Luminar 4: fényképek javítása, fotóretusálás mesterséges intelligenciával (is)

Bár manapság a modern okostelefonok is döbbenetesen profi fotókat lőnek, s a hagyományos értelemben vett fényképezőgépekkel is lenyűgöző képeket alkothatunk, azért az esetek többségében nem igazán lehet megúszni a fényképezésnél némi utómunkát. Márpedig az elkészült fényképek javítása olykor igencsak időt rabló feladattá nőheti ki magát. Szerencsére akadnak remek szoftverek, amelyekkel gyorsan, mégis profi kivitelben oldható meg e feladat. A mi egyik kedvencünk – amely szerintünk simán felveszi a versenyt az etalonnak számító Adobe Lightroommal – a Luminar nevű alkalmazás, amelynek a napokban jelent meg legújabb verziója. Ennek legfőbb érdekessége, hogy szinte minden kiemelt területen bevethető benne az AI, vagyis a fotóretusálás mesterséges intelligenciával válik egyszerűbbé és gyorsabbá (Windowson és macOS alatt egyaránt).

Luminar 4: fényképek javítása, fotóretusálás mesterséges intelligenciával

Már a korábbi Luminar verziók tesztjeinél is volt alkalmunk bemutatni pár AI eszközt a programban, bár az előző verzió legfőbb újdonsága kétség kívül az volt, hogy a képszerkesztő mellé végre egy komplett fotómenedzser felületet is kaptunk. 

Luminar 4 esetében ezt a fotómenedzser felületet is csiszolgatták kicsit, így ez is kényelmesebb és gyorsabb lett, de ezúttal a hangsúly már azon van, hogy a Luminar 4 szinte minden kiemelt területhez kapott egy-egy mesterséges intelligenciára épülő modult. Az AI modulok segítségével már eddig is egyetlen kattintás volt, hogy egy fotót tuningoljunk kicsit. A program beazonosította a kép főbb részleteit (növények, égbolt, emberek stb.) és minden egyes részletet ennek megfelelően optimalizált, anélkül, hogy ehhez maszkolással, vagy ecsetek használatával kellett volna bajlódnunk. Az eddigiek mellé mostantól az alábbiak állnak rendelkezésünkre: AI Sky Replacement, AI Skin Enhancer, AI Structure. 

Az AI Sky Replacement talán a legizgalmasabb, hiszen ezzel konkrétan pár kattintás csupán, hogy lecseréljük a fotón látható eredeti égboltot. Mindezt anélkül, hogy előtte ki kellene jelölnünk a megfelelő képrészleteket, maszkokat létrehozni stb. A program felismeri az égboltot a fotókon, s elvégzi helyettünk annak precíz maszkolását. Gyakorlatilag egyetlen kattintással választhatunk másik égboltot a program által felkínáltakból, vagy egy másik, általunk megadott fotóból. A mesterséges intelligencia hihetetlenül jól végzi a dolgát, a tesztek során nálunk alig tévedett, szinte minden tesztfotón gond nélkül lecserélte az égboltot, beleértve a területre belógó objektumok, növények mögül kikandikáló részleteket is. Sőt, a “környezeti fényeket” is automatikusan hozzáigazítja a kiválasztott csere-égbolthoz (naplemente, borús idő, verőfényes napsütés stb.). Biztosan vannak esetek, amikor megbicsaklik, de szerintünk hihetetlenül jól sikerült, és rendkívül sok melótól mentesíthet minket. Ha esetleg elsőre valami nem sikerül neki, akad pár manuális opció is, hogy finomítsunk a dolgon. De még ezzel együtt is brutálisan sok melótól kímélhetjük meg magunkat.

Emellett természetesen megmaradt a szintén mesterséges intelligenciára épülő égbolt-tuningoló funkció (AI Sky-Enhancer) is, vagyis az eredetit is könnyedén optimalizálhatjuk, ha nem a cseréje a célunk.

Hasonlóan ügyes az új AI Skin Enhancer is, amely nevének megfelelően a portréfotók retusálásakor nyújthat segítséget, hogy szebbé, kvázi hibátlanná tegyük a fotó alanyának bőrét.

A különféle AI funkciók mellett ráadásul ott van még a Luminar Looks gyűjtemény is, benne seregnyi előre definiált sablonnal, amelyekkel mindössze egyetlen kattintás a fotók felturbózása, izgalmasabbá varázslása.

Manuális eszköztár és gyors fotótár

A Luminar 4 nem csupán az automatikus fotótuningolásra hagyatkozik. Az ég világon mindent megkapunk ahhoz is, hogy manuálisan dolgozzunk át fotókat. Vagyis vannak ecsetek, maszkolás, rétegkezelés, s persze temérdek fényelési, retusálási eszköz. A program természetesen nem bátnja az eredeti fotót, hanem minden módosítást önállóan, később bármikor visszavonható módon tárol. Így ha utólag mégis úgy döntünk, valamelyik effekt, szűrő felesleges, egyszerűen megszabadulhatunk tőle.

A felületen minden eszközt és szűrőt gyorsan és egyszerűen megtalálunk, kategóriákra osztva. A portréfotók retusálásához ráadásul teljesen elkülönítve tálalják a legfontosabb funkciókat.

A fotótár felület is nagyon kényelmes, villámgyors. Állíthatjuk az előnézetek méretét, az oldalsávban komfortosan menedzselhetjük a könyvtárakat, albumokat, illetve szűrhetünk különféle szempontok szerint. Van lehetőség a fotók címkézésére, zászlózására, értékelésére és később ezen tulajdonságok alapján a visszakeresésükre is. Emellett van batch szerkesztés is, vagyis a kijelölt képeken egy lépésben is alkalmazhatunk szűrő(ke)t.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Luminar 4 szerintünk továbbra is az egyik legjobb Lightroom alternatíva, de ha nem hasonlítgatjuk semmihez, akkor is egy szinte tökéletesre csiszolt fotómenedzser- és fotóretusáló alkalmazás. Windowson és macOS-en egyaránt működik, de a két verziót egymástól függetlenül kell beszereznünk a készítők oldaláról.

Ne maradjon le erről sem!