Íme az egyik legjobb otthoni videoszerkesztő program

Az egyre jobb minőségű kamerákkal ellátott okostelefonokkal sorra készülnek a remekbe szabott családi felvételek, melyekhez aztán mindig szükség van némi utómunkára. Egy ballagási vagy születésnapi videót olykor több órányi mozgóképes nyersanyagból és a fényképekből kell összeraknunk “emészthető” hosszúságú, s lehetőleg nem dögunalmas anyaggá, hogy élvezettel nézhesse a család és a rokonság, amikor felkerül valamelyik videomegosztóra vagy közösségi oldalra. S bár mi is mutattunk már az idők során rengeteg hihetetlenül jó kiegészítőt több profi videoszerkesztőhöz (például Final Cut Pro X), be kell látni, hogy nem feltétlenül születik mindenki vágónak és rendezőnek. Nekik egy olyan otthoni videoszerkesztő program ajánlott, amelyik leegyszerűsíti a vágási folyamatot, de közben biztosítja, hogy a végeredmény profi legyen. Nos, ma épp egy ilyet tudunk mutatni, amely ráadásul használható Windowson és macOS-en egyaránt. Előtte viszont még egy megjegyzés: ha valaki kifejezetten ingyenes megoldást keres, erre a linkre kattintva találja meg a legjobb ingyenes videoszerkesztőket, egy cikkbe összegyűjtve.

Movavi Video Editor: tökéletes otthoni videoszerkesztő program

A Movavi videoszerkesztő program egyaránt használható Windowson és Macen, s a két változat között nem is igazán van különbség. Felületük, funkcióik gyakorlatilag teljesen megegyeznek. Bár a program elsősorban az otthoni felhasználóknak készült, a helyzet az, hogy sok esetben bőven megteszi professzionális munkára is. Mert bár a felületét tényleg úgy alakították ki a készítők, hogy pár perces ismerkedés után szinte bárki tudjon vele dolgozni, a funkciók tekintetében már alig húztak határvonalat, beletuszkoltak egy halom, a profi eszközöknél megszokott opciót is.

Maga a felület elég letisztult, nem lehet rajta különösebben elveszni. A főbb funkciókhoz még csak a menüt sem kell használnunk, minden fontosat kiraktak a bal oldali eszköztárra. Ha fentről lefelé nézzük az eszköztár gombjait, akkor a következők állnak rendelkezésünkre:

  • Import: Ez a kezdőlap, amelyen importálhatjuk a felhasználni kívánt videókat, vagy ha van géphez csatlakoztatott eszközünk (esetleg beépített webkameránk), akkor rögtönzött felvételeket is készíthetünk vele. Importálhatunk fotókat, videókat, hangfájlokat egyaránt, hogy később felhasználjuk azokat. Erre persze minden hasonló program képes, viszont a Movavi esetében találunk itt még néhány izgalmas alpontot. Az egyik a Music, amelyben egy sereg szabadon felhasználható zenei aláfestést kapunk. Ezeket egyetlen kattintással letölthetjük és alkalmazhatjuk őket videónkban. Hasonló módon a Sounds részben hangeffekt gyűjteményt találunk, szintén szabadon felhasználható tartalommal (taps, zaj stb.). A Sample video részben mintavideókat találunk, melyekkel feldobhatjuk saját felvételeinket, ahogy a Backgrounds részben található háttérképekkel is. Vagyis amellett, hogy importáljuk saját anyagainkat, seregnyi előre elkészített extra is vár ránk, amelyekkel változatosabbá, izgalmasabbá tehetjük felvételeinket.
  • Filters: Nevének megfelelően itt található egy csokorra való szűrő. Ezeket kategóriákba rendezték, így eleve könnyű a válogatás, de emellett nézőképet is kapunk mindegyikről. Egyébként hihetetlen látványos darabok kerültek a kínálatba, a mi személyes kedvenceink a Light Leaks csoport fényeffektjei és a Vignettes gyűjtemény. Otthoni videók esetében viszont valószínűleg a Flying Objects lesz majd sokak kedvence, amelyben számtalan jópofa 3D-s objektumot pakolhatunk videóinkra (szálló szerelmes levelek, lufik, hulló őszi falevelek, hóesés stb.).
  • Transitions: Hasonlóan nagy a választék átmenetekből is. Ezekkel egyik jelenetből válthatunk a másikba. A 3D-s kockától a hullámokig bármit megtalálunk itt. Mondjuk ezekkel nem kell túlzásba esni, de ez személyes megjegyzés, amúgy mindenki úgy használja őket, ahogy szeretné. Hiányérzete nem lesz a kínálatot tekintve senkinek, az tuti!
  • Titles: Egy látványos főcím vagy ízléses felirat mindig dob egy kicsit a felvételeken. Ilyeneket is találunk a programban. Több animált, leginkább vintage stílusú címmel dolgozhatunk, de vannak szövegbuborékok és felfelé gördülő stáblista is.
  • Sitcker: A matrica kínálat kevésbé méretes, de vigasztaljon mindenkit a tudat, hogy bármilyen PNG formátumú képet berakhat matricaként az idősávra, hogy valamire felhívja a figyelmet. Ezzel a módszerrel logót is elhelyezhetünk felvételeinken.
  • Callouts: A figyelemfelkeltő, animált jelölések használatával kiemelhetünk a videókon részleteket. Bekarikázás, nyilak, s egyéb jelzések állnak rendelkezésünkre. Nagyon látványos tud lenni bármelyik, pláne így, animált formában.
  • Tools: Itt tobzódnak a színelésre, képmanipulálásra szánt eszközök. Segítségükkel állíthatunk a színeken, a fehéregyensúlyon, levághatjuk egy fotó vagy videó felesleges részeit, elforgathatjuk a felvételeket, de akár Slow Motion effektet is kreálhatunk. Sőt, van még három szuper izgalmas művelet (képstabilizáció, kitakarás, Chroma key) amelyeket bekapcsolhatunk itt is, de ezeket kiemelten is megtaláljuk.
  • Stabilization: Segítségével a remegő kézzel, mozgás közben, vagy akár kocsiból készült felvételeket stabilizálhatjuk, hogy élvezetesebb legyen a látvány. A hatásfoka testreszabható. Értelemszerűen ha dobáltuk a kamerát, azzal nem tud mit kezdeni, de egy sima kézremegést, vagy mondjuk egy óvatosabb mozgás miatti bemozdulást szépen eltüntet. Annyit azért kell tudni az ilyen eljárásokról, hogy a kép széleiből szinte minden ilyen algoritmus kénytelen lecsípni valamennyit, de ez amúgy a felvétel élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, a remegés megszűnése sokkal profibb megjelenést kölcsönöz a felvételeknek a legtöbb esetben, így az a néhány levágott pixel a kép széléről bőven megéri.
  • Highlight and Conceal: Itt a kitakarásra vagy éppen a kiemelésre szolgáló eszközöket találjuk. Előbbivel mozaikos vagy elmosott módon tudjuk kitakarni egy fotó vagy videó adott részletét, utóbbival pedig a kiemelt részen kívül elnyomhatjuk a többi részletet. Keyframe lehetőség sajnos nincs, így a kitakarás nem mozgatható a felvételeken, de ez egy házi videónál legtöbbször nem jelent problémát. Egy effekt bekapcsolásával egyébként több részlet is kitakarható az adott jeleneten, a program ugyanis lehetőséget ad további maszkok hozzáadására is.
  • Chroma key: Végül egy sokszor használt effekt, amely bloggereknek például nagyon jól jöhet, ha a felvételeken szeretnének maguk mögé varázsolni valamilyen hátteret vagy videót. A Chroma key segítségével egy adott színárnyalatot tudunk kiszedni a képből. Bizonyára akad, aki nem annyira jártas e témában, de olyat azért már szinte mindenki látott, amikor a hollywoodi filmek forgatásán zöld hátterek és objektumok között ugrálnak a színészek, vagy a tévéstúdióban egy sima kék háttér előtt olvassa fel a híreket a bemondó. Aztán a képernyőn ezt már hatalmas űrállomáson zajló akciónak vagy háttérbe vetített fotókkal tarkított híradónak látjuk. Nos, dióhéjban ez a Chroma Key funkció lényege.

Mint a fentiekből is látszik, a funkciókínálatra igazán nem lehet panasz. A készítők tényleg minden beleraktak a programba, ami alapvetően szükséges ma már, hogy tényleg ízléses videókat kreáljunk. De mi a helyzet a felülettel?

Átlátható és könnyen használható

Mint már a bevezetőben is említettük, a Movavi Video Editor felülete tényleg nagyon letisztult. Nem kell hangyányi szövegeket bogarásznunk a több száz beállítási opció átnézésekor. Itt normál méretű felületeken és csak az látható, amire az adott műveletnél épp tényleg szükség van. Ráadásul a program számtalan dolgot egyszerűsít is, így például a fényelés mehet teljesen automatikusan is (automatikus szaturáció, kontraszt stb.), de természetesen lehetőséget ad arra is, hogy minden jellemzőt mi magunk állítsunk be, manuálisan. Ízlés és rátermettség kérdése, melyiket használjuk.

Ugyancsak ez a helyzet a videónk összeállítását illetően is. A Movavi Video Editor képes egyszerűsített üzemmódban is működni. Ekkor varázsló-szerűen vezet minket végig a program a videokészítés folyamatán (a neve is Montage Wizard). Csak be kell dobálni a képeket és videókat, meghatározni a sorrendjüket, majd kiválasztani az aláfestő zenét – ennek hosszához a program automatikusan hozzáigazíthatja a videót -, majd megnézni az előnézeti képet arról, mit ajánl nekünk a Movavi Video Editor ezek alapján. Ha tetszik, máris jöhet az export. Ilyenkor a program a fotókat automatikusan “megmozgatja” (nagyít, eltol stb.), így azok sem statikusan ácsorognak a felvételen, hanem minden mozgásban van. Ha végeztünk, csak exportáljuk az anyagot és kész, vagy arra is van lehetőségünk, hogy a montázst áttegyük a teljes szerkesztőbe és ott folytassuk a vágást.

Ezzel szemben ha a normál üzemmódot választjuk, akkor teljesen szabad kezet kapunk az alkotáshoz. Vagyis az idősávon mi válogatjuk össze, hogy melyik forrásból mennyit és milyen részt akarunk megjeleníteni. Darabolhatjuk a jeleneteket, egymásra helyezhetünk többet (a Movavi Video Editor több videosávot és hangsávot is kezel!), felpakolhatjuk rá a feliratokat, matricákat, logót stb.

A program teljes eszköztárát bevethetjük (beleértve a képkocka kimerevítést és a hangsávok lecsatolását, amiről eddig még nem esett szó), hogy a végeredmény tényleg professzionális legyen, annak ellenére, hogy az idősáv használatához sem igazán kell pilótavizsga. Mellesleg kicsit emlékeztet minket a Final Cut Pro X filozófiájára is, ahogy az egymásra helyezett sávokat és elemeket kezeli.

Exportálási lehetőségek

A fentieken túl persze fontos szempont egy ilyen program esetében az is, hogy a kész anyagot miként tudjuk prezentálni a nagyérdeműnek. A Movavi Video Editor itt is hű marad saját alaptételéhez: akinek kell, annak a végletekig egyszerűsít, de az is megtalálja a számítását, aki inkább elmerülne a részletekben. Ennek megfelelően lehetőségünk van egy adott eszközhöz (különféle tabletek, okostelefonok, számítógép, Playstation, online felhasználás, Youtube stb.) optimalizáltatni vele a videót, de ha inkább magunkban bízunk, akkor kiválaszthatjuk a konténert, a codec-et, a kép- és hangminőséget, FPS jellemzőket stb. Exportálhatunk MP4, MKV, AVI, WebM, FLV, M2TS, MOV, SWF, DVD formátumokba egyaránt. Akár animált GIF-et is kreálhatunk. Van lehetőség arra is, hogy a hangsávot külön exportáljuk MP3, WAV, AAC, FLAC, OGG, WMA formátumokba egyaránt.

Ha Youtube-ra szeretnénk feltölteni az alkotást, akkor ki sem kell lépni a programból. Az Export ablakban bejelentkezve a feltöltést is elvégzi helyettünk a program (természetesen a cím, leírás, címkék, kategória stb. is mind megadhatók benne).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Movavi Video Editor igazán meggyőzően dolgozott a tesztek során, Windowson és macOS alatt egyaránt. Előbbi esetében már van magyar nyelvű honlap is. A programból mindkét platformra van ingyenes próbaverzió, így nem kell zsákbamacskát vennünk, de ha valaki komolyan gondolja az otthoni videoszerkesztést, annak a 40 dolláros ár szerintünk bőven megéri. Van belőle Plus változat is, további matricákkal, címekkel, objektumokkal, extra zenékkel, ezt 60 dollárért szerezhetjük be.

Érdekesség még, hogy a cégnek van egy Movavi Screen Capture programja is, amely képes szorosan együttműködni a Movavi Video Editorral, így aki esetleg screencam felvételeket készítene és azokat utólag megvágná, annak érdemes elgondolkodnia annak a beszerzésén is (a felvétel indítható közvetlenül a Movavi Video Editor felületéről is, ha a Movavi Screen Capture app telepítve van).

Erőforrás igénye azért van a programnak, hiszen manapság már a többség full HD, esetleg 4k videókat és akár 12 megapixeles fotókat lődöz nyakra-főre hétköznap is. Ezek feldolgozásához pedig nem csak szoftver, de egy erősebb hardver sem árt. Ha nem is kell bivalyerős munkaállomásban gondolkozni, de azért ne egy tíz éves, romos PC-n essünk neki a feladatnak.

Egy valami biztos: profi kivitelezésű videót házilag, ennél egyszerűbben már szinte nem is lehet készíteni. Adott esetben professzionális használatra sem utolsó darab (viszont ekkor a Business árral kell kalkulálnunk), hiszen nem mindig van szükség ennél komolyabb szerkesztési kapacitásra, cserébe pedig jóval gyorsabban haladhatunk a munkával, mint egy összetettebb professzionális szerkesztőben. Ha más nem, a próbaverziót mindenkinek érdemes letesztelnie.

Ne maradjon le erről sem!