Mac használat androidos okostelefonnal, minden szempontból

Lássuk be, ha valaki Macet használ napi szinten számítógépként, még nem feltétlenül köteles iPhone-t vagy iPadet választani hozzá. Ha hozzá közelebb áll valamelyik androidos okostelefon, miért ne használhatná azt? Ám az is egyértelmű, hogy a macOS és egy iOS eszköz között azért meglehetősen nagy az összhang, hála a számtalan olyan alkalmazásnak, amelyek közvetlenül vagy az iCloud felhőn keresztül képesek adatot cserélni a gép és az okostelefon között. Ez a harmónia ugyan nehezebben hozható össze egy Mac és egy androidos okostelefon között, ám korántsem mondanánk megközelíthetetlennek az érzést. Akadnak ugyanis szép számmal olyan szoftverek, amelyek kiválóan dolgoznak együtt e két platform között. Megmutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a Mac használat androdios okostelefonnal majdnem olyan kényelmes és zökkenőmentes legyen, mint ha teljesen az Apple égisze alatt maradtunk volna.

Mac használat androidos okostelefonnal: összekötés USB-n

Kezdjük ott, hogy nem is feltétlenül kell összekötni a Macet és az okostelefont, hiszen akár felhőn vagy közvetlen wifi kapcsolaton keresztül is képes a két rendszer a fájlcserére, s akadnak olyan programok – később ezekről szót ejtünk – amelyek komfortosan használhatók dokumentumok, fájlok, adatok szinkronizálására a két platform között.

Ha mégis úgy döntünk, hogy ragaszkodunk az USB-n keresztüli adatcseréhez, két megoldás is van. Az egyik teljesen ingyenes, egyenesen a Google-tól: Android File Transfer a neve, s az ég világon semmi mást nem csinál, csak lehetővé teszi, hogy kényelmesen másolhassunk ide-oda fájlokat a telefon és a Mac között. Ehhez kapunk egy nagyon alap fájlkezelő felületet, amellyel rálátunk a telefon minden mappájára. Szóval elsősorban azoknak praktikus, akiket ez a puritánság – és a fájlrendszer látványa – nem riaszt vissza.

Van egy másik, igaz, nem ingyenes megoldás is. Ez az AnyTrans for Android amelynek segítségével gyakorlatilag a telefon minden tartalmát szinkronizálhatjuk a géppel, beleértve fájlokat, SMS-eket, címjegyzéket, zenéket, hívásnaplót, videókat, csengőhangokat, dokumentumokat stb. Biztos kihagytunk valamit, de gyakorlatilag a teljes telefon fölött átvehetjük vele a hatalmat USB-n keresztül. 

Ennek az a feltétele, hogy engedélyeznünk kell a fejlesztői üzemmódot a telefonon és azon belül az USB hibakeresés funkciót. Ehhez a program egyébként részletes – képekkel illusztrált, de angol nyelvű – útmutatóval is szolgál. Nem bonyolult. Ha ez megvan, a program felületén keresztül menedzselhetüjük a fent felsorolt dolgokat, például másolhatunk a telefonra zenét, csengőhangot, videót, vagy éppen letölthetjük róla a teljes hívásnaplót, az SMS-eket stb. Az AnyTrans aktuális verziója amúgy elérhető Setapp előfizetéssel is.

Fájlcsere a felhőben

Mint említettük, az USB kábel nem feltétlenül létfontosságú, ha megelégszünk a felhőben történő fájlcserével. Ehhez a legegyszerűbb megoldást a Backup and sync from Google fedőnevű alkalmazás jelenti, amelyet ingyen telepíthetünk macOS-re. Ha megfelelően konfiguráljuk, beépíti a Google Drive felhő tartalmát a Mac rendszerébe, vagyis akár a Finderben is elérhetjük az összes (vagy kiválasztottan szinkronizált) Google Drive mappa tartalmát. Szerintünk ez a legkényelmesebb megoldás, de ha valaki inkább a Dropboxot vagy a Microsoft OneDrive-ot részesíti előnyben, azt is választhatja.

Mindegyikhez van olyan maces kliens alkalmazás, amely megoldja a szinkronizálást a felhővel, s az így tárolt fájlokat az androdios telefonon – az adott szolgáltató ingyenes appjával, vagy erre alkalmas fájlkezelő appal – és a Macen egyaránt elérjük.

Sajnos az iCloud elérése jelenleg androidon nem igazán kivitelezhető. Bár egy kis trükkel megnyithatjuk az iCloud Drive-ot az Android böngészőjében a telefonon (annyit a trükk, hogy az iCloud.com oldalt megnyitva annak Asztali webhely változatát kell megjeleníttetni mondjuk az androidos Chrome böngészővel), de iszonyúan macerás így használni. Hosszú távon rendkívül kényelmetlen. Átmeneti megoldásnak megteszi, például ha hirtelen el kell érnünk valamilyen iCloud Drive-on tárolt fájlt az okostelefonról.

Fotók és videók menedzselése

A fentebb már említett Backup and sync from Google a Google Drive-os fájlokon kívül a fotók szinkronizálásában is segíthet. Összehangolhatjuk vele a Google Fotók szolgáltatását és a macOS alap Apple Photos alkalmazását. Ez ugyan duplikálást jelent, hiszen fotóink így az Apple Photos alkalmazásából felkerülnek a Google Fotókba, viszont jó tudni, hogy ez lehetőséget ad akár arra is, hogy korlátlan mennyiségben tároljunk fényképeket a biztonságos felhőben. Backup tekintetében sem utolsó, de a Google Fotók app Androidon is ott van ingyen és bérmentve, így teljes kényelemben szinkronizálhatjuk az összes fotót: amiket a telefonnal készítünk és amiket a gépről töltünk felhőbe. A photos.google.com oldalon gyakorlatilag az összes így szinkronizált fényképünket elérjük majd, egyszerűen a böngészőben. Az ingyenes fotótárhely feltétele, hogy a “jó minőségű” – jelenleg ez 16 megapixelt jelent – tárolást válasszuk a “teljes méret” helyett. Ebben az esetben ugyanis a képek nem foglalnak helyet a Google Drive kvótánkból, s korlátlan mennyiségben másolhatunk belőlük a felhőbe.

A másik megoldás USB-n keresztül működik, s két dolog kell hozzá. A macOS részét képező Image Capture program, illetve az, hogy a csatlakoztatás után a telefonon kiválasszuk az USB csatlakozási módok közül a Képek átvitele (vagy hasonló, Android verziótól függ) opciót. 

Ekkor az Images Capture alkalmazásban megjelenik a telefonnal készített összes fotó és videó, mintha csak egy hagyományos digitális fényképezőgépet csatlakoztattunk volna. Könnyedén átmásolhatjuk azokat a gépre.

Zene, zene, zene

Szintén sokakat érintő kérdés a zenehallgatás, ám itt korántsem tragikus a helyzet. Sőt! Először is, ha van Apple Music előfizetéstünk, azt gond nélkül hallgathatjuk az Apple által készített androidos alkalmazással. Ezzel persze nem hallgathatók az olyan dalok, amelyeket nem Apple Music előfizetéssel vásároltunk, csak szimplán bemásoltunk valamikor a Macen az iTunes alkalmazásba. Ezeket legegyszerűbben a fentebb említett USB-s fájlkezelési módszerek valamelyikével juttathatjuk a telefonra (csak másoljuk őket mondjuk a telefon Music mappájába), hogy ott lejátszhassuk őket bármilyen androidos zenelejátszó appal, akár a készülékgyártók által adottal is. 

De még ez sem a vége, hiszen ott van a Google Play Music, a Spotify, és immár a Youtube Music is. Igaz, ezek közül az asztali rendszeren csak a Spotify érhető el dedikált klienssel, de a többi szépen működik a böngészőben a számítógépen, Androidra pedig ott a saját alkalmazásuk. Sajnos ezekhez havi előfizetés kell, de adott esetben megéri, hiszen ennél egyszerűbben nem juthatunk zenéhez. Illetve a Google Play Music esetében vásárolhatunk is dalokat a Google zenei áruházában, így azokat előfizetés nélkül is tudjuk menedzselni az eszközeinken a Play Music appban. Sőt, a Play Music arra is lehetőséget ad, hogy a webes felületén keresztül feltöltsük a saját gyűjteményünk darabjait a Macről, így azokat is elérhetjük bármely androidos eszközünkön.

A Spotify pedig akár ingyen is használható, igaz, megkötésekkel (nem hallgathatjuk offline a dalokat + reklám).

Irodai munka

Mint fentebb már említettük, sajnos az Apple megoldásai nem igazán működnek Androidon, így le kell mondanunk az iWork csomag (Pages, Numbers, Keynote) dokumentumainak kényelmes szinkronizálásáról és telefonon történő szerkesztéséről, ami például a Mac és az iPhone között hihetetlenül flottul működik. De vannak azért alternatívák szép számmal.

Ingyenes megoldásnak ott van rögtön a Google saját irodai csomagja. A Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák önálló appként telepíthetők a telefonra, a Macen pedig teljes kényelemben elérjük ezeket a Safari, vagy Chrome böngészőkben. Ráadásul tényleg nagyon jól használhatók, az ember nem igazán hiányolja a natív maces alkalmazást belőlük, bár egyszer azért jópofa lenne, ha debütálna ilyen (ez ügyben mondjuk kétségeink vannak). Minden dokumentumunk a Google felhőjében tárolható, ami nagyon kényelmes szinkronizálást tesz lehetővé, de azzal tisztában kell lennünk, hogy ingyen “csak” 15 GB tárhelyet kapunk. Ellenben 100 GB mindössze 6900 forint / év előfizetéssel igényelhető, s az már bőven megteszi miden dokumentum, fájl tárolására. Ha mégis inkább takarékosak vagyunk, és elférünk 15 GB-on (beleértve ebbe a Gmail levelezésünk tárhely igényét is), megúszhatjuk teljesen ingyen.

Szintén előfizetős megoldás, de ugyancsak nagyon praktikus, ha a Microsoft Office 365 mellett döntünk. Itt ugyebár kapjuk az androidos és macOS-re készült Office alkalmazásokat (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote), s hozzá bőséges OneDrive felhő tárhelyet, hogy legyen hol tárolni az anyagaikat. Az pedig talán egy percig sem kétséges senki előtt, hogy ez egy profi irodai csomag…

Markdown szövegírás

Ha valaki a markdown szövegírás mellett tört lándzsát, annak rossz hír, hogy sem az Ulysses, sem a Bear nem elérhető Androidra. Jó hír viszont, hogy a Bear-nek hamarosan lesz webes felülete is, így az abban készült markdown jegyzeteket legalább böngészőben elérhetjük majd Androidon.

Ha viszont kényelmes markdown szövegszerkesztésre vágyunk, akkor a legjobb választás ebben az esetben az iA Writer lesz, amely mind macOS-en, mind Androidon gond nélkül működik, s több felhő szolgáltatáson keresztül is elérhetik egymás dokumentumait. Nem ingyenes, de egészen olcsón megvásárolhatjuk mindkét rendszerre.

Emellett ott van az ingyenes Simplenote, amely sima szöveges – akár markdown jelöléseket használó – jegyzetelésre alkalmas, és szinkronizálhatunk vele a Mac és az androidos telefon között, ha elvégzünk egy gyors, ingyenes regisztrációt.

Jegyzetelés teljes kényelemben

Ha már a jegyzetelés szóba került: bár a macOS saját Notes alkalmazása és a Bear egyaránt kiesnek, marad azért még praktikus jegyzet alkalmazás dögivel. Személyes kedvencünk a Notion, amely azonban inkább komplett “életviteli alkalmazás”, nem hagyományos jegyzettömb. Napi szinten könnyítheti meg az életünket, nem csak jegyzetelés, hanem anyaggyűjtés, projekt-kidolgozás, tennivaló-menedzselés szempontjából is.

Aki hosszú, szöveges jegyzetet készítene és csatolna hozzájuk képeket, dokumentumokat, hangfelvételeket, kézírásos jegyzeteket stb., annak jó választás lehet az Evernote vagy a Microsoft OneNote. Előbbi sajnos csak korlátozásokkal ingyenes, amúgy elég borsos áron lehet rá előfizetni, utóbbi viszont teljesen ingyenes minden platformra, így macOS-re és Androdira is. A OneNote ingyenessége persze csak addig tart, amíg nem töltjük vele tele az 5 GB-ig ingyenes OneDrive tárhelyet, hiszen ott tárolja a jegyzeteiket (amúgy majdnem minden friss Samsung telefonhoz ajándékba jár 100 GB OneDrive tárhely egy évre). De lássuk be, 5 GB-on röhögve el lehet azért férni egyszerű jegyzetekkel.

Tennivalók menedzselése

Az Office és a OneNote mellett a Microsoft másik nagy dobása a Microsoft To-Do alkalmazás, amelynek maces változata most jelent meg, de Androidra már jóideje elérhető. Az egykori Wunderlist utódja immár szépen kikupálódott. A Microsoft nem hanyagolja el, sőt, nagyon is törődnek vele. Mára az egyik legjobb GTD alkalmazássá nőtte ki magát, és szép lassan teljesen összeszűri majd a levet az Outlookkal is, ha valakinek ez fontos szempont. Mindenesetre önmagában is nagyszerűen használható arra, hogy tennivalóinkat menedzseljük benne, s ne feledkezzünk el semmiről. Ez is a OneDrive felhőn keresztül szinkronizál, de – hacsak nem csatolunk méretes fájlokat minden tennivalóhoz – aligha lehet vele megtölteni az ingyenes tárhelyet.

Jelszavak védelme

A jelszavak, PIN kódok, kártyaadatok megfelelően titkosított védelme ma már alapkövetelmény mindenkinél. Ha nem megfelelő jeszavakat választunk és nem kellő körültekintéssel tároljuk őket (mert fejben tartani ennyit már nem igazán lehet), nagyon ráfaraghatunk, hiszen mostanság virágzik az adathalászat, a kiberbűnözők pedig naponta vetnek be újabb, hatékonyabb módszereket, hogy hozzáférjenek adatainkhoz. Ha jelszavak tárolásáról van szó, nekünk két kedvencünk van. Az egyik a 1Password, a másik az Enpass. Szerencsére mindkettő működik macOS és Android alatt egyaránt, de más megközelítésben juthatunk hozzájuk és más az adattárolási módjuk is. Az Enpass alap verziója macOS-re ingyenes, csak a prémium funkciókét kell fizetni. Androidra szintén van ingyenes változata, de abban csak 20 bejegyzés tárolható. Szóval a két rendszerre egyenként kell megvennünk a programot, egyszeri befektetésként az adott verzióra nézve. Ettől kezdve akár az iCloud, akár a Google Drive tárhelyeken keresztül tudjuk vele szinkronizálni az AES-256 bites algoritmussal titkosított adatbázist, amely az összes jelszavunkat, kódunkat stb. tartalmazza.

A 1Password ezzel szemben jelenleg előfizetős rendszerben használható. Cserébe viszont a szinkronizálást is a 1Password saját szerverén keresztül oldhatjuk meg, itt is erős, AES-256 bites titkosítással.

Tulajdonképpen bármelyiket választhatjuk, mindkettő jól használható, és seregnyi praktikus funkcióval rendelkeznek.

A tökéletes levelezőprogram

Végül következzen egy alternatív levelezőprogram is, amely jó választás lehet, ha valaki falra mászik a Gmail androidos alkalmazásától és a webes felülettől, illetve a céges levelezését is szeretné egy felületen intézni. A Spark egy döbbenetesen jó, ennek dacára ingyenes levelezőkliens, amely az alap funkciók mellett olyan extrákkal is rendelkezik, mint a levelek olvasásnak elodázása (Snooze), az időzített levélküldés, vagy a fontos levelek kitűzése a lista tetejére.

De ha valakinek például nem erőssége az Inbox karbantartása, értékelni fogja a prgoram Smart Inbox fedőnevű megoldását, amely segít jobban átlátni a beérkező leveleket és kiigazodni a korábbiakon is. Emellett van gyors-válasz lehetőség, használhatunk saját sablonokat stb. Érdemes vele megismerkedni. Mindkét rendszeren nagyszerűen megállja a helyét!

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!