Androidos appok Windowson vagy macOS-en, ingyen

Bár nem feltétlenül szeretne mindenki androidos appokat fejleszteni és a legtöbb esetben bőven elég, ha a Play Áruház kínálatát okostelefonon vagy tableten teszteljük, a kíváncsi természetűekre azért rátörhet a vágy, hogy a windowsos vagy macOS rendszerű gépeken is futtassanak androidos programokat. Nos, a dolog rendkívül egyszerűen megoldható, teljesen ingyen. Két megoldást is mutatunk, mindkettővel viszonylag kényelmesen használhatók androidos appok Windowson vagy Macen.

VirtualBox: androidos appok Windowson vagy Macen

A VirtualBox egy remek, ingyenes virtuális gép szoftver, amely kiváló választás, ha elszeparáltan szeretnénk tesztrendszereket használni. Így például futtathatunk így az eredeti Windows rendszerünkön egy második windowsos virtuális gépet, vagy akár Linuxot is, anélkül, hogy külön kellene bootolni a két rendszerbe. Ugyanígy Macen is megoldható vele például egy Windows telepítése és használata, BootCamp nélkül.

De telepíthetünk benne DOS-t, beOS-t, vagy bármilyen hasonló operációs rendszert. Nem lesz persze annyira tökéletes, mintha natív hardveren futna a kérdéses rendszer, de tesztelésre, vagy például arra, hogy Macen használjunk néhány windowsos alkalmazást, megteszi. És természetesen alkalmas az Android futtatására is.

Ehhez két dolog kell mindössze:

Ezután telepítsük a VirtualBoxot a megszokott módon, pont ahogy bármilyen más szoftvert is szoktunk. Ha ezzel megvagyunk, indítsuk el a programot és a megjelenő felületen kattintsunk a New gombra.

Adjunk nevet virtuális gépünknek (pl. Android), majd válasszuk a Type opcióban a Linux lehetőséget, a Version részben pedig az Other Linux 32 vagy 64 bites verziót attól függően, milyen Android verziót töltöttünk le).

Kattintsunk a Continue gombra és a következő lapon adjuk meg a virtuális gép memóriájának méretét. Ez függ attól is, mennyi RAM van a valódi gépben, annak maximum a felét válasszuk a virtuálisnak.

A Continue gombra kattintás után virtuális merevlemezünk méretét kell kiválasztanunk, itt ismét érdemes figyelembe venni, mennyi szabad hely van a valódin, illetve mire akarjuk használni majd virutális Androidunkat. Akár 8 vagy 16 GB- is bőven megteszi, ha csak néhány programot tesztelgetnénk. Ezután még pár “Continue” és elkészültünk.

Ha megvagyunk, indítsuk el virtuális gépünket és első lépésben válasszuk ki a letöltött android ISO lemezképfájlt. Ezzel elindul a rendszer, ahol választhatunk, hogy telepítjük-e az Androidot, vagy csak futtatjuk Live CD üzemmódban. Ha hosszú távon gondolkodunk, telepítsünk. Ez esetben át kell esnünk a telepítési procedúrán, de ez az Android esetében sem ördöngösség, aki telepített már Linuxot, megbirkózik ezzel is könnyedén. Annyi extra tudnivaló van csak, hogy a partíció formázásakor érdemes az ext4 formátumot választani.

Ha megvagyunk, egy teljesen használható Androidot kapunk, virtuálisan, amelyet futtathatunk ablakban vagy teljes képernyőn is. Vannak persze korlátok, így például a multitouch funkciók nem igazán alkalmazhatók egérrel, de ezt leszámítva kísérletezésre, tesztelésre sok esetben megteszi ez a megoldás. Arról nem is beszélve, hogy az Android x86 projekt részeként letölthető Androidok akár elsődleges (vagy másodlagos) rendszerként is feltehetők egy PC-re, nem csak virtuálisan.

Android Studio

A másik, minden platformon működő megoldás az ingyenes Android Studio letöltése és az abban integrált Android emulátor használata. Ennek nagy előnye, hogy akár a legfrissebb Android verziót is simán használhatjuk, illetve ha kedvünk támad fejleszteni, ez ugyebár első kézből származó fejlesztőrendszer Androidhoz.

Az Android emulátor használatához létre kell hoznunk egy új projektet, majd kiválasztani az AVD Manager lehetőséget az eszköztáron. Ezután létrehozhatjuk virtuális eszközünket, amely lehet akár okostelefon, akár tablet, az általunk kiválasztott Android verzióval és jellemzőkkel.

További előny, hogy itt szimulálhatunk rengeteg eszköz-specifikus dolgot is, például a képernyő elforgatását, GPS-t, ujjlenyomat szkennert stb. Szóval ez a módszer kicsit túlmutat a VirtualBoxos lehetőségeken.

E két megoldással viszonylag egyszerűen tudunk androidos appokat futtatni Windowson vagy macOS alatt. Tökéletes Android élményre azonban ne számítsunk, ahhoz azért nem árt egy valódi androidos eszköz. Kísérletező kedvünket viszont kiélhetjük ezzel a módszerrel is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató