WPMU DEV: hihetetlenül profi WordPress kiegészítők

Bár általában inkább egyesével szeretünk bemutatni WordPress plug-ineket (lásd az SSL átállásra szolgálót, vagy éppen a WP tűzfalat), de olykor van, hogy egy adott téma megkívánja, hogy csoportosítsunk. Így volt ez akkor is, amikor a WordPress gyorsítása volt a téma, ezúttal pedig még inkább ehhez a megoldáshoz kell folyamodnunk, lévén az alábbi profi WordPress kiegészítők egyetlen csapat produktumai, ráadásul a legtöbbjükre egy csomag részeként tehetünk szert.

 

WPMU DEV: profi WordPress kiegészítők

A WPMU DEV plug-in gyűjteménye kétség kívül a legigényesebbek egyike. Minden egyes WP kiegészítőjük részletesen ki van dolgozva, praktikus és ízléses adminisztrációs felülettel és rengeteg beállítási lehetőséggel látják el valamennyit. Utóbbi akár ijesztő is lehetne, de a fejlesztők odafigyeltek rá, hogy az összetett funkciók beállítása a kezdőknek se jelentsen gondot. Mindenhez van magyarázat, s ha mégis elakadnánk, ott a lelkes terméktámogatás és a méretes fórum.

A WPMU DEV egy több mint 120 különféle WordPress plug-int tartalmazó gyűjtemény, amely szinte minden témát felölel, ami egy WordPress oldal készítésekor szóba jöhet. A teljesség igénye nélkül kiemeljük a kedvenceinket:

  • Hummingbird: egy remek cache modul, GZIP és minify funkciókkal, s egy halom oldalbetöltést gyorsító lehetőséggel. Hatékony és nagyon sokoldalú megoldás. Gyakorlatilag minden olyan opciót tartalmaz, melyekkel optimalizálhatjuk az oldal sebességét (tömörítés, CDN, cache stb.).

  • Defender: könnyen beüzemelhető és kellően sokoldalú tűzfal WordPress oldalakhoz, amely véd a brute force és egyéb hacket támadásokkal szemben. Érdekesség, hogy van Google blacklist monitorozás és akár 2 lépcsős beléptetést is integrálhatunk vele az oldalba.

  • WP Smush Pro: erről a modulról már volt nálunk szó, amikor a WordPress gyorsításról értekeztünk. Mivel az oldalon található képek mérete jelentősen befolyásolja a letöltési sebességet, így a képek utólagos optimalizálása nagyon fontos. Ráadásul helyet is spórolhatunk a segítségével a tárhelyen. A WP Smush-ból van ingyenes változat is, amely ugyan kevésbé hatékony a fizetőshöz képest, de a semminél biztosan többet jelent egy honlap számára. A Pro verziót megvenni csak a csomag részeként lehet.

  • CoursePress Pro: hihetetlenül sokoldalú és jól konfigurálható kiegészítés azoknak, akik e-learning oldalt szeretnének üzemeltetni WordPress alapon. Teljes előfizetői rendszert lehet vele összehozni, menedzselhetjük a diákokat, oktatókat, a kurzusok minden részletét, a vizsgákat. Integrált quiz opciókat is kapott, de akár a tanfolyamok elvégzésekor kiosztandó bizonyítvány összeállításában is segít.
  • Membership 2 Pro: ez talán az egyik legjobb jogosultságkezelő rendszer WordPresshez. Ha előfizetői oldalban, regisztrációhoz kötött szolgáltatásokban (pláne több csomagra építve) gondolkodunk, akkor feltétlenül érdemes megismerkedni vele. Van belőle ingyenes változat is, az is kellően sokoldalú, így számtalan esetben bőven megteszi. A Pro változat természetesen több extrát tartalmaz, amelyekkel még aprólékosabban építhetjük fel előfizetői rendszerünket.
  • PopUp Pro: a felugró üzeneteket túlzásba vinni nem szerencsés egy oldalon, olykor azonban elkerülhetetlen, hogy egy-egy fontos információt így osszunk meg a látogatókkal. Ehhez a PopUp Pro abszolút jó vűlasztás. Lévén azonos a fejlesztő, így a Membership modullal előfizetőkre külöün is tudunk szabályokat kidolgozni vele, de szűkíthetjük a megjelenéseket posztokra, oldalakra, védett tartalmakra stb. Reszponzív, így alkalmazkodik a mobil megjelenéshez is, e-mail feliratkoztatástól a videókig bármilyen tartalommal megtölthetjük a felugró paneleket, amelyeket az alap témákon kívül akár saját CSS kóddal is alakíthatunk. Mivel jóból is megárt a sok, lehetőségünk van a megjelenések számát, idejét és okát korlátok közé szorítani.
  • MarketPress Ecommerce: bár WordPress alapú webshopok esetén a többségnek inkább a WooCommerce plug-in jut az eszébe, azt kell mondjuk, hogy adott esetben a MarketPress Ecommerce is abszolút jó választás lehet, hiszen minden funkcióval rendelkezik, amire egy online boltnál (akár fizikai, akár elektronikus termékek árusítása esetén) szükség lehet. Beleértve a bankkártyás fizetés támogatását is. Beépíthetünk kupon és PDF alapú számla támogatást is és összeköthető a Google Analytics szolgáltatással is.
  • SmartCrawl Pro: igaz, bevallottan Yoast SEO rajongók vagyunk, de ha feltétlenül kellene ajánlani valamit helyette, akkor egészen biztosan a SmartCrawl Pro lenne a következő tippünk. Egy nagyon jól felépített, könnyen kezelhető és segítőkész SEO plug-in, amely mindent tud, amire csak szükségünk lehet, kezdve a sitemap generálástól a blogbejegyzésekhez, oldalakhoz rendelt kulcsszavak felügyeletéig. Itt is akad ugyan néhány automatizációs megoldás, amelyeket ékes magyar nyelvünk miatt nélkülöznünk kell, de ez nem akkor érvágás. Ettől még ez a modul tökéletesen megalapozza a SEO optimalizálást az oldalon. Bár kétségtelen, hogy helyettünk nem fog se kulcsszókutatást végezni, de tartalommarketing szabályokat betartani. De amiben tud, segít.

  • Upfront: ez nem hagyományos WordPress téma, hanem egy, a korábban bemutatott DIVI sablonra nagyon hasonlító működésű oldalépítő felület. Egy remek kiindulási alap, amely hihetetlenül egyszerűvé teszi a reszponzív oldalak dizájnolását, felépítését. A jól megszokott fogd és dobd módszerrel állíthatjuk össze honlapjainkat. A moduláris felépítésnek köszönhetően villámgyorsan válogathatunk a különféle összetevőkből, s hát mondanunk sem kell, hogy a WPMU DEV plug-in gyűjtemény minden egyes darabja tökéletesen idomul ehhez a sablonhoz. Ha valaki kipróbálná most rögtön élesben, itt megteheti.

És ez még mindig csak töredéke annak, amit a plug-in csomag tartalmaz. Szóval tényleg szinte minden egy helyen megtalálható. Olyannyira, hogy az egésznek még közös adminisztrációs felületet is kreáltak a készítők.

 

The Hub: közös admin felület mindenhez

A WMPU DEV plug-inek – néhány olyan kivételtől eltekintve, amelyekből van korlátozott funkcionalitású ingyenes változat – egyetlen csomag részét képezik, s ha már így alakult, a készítők összedobtak hozzá egy közös admin felületet is. A The Hub névre keresztelt oldalon egyetlen felületen láthatjuk az összes olyan oldalt, amelyeken beüzemeltük a rendszert. Ezen a felületen keresztül bármelyik oldalra telepíthetünk újabb plug-ineket a gyűjteményből, vagy éppen frissíthetjük a már meglévőket (egyébként nem csak a csomagba tartozókat). Emellett elég részletes statisztikákat is kapunk oldalaink működésével kapcsolatban (tűzfal állapota, SEO stb.).

Ugyancsak itt gondoskodhatunk az automatikus biztonsági mentésekről is. A WPMU DEV előfizetéses rendszerben működik, ha előfizetünk, akkor a plug-ineken és az Upfront sablonon kívül 10 GB felhő tárhelyet is kapunk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy szerverünkről meghatározott időközönként biztonsági mentést készítsünk (erre van ingyenes, Dropbox szolgáltatással is összeköthető konkurens plug-in is egyébként, amelyről itt írtunk tesztet).

 

Előnyök és hátrányok

A WPMU DEV egy hihetetlenül jól összeállított plug-in gyűjtemény, tényleg jó minőségű, praktikusan használható modulokkal. Ezeket az Upfront sablonnal együtt alkalmazva nagyon lerövidíthetjük egy összetett oldal fejlesztését is. Csábító az előfizetéssel járó 10 GB-s felhő is, amely tökéletes hely a biztonsági mentéseknek. De még az WPMU DEV CDN szolgáltatása is jól jöhet, amikor gyorsítani akarjuk az oldalletöltést, ez szintén a csomag része (a Hummingbird modullal lehet használni). Két dolog rontja csak az összképet. Az egyik, hogy a modulok nagyrésze nincs honosítva magyar nyelvre, így ezt nekünk kell megoldanunk, manuálisan. Ez persze nem kivitelezhetetlen feladat, akár a Poedit nevű cross-platform alkalmazással is egyszerűen átszerkeszthetjük a modulok .po állományait, ráadásul sok esetben nincs is rá szükség, hiszen mondjuk a cache vagy képoptimalizáló modul a látogatókkal nem “kommunikál”, így ha minket nem zavar az angol felület, akkor felesleges lefordítani őket. De mondjuk a jogosultságkezelő vagy webshop motort teljesen átalakítani magyarra, hát, az már viccesebb feladat. Az is hozzá tartozik azért, hogy ha egyszer megvan a magyar .po fájl, azt már bármilyen új oldalon oda tudjuk másolni az FTP-n a megfelelő mappába, így több oldal esetén ezt a melót megspórolhatjuk a másodiktól kezdve.

A másik dolog az ár. A WPMU DEV ugyan összességében nagyon jól árazottnak tűnik, hiszen több mint 120 plug-in, egy kiváló sablon és 10 GB tárhely jár a havi 49 dolláros előfizetői díjért cserébe. De ha valakinek csak egy-két plug-inre lenne szüksége az egész gyűjteményből, akkor már necces, hogy tényleg megéri-e ennyi pénzt befektetni az előfizetésbe. Ezt egyébként tesztelhetjük is, van ugyanis 3 hónapos próbatagság, mely idő alatt korlátok nélkül tesztelhetünk mindent. Adott esetben az aktuális modulok meg is maradnak nálunk utána, de frissíteni természetesen már csak akkor tudjuk őket, ha előfizetünk. Ennek viszont az ellenkezője is előállhat: ha ki tudjuk használni a sablon és a plug-inek nagy részét, esetleg több oldalt is alapozunk rájuk, ráadásul a CDN és felhő szolgáltatások is előnyünkre válnak, akkor a 49 dolláros havi kiadás rögtön sokkal kevésbé tűnik megterhelőnek, illetve ha több oldalt üzemeltetünk WPMU DEV alapokon, akkor kifejezetten gyorsan visszatermelheti az árát. Mindent egybevetve a WPMU DEV plug-injai – a modulokat jelképező figurákhoz hűen – valóban a WordPress szuperhősei. Ha nem riaszt el minket a havidíj, akkor kifejezetten jól járhatunk a beüzemelésükkel a weboldalainkon.

Ne maradjon le erről sem!