Sokoldalú ingyenes irodai szoftver otthonra, magyarul is

Még év elején (szó szerint idei első cikkünkben) mutattuk a Softmaker Office 2018 irodai csomagot, amely egy kiváló alternatíva azoknak, akik az irodában a Microsoft Office helyett valami másra vágynának. A vállalkozásoknak szánt verzió sajnos nem ingyenes, azonban a Softmaker Office-nak eddig is volt díjmentesen használható változata, de az nem lépett verziót év elején. Most azonban igen, a héten ugyanis megjelent a FreeOffice 2018, amely nagyszerű ingyenes irodai szoftver otthonra.

FreeOffice 2018: ingyenes irodai szoftver otthonra

A FreeOffice 2018 használható Windowson és Linuxon egyaránt. Szemben a fizetős testvérrel ebből egyelőre nincs maces változat. A program villámgyors, felülete pedig átszabható a felhasználó elvárásainak megfelelően: aki a régi Office alkalmazásokon nőtt fel, annak hagyományos eszköztárat kínál, míg aki már megedződött a szalagos eszköztárakon, az itt is nagyjából azt kapja, amit az aktuális Microsoft Office verzióknál.

Hasonlóan a többi irodai csomaghoz, itt is kapunk szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs alkalmazást egyaránt. Mindegyik villámgyors, magyar nyelvű, s támogatják az összes elterjedt irodai fájlformátumot: doc, xls, ppt, docx, xlsx, pptx, odf, ott, rtf, csv, slk stb.

Funkciókészletét tekintve az ingyenes verzió alig marad el a fizetőstől. Itt is megvan minden szerkesztési funkció, vannak rajzeszközök, TextArt címszerkesztő, alapvető képszerkesztési opciók, diagram készítő stb. A csomag alkalmazásai meglepően jól kezelik a Microsoft Office dokumentumokat, így nagyjából stimmel a dokumentumok tördelése is, ami például a LibreOffice esetében nem mindig jön össze, ha egy ott készült anyagot valahol megnyitnak a Microsoft Office programok valamelyikében. A magyar felület mellé magyar nyelvű helyesírásellenőrző modul is társul, kevésbé összetett, mint a fizetős változatban, de a célnak bőven megfelel.

Érdekesség, hogy a mostanra már megszokottá vált PDF export mellett itt epub export lehetőséget is kapunk, vagy gyakorlatilag akár e-bookok szerkesztésére is használhatjuk a TextMaker szövegszerkesztőt.

Letöltés és aktiválás

Mindent egybevetve ez egy nagyon jól sikerült alternatív irodai csomag, amely ráadásul teljesen ingyenes, így nincs semmi vesztenivalónk, ha beüzemeljük az otthoni számítógépen. A FreeOffice 2018 innen tölthető le, s teljesen ingyen használható, ehhez viszont ingyenes regisztrációra van szükség, mert az aktiválásához szükséges termékkulcsot a megadott e-mail címre küldik el.

Ne maradjon le erről sem!