. Ha például valaki Macet használ számítógép gyanánt, de okostelefont inkább az androidos felhozatalból választott, máris nehezebb egy kicsit a dolga. Korábban mutattunk a macOS és az Android összekötésére vezetékes és wifin keresztüli fájlátvitelre kitalált megoldásokat egyaránt. Ma az előbbire szeretnénk mutatni egy egészen új kis alkalmazást, amely az eddigi leggördülékenyebb és legkényelmesebb eszköz a fájlok ide-oda másolgatására a Mac és az androidos készülékek között.

MacDroid: Androidos telefon csatlakoztatása macOS-ehez és fájlok másolása teljes kényelemben

MacDroid az Electronic Team műhelyéből került ki, akiknek maces fájlkezelőjét, a Commander One-t korábban már teszteltük. Vagyis a fájlkezelés világ nem ismeretlen a cégnek. Igaz, a MacDroid nem egy újabb fájlmenedzser, hanem egy olyan segédprogram, amellyel önálló meghajtóként lehet csatlakoztatni az androidos eszközöket, s így teljes egészében rálátunk azok fájlrendszerére, megnyithatunk dokumentumokat, ide-oda másolhatunk állományokat a telefon tárhelyén belül, s természetesen a számítógép és az okostelefon között is.

A MacDroid teljesen ingyen letölthető és telepíthető, beüzemelése pár kattintás, s a program az első indításkor részletesen – angolul -, képekkel illusztrálva végigvezet minket azon, mit kell tennünk, hogy rálássunk az okostelefonunk tartalmára a Macről: csatlakoztatni az USB kábellel a telefont és a Macet, majd a telefonon felugró párbeszédablakban a Fájlok átvitele (vagy Android verziótól függően hasonló elnevezésű) menüpontot választani. Ettől kezdve a telefon pont úgy megjelenik a macOS alatt, mintha egy csatlakoztatott pendrájv lenne, s használni is pont úgy tudjuk, mint bármely külső merevlemezt, pendrájvot.

Bár a MacDroid ingyen tölthető le, az ingyenes verzió sajnos korlátozott tudású: csak telefonról másolhatunk át fájlokat a Macre. Ha a másik irányba is másolgatnánk, vagy törölni is szeretnénk néha mappákat és fájlokat a telefonról, akkor kb. 19 USD / év díjért előfizethetünk a Pro változatra. Ez már korlátozásoktól mentes, vagyis kényelmesen megy vele a fájlok oda-vissza menedzselése az eszközök között. Igaz is, természetesen nem csak egy androidos kütyüvel használhatjuk, csatlakoztathatunk egyszerre több eszközt is, így akár azok között is csereberélhetjük a fájlokat a Mac közbeiktatásával.

Mindent egybevetve a MacDriod kifejezetten egyszerűvé, kényelmessé teszi a fájlok menedzselését a Mac és az androidos okostelefonok, tabletek között. Beüzemelése gyerekjáték, a használata pedig adja magát, hiszen mind a Finderben, mind tetszőleges fájlkezelő alkalmazásokban elérjük vele a csatlakoztatott készülékek tárhelyét. Ha mégis testreszabnánk kicsit a működését, a menüsorban megbújó ikonra kattintva elérhetjük az összes beállítási lehetőséget, például a cache kezelés opcióit.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató