Szakasztott Microsoft Office: magyar nyelvű irodai csomag ingyen, több rendszerre

Miközben a Microsoft október elején útjukra bocsátotta a megújult Office 2021 alkalmazásokat, úgy tűnik, a konkurens irodai csomagok fejlesztői sem tétlenkednek. A SoftMaker például – a nemrég bemutatott FlexiPDF 2022 nevű PDF szerkesztőjük mellett – kiadta népszerű ingyenes irodai csomagjának frissítését, FreeOffice 2021 néven. Ez a magyar nyelvű irodai csomag ingyen, több rendszeren (Windows, macOS, Linux) áll a felhasználók rendelkezésére, ráadásul nem csak személyes, de akár üzleti felhasználásra is, vagyis a kis cégeknek remek alternatív eszköz lehet a szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, prezentációkhoz. Máris elmondjuk, milyen előnyei lehetnek a többi népszerű ingyenes irodai csomaghoz, például a LibreOffice-hoz képest.

FreeOffice 2021: magyar nyelvű irodai csomag ingyen, több rendszerre

Mint az a bevezetőből is kiderült már, a FreeOffice 2021 egy, az otthoni felhasználók és a cégek számára is teljesen ingyen rendelkezésre álló irodai csomag, amely tartalmaz Microsoft Office kompatibilis szövegszerkesztőt (TextMaker), táblázatkezelőt (PlanMaker), illetve prezentációs (Presentations) alkalmazást egyaránt. Létezik belőle egyébként egy kereskedelmi forgalomban kapható változat is, SoftMaker Office 2021 néven (erről itt írtunk tesztet), amely valamivel több funkcióval is dicsekedhet, de a két változat között a fő különbség jelenleg, hogy az ingyenes kiadáshoz nem jár terméktámogatási szolgáltatás.


Ingyenes konkurenseivel szemben az egyik legnagyobb előnye, hogy a felülete teljesen testreszabható: ha valaki esküszik az ősi Microsoft Office felépítésre, beállíthat olyat is, de ha kedveli a modernebb, úgynevezett szalagos eszköztárat, akkor választhat olyat is. A színvilága változtatható, vagy sötét üzemmódja is. S ami szintén fontos: ha a Windowsban magyar nyelvi beállítások vannak érvényben, akkor már a telepítéstől kezdve magyarul kommunikál velünk a csomag mindhárom alkalmazása. Ugyanígy a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrző is alapból a csomag része.


A programok nem csak felületüket tekintve – az eszköztárak felépítését, a főbb funkciók elérését – hasonulnak a Microsoft irodai csomagjában megszokotthoz, hanem a használható fájlformátumokat illetően is. Első mentésnél választhatunk, hogy a továbbiakban a FreeOffice saját formátumaiban, vagy a Microsoft Office jól ismert docx, xlsx, pptx formátumaiban kerüljenek mentésre dokumentumaink. Szerencsére ez nem merül ki a formátumok alapszintű támogatásában. A FreeOffice meglepően jól kezeli a szabványos Microsoft Office dokumentumokat: hacsak nem használunk azokban valamilyen speciális formázást, jó esélyünk van rá, hogy a létrehozott anyagok mindkét irodai csomag alkalmazásaiban pontosan ugyanúgy nézzenek is. Ez például nem erőssége a konkurens ingyenes megoldásoknak. Emellett a dokumentumok PDF formátumba exportálása is csupán egy mozdulat mindhárom FreeOffice alkalmazásban.


Funkciók tekintetében persze nehéz felvenni a versenyt a Microsofttal, így itt le kell mondanunk mondjuk az AI és ML alapú utólagos, egy kattintásos formázásokról és sablonokról, de ettől még minden manuális eszköz a rendelkezésünkre áll, hogy látványos, ízléses dokumentumokat, prezentációkat hozhassunk létre. A gyorsabb munka érdekében pedig arra azért van lehetőség, hogy saját színsémákat, sablonokat alkossunk, amelyekből később pár mozdulattal kreálhatunk hasonló felépítésű új anyagokat.
Ugyanígy a különlegesebb Excel-képletekről is le kell mondanunk, de természetesen minden létfontosságú, fontos képlet és funkció rendelkezésünkre áll a PlanMaker nevű táblázatkezelőben is.


Ha mindez még nem lenne elegendő, a FreeOffice alkalmazásai kifejezetten gyorsra sikerültek, és meglepően takarékosan bánnak a rendszer erőforrásaival is, így kellemes tempóban lehet velük dolgozni.

Összegzésül: gyors és könnyen használható irodai programok

Mindent egybevetve a FreeOffice 2021 nagyszerű alternatíva azok számára, akik nem szeretnének tetemes összeget ott hagyni a Microsoft irodai csomagjáért sem egyben, sem előfizetéssel, és nem tudnak megbarátkozni az amúgy sokoldalú LibreOffice kissé lomha – és nem túl felhasználóbarát – felületével, kompatibilitási problémáival. Ha nincs szükségünk az etalonnak tekinthető Microsoft Office ultramodern megoldásaira, s még csak a SoftMaker Office bővített tudására sem, akkor a FreeOffice 2021 lesz a tökéletes választás a szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez és prezentáció-gyártáshoz egyaránt. Ha valaha használtuk a Microsoft irodai szoftvereit, akkor a TextMaker, PlanMaker, Presentations használatával sem lesz semmi gondunk. A legtöbb funkció elérését igyekeztek a készítők azonos módon megoldani, hogy ne kelljen mindent újratanulni. Aki pedig még életében nem használt semmilyen irodai csomagot, annak ez egy gyorsan elsajátítható eszköz lehet a kezdéshez. Véleményünk szerint jelenleg ez a legjobb ingyenes Microsoft Office alternatíva.

Ne maradjon le erről sem!