Produktív appok, sikeres 2020: programok saját vállalkozás indításához, megújításához

Mostanra minden bizonnyal sikerült mindenkinek túltennie magát a karácsonyi családi ebédek és az újévi bulik okozta fáradtságon, s miután a többség a szokásos módon jól elhatározta, hogy idén januártól kemény diétát tart és összességében is jobban odafigyel majd az egészségére (ehhez itt adtunk segítséget), eljött az idő, hogy a munkába is teljes gőzzel belevessük magunkat. Ha valaki most kezd bele egy teljesen új projektbe, nem árt előtte tisztáznia, milyen eszközökre lesz szüksége a zökkenőmentes munkához. Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedjük, melyek a legjobb programok saját vállalkozás indításához vagy éppen megújításához, ha olcsón szeretnénk megoldani a szoftveres hátteret, de nem akarunk engedni a minőségből. Íme a valóban produktív appok a sikeres 2020-hoz.

Produktív appok A sikeres 2020-hoz: programok saját vállalkozás indításához, megújításához

Lévén a Techwok azért már elmúlt pár éves, az idők során meglehetősen sok alkalmazást kipróbáltunk. Ennek köszönhetően az alábbi javaslatok nagyobb részéről is akadnak részletes tesztjeink. Ezek alapján minden kiderül a kérdéses programokról, így ebben a cikkben nem részletezzük őket egyenként, hanem átlinkelünk a teljes tesztekre. Itt viszont most egy csokorban összegyűjtjük, milyen programok és online szolgáltatások segíthetik a legjobban a munkát idén.

Irodai csomagok: LibreOffice, Microsoft, Google, Apple alkalmazások

Tudjuk, hogy unalmas ezt hallani, de akár tetszik, akár nem, a Microsoft Office jelenleg a legteljesebb megoldás egy kisvállalkozás részére. Akár valamelyik “egyszer fizetős” verziót, akár az Office 365 előfizetését választjuk (de vigyázzunk, hogy a céges és a magán előfizetés licencelés és ár szempontjából eltérő), hosszú távon nagyon jól járunk, hiszen a Word, Excel, PowerPoint, Outlook négyes eleve lefed szinte minden irodai elvárást. Az Office 365 emellett seregnyi további programmal szolgál Windowson (macOS-en csak az előbb említettek érhetők el), illetve méretes felhőtárhely is jár hozzá. Ráadásul kifinomult csoportmunka eszközöket is kapunk hozzá, így ha nem magányos farkasként vállalkozunk, nagyszerű alapot kapunk a közös munkához (dokumentumok szerkesztésétől a táv-meetingig).

Ha viszont valaki ingyen szeretne beüzemelni egy jól használható irodai csomagot, annak kiváló választás lehet a LibreOffice. Ebben is minden fontos irodai alkalmazást megtalálunk, nagyjából kompatibilis a Microsoft irodai csomagjával, így a dokumentumok fogadása és megosztása sem jelent majd vele különösebb gondot. Nagyjából a használata is megfelel a Microsoft alkalmazásainál megszokotthoz.

Ha valaki hajlandó más szemléletmódban dolgozni, annak remek eszköz lehet a Google Dokumentumok, Táblázatok, Diák hármasa. Ezeket az alkalmazásokat böngészőben megnyitva használhatjuk, s bár tudásuk elmarad az asztali alternatívákhoz képest, az alapokat megtaláljuk bennük. Dokumentumainkat ráadásul szintén online tárolhatjuk, így azokat bárhol, bármikor elérhetjük számítógépen és okostelefonon egyaránt. Remek csoportmunka szolgáltatást is integráltak, s a rendszer tudása bővíthető különféle plug-inekkel. Bár böngészőben működnek, dolgozhatunk velük offline üzemmódban is, ha a szükség úgy hozza. Ugyan ingyenes verziója is van, azért egy pár fős vállalkozás esetében már érdemes lehet elgondolkodni a G Suite előfizetésen is.

Végül az Apple eszközöket használóknak jó alternatíva lehet a cég saját iWork irodai csomagja, amelyben a Pages, Numbers és Keynote alkalmazások találhatók. Ezek alapból járnak az új Macekhez, iPhone-okhoz, iPadekhez, s az iCloudon keresztül e platformokon tökéletesen dolgozhatunk felhőben tárolt anyagainkon. Fontos azonban, hogy a kompatibilis irodai formátumokba itt mindig exportálnunk kell majd, mert az Apple szoftverei alapból a saját formátumaikba mentenek. Emellett a felület is eltér a többi hasonló rendeltetésű szoftverétől. Ha azonban bevállaljuk ezt a kis eltérést, nagyon kényelmesen dolgozhatunk ezekkel a programokkal is.

Jegyzet alkalmazások: Evernote, OneNote, Notion, Bear

Maradjunk még egy kicsit a szövegeknél, táblázatoknál, illetve a jegyzeteknél. Hatékonyságunkon sokat dobhat, ha megfelelő jegyzet alkalmazást választunk. Ezekkel sokkal kényelmesebben tudjuk eltárolni, visszakeresni, vázolni új elképzeléseinket, egy-egy megbeszélés tartalmát stb.

Személyes kedvencünk az Evernote, amely lassan végre megkapja az új szerkesztőfelületet, hogy minden platformon azonos formázási funkciók álljanak rendelkezésre. Ha ez megvan, az Evernote visszanyerheti régi fényét, tudását és működését illetően ugyanis sokáig ez volt a legjobb jegyzet alkalmazás. Ráadásul cross-platform, így jegyzeteinket (melyekben eltárolhatunk csatolt fájlokat, képeket, hangfelvételeket is, illetve lehetőségünk van bennük képek vagy csatolt PDF dokumentumok grafikus jegyzetekkel történő kiegészítésére) bármely eszközünkön elérhetjük, szerkeszthetjük. Az ingyenes változatban sok a korlátozás, de ha tényleg a sikerünk múlik rajta, valószínűleg nagyon megéri az éves előfizetési díját. Használhatjuk Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon, illetve a webes felülettel akár Linuxon is.

Ugyanígy a Microsoft OneNote is kiváló választás lehet, ha valaki sokoldalú jegyzet alkalmazást keres. Ez is használható ingyen, ráadásul itt funkcióbeli korlátozás nincs, csak az ingyenes tárhely limitált (5 GB OneDrive felhőnkben tárolódnak a jegyzetek, hogy megoszthassuk azokat eszközeink között). Ugyancsak cross-platform, így Windowson, macOS-en, iOS-en és Androdion egyaránt működik.

Aki Macet és iPhone-t/iPadet használ, annak jó választás lehet még a Bear is, amelynél amúgy szintén várjuk az új szerkesztőfelületet, hogy végre táblázatokat is kezeljen. De amúgy már most is remek kis jegyzet alkalmazás. Ráadásul markdown alapú, így a szöveges anyagok formázása villámgyorsan megy vele, és dicséretesen sok formátumba exportálhatjuk jegyzeteinket belőle, ráadásul ízlésesen formázva.

Végül egy program, amely több, mint jegyzet alkalmazás: a Notion. Ezt a szoftvert nem csak jegyzeteléshez, hanem kisebb adatbázisok összeállításához, részleges GTD funkciók kiváltására, határidők tervezéséhez stb. is használhatjuk. Egy halom sablon segíti, hogy pillanatok alatt létrehozhassunk benne a témának megfelelően felépített oldalakat. Döbbenetesen sokoldalú (cserébe egy kicsit talán lassú néha). Feltétlenül érdemes megismerkedni vele!

A fentiekhez kapcsolódó tesztek listája:

GTD, tennivalók, gondolattérképek: Microsoft To-Do, Things

Tennivalóink rendszerezése nagyon fontos feladat, ha hatékonyan szeretnénk dolgozni. Ehhez érdemes körültekintően kiválasztani a megfelelő to-do alkalmazást. Szerintünk a legjobb – ráadásul ingyenes – tennivaló lista alkalmazás jelenleg a Microsoft To-Do (az egykori Wunderlist utódja). Mindent tud, amire szükségünk lehet és a Microsoft rohamtempóban fejleszti, hogy tökéletesen illeszkedjen majd az Office csomag többi alkalmazásához (például Outlook) is. Használhatjuk Windowson, macOS-en, iOS-en, Androidon, illetve a webes felület segítségével akár Linuxon is.

Ha valaki Macet és iPhone-t használ, akkor viszont inkább a Things 3-at javasoljuk, még akkor is, ha ez nem ingyenes szoftver. Pénzünkért a legkényelmesebb és leggyorsabb GTD alkalmazást kapjuk. Abszolút adja magát a felület, hogy villámgyorsan feljegyezhessük a tennivalókat és aztán átláthatóan tálalja azokat nekünk a számítógép vagy okostelefon.

Végül az ötletek kidolgozásához kiváló alapot jelenthetnek az úgynevezett gondolattérkép szoftverek is. Ezek közül a kedvencünk a macOS-en és iOS-en használható MindNode, de akadnak ilyenek Windowsra is szép számmal, ráadásul akár ingyen is.

A fentiekhez kapcsolódó tesztek listája:

Grafikai szoftverek, fotószerkesztők: Affinty Photo, Affinty Designer, Pixelmator Pro, Crello, Luminar

Egy Adobe CC csomag maga a Kánaán, ha sok grafikai vagy videós tervünk van. A kérdés csak az, kitermeli-e számunkra a magas havi költségeket. Ha nem, akkor érdemes alternatív megoldások után nézni. Ezek közül anno összeválogattuk a legjobbakat, ebben a cikkben, ahol majdnem minden Adobe alkalmazás kiváltására ajánlottunk profi, de olcsó – vagy akár ingyenes – alternatívát.

De az alábbi cikkekben is mutatunk néhányat:

Animáció és videó: FlexClip, Wondershare Filmora, Hitfilm, Movavi, iMovie, Cloud Animator, Cartoon Animator

Manapság egyre nagyobb szerepet kapnak a cégek életében a videós megjelenések. Egyszerűen pótolhatatlanok, ha termékeket, szolgáltatásokat szeretnénk népszerűsíteni. Ezek készítéséhez megfelelő szoftver szükséges, amely lehetne persze akár a professzionális Final Cut Pro vagy Adobe Premiere és az After Effects is, de lássuk be, egy átlagos kisvállalkozásban ezek nagy kiadást jelentenek, ráadásul nem feltétlenül van meg a használatukhoz szükséges szakértelem sem.

Videók vágásához mi jó szívvel ajánljuk a Wondershare Filmora és Movavi alkalmazásokat, amelyek olcsó, egyszerűen használható, mégis professzionális végeredményt hozó megoldások. Szinte bárki tud velük videókat szerkeszteni, és seregnyi remek effekt is rendelkezésre áll bennünk, hogy kicsit feldobjuk leendő kisfilmünket.

Profibb, de még mindig olcsó megoldás a Hitfilm Pro, amelynek Hitfilm Express néven van ingyenes változata is, hogy díjmentesen megismerkedjünk a használatával. A Pro verzió a nevéhez híven tényleg egy mindenre felkészült videoszerkesztő szoftver.

Aki pedig esetleg Macen és iOS eszközöket használ, annak ott az ingyenes iMovie is, amely felépítésében és felfogásában a Filmora és Movavi alkalmazások kategóriájába tartozik, vagyis tényleg gyerekjáték vele megvágni a frissen készült felvételeket és kicsit kicsinosítva közzétenni azokat a népszerű videomegosztókon.

Egyszerűbb kis videók összerakásához (rövid felvételekből, fotókból, feliratokkal és aláfestő zenével ellátva) jól jöhet még az online használható FlexClip is. Ennek használata tényleg gyerekjáték, de ha gyorsan kell összedobunk egy ízléses, feliratokkal tarkított videót, akkor nagyon jóél jöhet. Ráadásul telepíteni sem kell.

A videókon túl akár animációkat is készíthetünk saját szakállunkra. A kezdőknek ehhez a Cloud Animatort ajánljuk, amelyben sablonokból és kész animációkból készülhet el saját összeállításunk. A profiknak viszont ott a Cartoon Animator, amely egy professzionális rajzfilmkészítő- és animációs szoftver.

Bővebben itt írtunk a fenti szoftverek tudásáról:

Levelezés: Outlook, Spark

Hiába a temérdek chat alkalmazás, az elektronikus levelezés ma még mindig fontos kommunikációs eszköz. Ehhez is érdemes persze a megfelelő alkalmazást választani. 

Microsoft Outlook komplett megoldást nyújt ehhez, mobilon ingyen, asztali rendszereken pedig az Office csomag részeként. Ráadásul itt nem csak a levelezőt, hanem egy komplett PIM csomagot is kapunk, vagyis naptárainkat, névjegyeinket, szöveges jegyzeteinket, tennivalóinkat egyetlen felületen érhetjük el.

Kiváló alternatíva azonban a Spark is, amely jelenleg macOS-re, iOS-re és Androdira érhető el, de talán idén megérkezik majd belőle a windowsos verzió is. Mi nagyon örülnénk neki, a Spark ugyanis átláthatóbbá teszi a levelezés folyamatát, ráadásul sok praktikus extra funkciót is kínál (levelek időzített elküldése, későbbi elolvasás, kiemelés, levelek delegálása, megosztása stb.). A legjobb levelező kliens, tényleg csak a windowsos változatát hiányoljuk.

Webfejlesztés: WordPress és kiegésztői, Shopify, Tumult Hype

Egy magára valamit is adó vállalkozás manapság aligha lehet meg saját weboldal nélkül, még akkor is, ha esetleg Facebook oldalt már létrehoztak. Nem csak egyszerűen komolyabban vehetővé teszi a vállalkozást egy saját oldal, hanem sokat segíthet a kínált szolgáltatások, termékek eladásában is.

Ehhez a WordPress kitűnő választás, hiszen viszonylag egyszerűen lehet vele összerakni egy-egy modern, gyors, jól SEO-zható, biztonságosan üzemeltethető weboldalt. Ehhez Webfejlesztés rovatunkban egy halom eszközt mutattunk már, de itt ki is emelünk néhányat még.

Alternatívaként jó szívvel tudjuk még ajánlani webshopok üzemeltetéséhez a Shopify vagy Shoprenter szolgáltatásokat, amelyekkel programozói tudás és szerver háttér nélkül üzemeltethetünk profi, online fizetésre is felkészített webshopot.

Ha pedig valaki inkább a hagyományos WYSIWYG-szerű webszerkesztőkben hisz, az ne hagyja ki a Blocs nevű alkalmazást, amellyel csodás weboldalakat lehet készíteni Macen, pár mozdulattal. Ráadásul akár ingyenes CMS rendszert is telepíthetünk az így készült weblapok mögé, de akár statikus oldalként is beüzemelhetők a saját szerveren.

A fentiekhez kapcsolódó tesztek listája:

Biztonság: 1Password, Bitwarden, NordVPN, Nordlocker

Egy nagyobb cég esetében a biztonság rendkívül fontos szempont, de ez éppígy igaz az egyéni vállalkozókra, szabadúszókra, vagy pár fős kkv-kra is.

Kezdjük azzal az egyszerű ténnyel, hogy manapság rengeteg online fiókot nyitunk a különféle szolgáltatások miatt, ráadásul szinte mindenhez PIN kód, jelszó, azonosító stb. szükséges. Mivel a jelszavaknál a bonyolultság fontos szempont, s nem érdemes egy jelszót több helyen is használni, meglehetősen nehéz mindent fejben tartani. Jelszavaink és kódjaink biztonságos tárolását rábízhatjuk valamilyen jelszómenedzserre is, mint például a 1Password, az Enpass, vagy a Bitwarden. Ezek titkosítva tárolják adatainkat a felhőben, hogy a mesterkulcs segítségével mi bármikor, bármilyen eszközön elérjük azokat, de a mesterjelszón kívül ne kelljen semmi mást fejben megőriznünk.

Ugyancsak fontos szempont, hogy ha a vállalkozás fontos anyagait tároló notebookkal, tablettel, telefonnal valamilyen nyilvános wifi hálózathoz csatlakozunk, adataink biztonságban legyenek internetezés közben. Ehhez anno megmutattuk a jelenlegi legjobb és legmegbízhatóbb VPN szolgáltatásokat – van köztük ingyenes is -, amelyek gondoskodnak a hálózati forgalom titkosításáról (is).

Privát állományaink biztonságba helyezése sem utolsó szempont. A fájlok titkosításához is ajánlottunk már profi megoldásokat, mint például az Encrypto vagy a NordLocker.

A fentiekhez kapcsolódó tesztek listája:ű

Online eszközök: Firefox Send, Mailchimp, Számlázz.hu

Végül következzen néhány hasznos online eszköz. Az egyik ilyen a Számlázz.hu, amely egy platform-független számlázó szolgáltatás. Van belőle ingyenes verzió is, amely egy egyéni vállalkozó számára akár bőven elegendő is lehet, de az előfizetés sincs horror árakon és cserébe egy minden igényt kielégítő, akár online rendszerekkel is összeköthető számlázóprogramot kapunk.

Hasonlóan hasznos szolgáltatás a Mailchimp, amelyre rábízhatjuk hírleveleinket. A feliratkozások automatizálásától az ízléses levelek szerkesztésén át, a kampányok menedzseléséig mindent egy felületen elintézhetünk vele. Kiváló marketing eszköz (csak tartsuk be a GDPR előírásait).

Végül a nagy fájlok megosztásához tökéletes megoldást jelenthet a Firefox Send, amely titkosítva, megadott ideig tárolja a megosztandó állományokat. A letöltést akár jelszóval is védhetjük, a szerverről történő eltávolításról pedig az általunk meghatározott idő elteltével automatikusan gondoskodik a rendszer.

A fentiekhez kapcsolódó tesztek listája:

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató