WordPress gyorsítás: hatékony cache és képoptimalizáló funkciók egy plug-inben

Az interneten fellelhető weboldalak közül rengeteg épül WordPress alapokra. A népszerű weboldal-motor segítségével az egyszerű blogoktól, a magazinokon át, a komoly webshopokig és e-learning oldalakig számtalan honlap készül. Praktikus, jól bővíthető, ingyenes megoldás, amely jó alapot szolgáltat kezdőktől a profikig bárkinek. Márpedig manapság egy üzleti vállalkozás aligha engedheti meg magának, hogy ne üzemeltessen saját honlapot, s ha esetleg gigászi befektetések nélkül szeretne előre jutni a keresési találatok között, akkor némi tartalommarketing sem árt. Utóbbi önmagában is sok odafigyelést igényel a weboldal tartalmát illetően, de sajnos nem elég ennyivel beérni, ha jó SEO eredményekre vágyunk. Ugyanilyen fontos ma már, hogy oldalunkat SSL tanúsítvánnyal lássuk el (ha ez nincs, az automatikus visszaminősítést jelent a találati listában a Google-nál), illetve gondoskodjunk a megfelelően gyors oldalletöltésről. Ez utóbbi miatt sokakban felmerül a WordPress gyorsítás iránti igény, aminek a megfelelő minőségű szerver kiválasztása mellett még egy fontos tényezője van: a precízen beállított cache és képoptimalizáló funkciók. Ma egy olyan WordPress kiegészítőt mutatunk, amelyben tényleg all-in-one módon kapunk meg mindent, ami ahhoz kell, hogy érezhetően gyorsabb legyen a weboldalunk.

Swift Performance: WordPress gyorsítás, avagy cache és képoptimalizáló funkciók egyetlen plug-inben

Mindig öröm számunkra, amikor hazai fejlesztésű programokat tesztelhetünk (lásd Forklift). Így aztán nagy elánnal fogtunk bele a Swift Performancetesztelésébe is, hiszen itt is magyar fejlesztésről van szó, aminek egyik előnye, hogy nem lesznek nyelvi problémák, ha valakinek terméktámogatásra van szüksége. A készséges fejlesztők segítenek a megfelelő konfigurálásban és esetleges hibák elhárításában.

A Swift Performance az egyik legjobban összerakott gyorsítótár (cache) modul, amivel eddig találkoztunk. Ezen a téren mindent megkapunk benne, ami elvárhatunk: tömöríthetjük a CSS és JS szkripteket, beállíthatjuk azok előtöltését, összevonhatunk szkripteket, stílusokat stb. Tulajdonképpen a végletekig optimalizálhatjuk, hogy mit, hogyan tömörítsen, alakítson és töltsön be a gyorsítótárazás során a modul. 

Emellett van lehetőségünk a WordPress adatbázis karbantartására is. Egyetlen mozdulattal eltávolíthatjuk a feleslegessé vált metaadatokat, törölt bejegyzéseket, kommenteket, duplikációkat, vagyis mindent, ami feleslegesen növeli az adatbázis méretét, s így lassítja annak feldolgozását. 

A fentieken túl kikapcsolhatjuk például az emoji betöltést, beállíthatunk CDN (akár CloudFlare) használatot, van Gravatar cache, Gzip, inline Lazy Load, mobil változatokhoz külön cache létrehozás, statikus erőforrás normalizálás, emellett választhatjuk a háttérben- vagy csak előtöltéskor történő optimalizálást, vagy például az egyidejű szálak számának korlátozását, ha egy kevésbé strapabíró osztott szerveren van az oldalunk.

Extra funkció: korlátlan képoptimalizálás WordPressben

A fentieket sok hasonló gyorsítótár plug-in tartalmazza (bár általában nem ennyire finomhangolható módon összegyúrva), de a Swift Performance esetében ez csak tudásának egyik fele. Kapunk ugyanis egy szintén sokoldalú képoptimalizáló funkciót is. Míg a modul gyorsítótár funkcióinak egy részét akár ingyen is használhatjuk a Lite kiadásban, a képoptimalizáló csak megvásárolt plug-in esetén működik. Cserébe itt nem kell képenként kreditet vásárolnunk, mint sok konkurensnél, hanem korlátozások nélkül eshetünk neki a feltöltött képek fájlméretének redukálásának.

Ez egy igen fontos funkció manapság, hiszen a WordPress a feltöltött képek fájlméretét alapértelmezésben nem optimalizálja, ellenben készít belőlük seregnyi (sablon beállításoktól függő számú/méretű) variációt. Vagyis nem elég, ha feltöltés előtt egy erre hivatott alkalmazással “összenyomjuk” az eredeti képfájlt, hiszen az újonnan létrejövő változatok így sem kerülnek megfelelően tömörítésre.

A Swift Performance viszont minden variációt automatikusan képes optimalizálni, akár utólag, akár az adott kép feltöltésekor. Ráadásul – ahogy a modul többi része – ez is tökéletesen testreszabható. Ha valakinek kevésbé fontos a fotók tökéletes minősége, de igencsak szüksége lenne a gyors oldalletöltésre, annak agresszív (de még élvezhető) módon is képes újratömöríteni a képeket. Ha pedig valaki inkább az egyensúlyra törekszik, számára ott a veszteségmentes tömörítés, amikor a fotó, grafika élvezhetősége nem változik látható mértékben, de a fájlméret így is csökken valamennyire. Persze kevésbé drasztikusan.

A plug-in egyébként képes utólag a teljes képállományt optimalizálni, de ha nem akarunk mindent átalakítani, magunk is kijelölhetjük a feldolgozásra szánt képfájlokat az admin felületen.

Nem csak a fájlméret tömörítésére, de a feltöltött kép dimenzióinak utólagos módosítására is alkalmas a modul, így ha valaki előszeretettel tölt fel 12 megapixeles fotókat az oldalára, annak ellenére, hogy ott erre nincs szükség, a plug-in gondoskodhat ezek képméretének csökkentéséről is.

Érdekesség, hogy akár webp formátumú képeket is generálhatunk az eredetileg feltöltött JPG és PNG fájlokból, így a webp formátumot támogató böngészőkben ezek töltődnek le. Ez jó megoldás lehet, ha kiegyensúlyozott tömörítés/minőség arányra törekszünk. Mellesleg a Google is pozitívan értékeli (mert minden szentnek maga felé, ugyebár…). Viszont – egyelőre – nem minden böngésző támogatja maradéktalanul a webp formátumot, így érdemes párhuzamosan megtartani az eredeti képeket is, hogy webp támogatás hiányában azok jelenjenek meg (a plug-in engedi a <picture> vagy rewrite módszerek használatát egyaránt erre a célra). 

Ez némi extra tárhelyfoglalással jár a szerveren, cserébe azonban villámgyors és megfelelően megjelenő oldalt kapunk.

Fontos opció, hogy a plug-in kérésünkre megtartja az eredeti képfájlokat is, így ha az optimalizálás esetleg nem tesz jót valamelyik képnek, egy kattintással visszaállhatunk az eredetire.

Gyorsítótár konfigurálás és képoptimalizálás

A bevezetőben említett magyar nyelvű terméktámogatás ugyan alapvető kérdés sokaknál, de azt kell mondjuk, hogy összetettsége ellenére a Swift Performance döbbenetes egyszerűséggel beüzemelhető, szinte bármilyen WordPress oldalon. Szóval nem feltétlenül kell hozzá nagyobb segítség, mint amit maga a plug-in ad.

Kezdjük ott, hogy a telepítés utáni első konfigurálást egy korrekt módon összerakott Varázsló felület (is) segíti. Ezen többféle optimalizálási mérték között választhatunk, s részletesen leírják mindegyiknél, melyik, milyen módosításokat végez el a rendszeren. A maximális változatnál például van:

 • lemez-gyorsítótárazás
 • DNS előtöltés
 • teljes CSS tömörítés
 • szkriptek összevonása
 • szerver push
 • cache előtöltés
 • HTML optimalizálás
 • Bypass CSS import
 • képek esetében lazyload betöltés
 • minicart gyorsítótárazás (WooCommerce webshop esetében)
 • statikus erőforrások normalizálása
 • stílusok összevonása
 • critical CSS funkció
 • aszinkron JS futtatás

Vagyis nagyjából minden gyorsítótár funkciót bekapcsol a varázsló, ha ezt választjuk, bár még így is akadnak további opciók, amelyeket a témát jobban ismerők manuálisan ki- vagy bekapcsolhatnak a plug-in felületén. A Varázslók használata elsősorban a kezdőknek hatalmas előny. Természetesen kapcsolgathatunk manuálisan mindent már a kezdeteknél, vagy utólag is.

Van úgynevezett bővítmény rendszerező is, amellyel új szabályokat állíthatunk fel a többi, az oldalunkon használt WordPress kiegészítővel kapcsolatban (ha valamiért szükséges). Optimalizálhatjuk a CPU használatot is, hiszen a gyorsítótárazás ugyan a felhasználók szemszögéből egyértelmű gyorsulást jelent egy oldal betöltésekor, de az a szervernek extra megterhelést jelenthet, ami gyengébb minőségű osztott szerverek esetében nem feltétlenül szerencsés.

Beállításainkat exportálhatjuk is, így ha később egy már jól működő konfigurációt sikerül összekuszálnunk, visszatölthetjük a már bevált variációt. 

Összegzésül

Mindent egybevetve mi abszolút elégedettek voltunk a Swift Performance modullal. Összetettsége ellenére könnyen beüzemelhető, de ha valaki szeret minden apró mozzanatot felügyelni, ebben a plug-inben tényleg testreszabható a működés.

A képoptimalizáló funkció nagy előnye a konkurenciával szemben, hogy itt nem kell darabonként fizetni (vagy krediteket vásárolni) minden egyes képfájlhoz. Ha korábban már használtunk valamilyen képoptimalizálót, elkerülhető a felesleges újratömörítés is, helyette a frissen telepített Swift Performance csak az újonnan felkerülő képekkel foglalkozik. Viszont ha még sosem használtunk hasonlót, akkor érdemes visszamenőleg is feldolgoztatni vele a képeket (előtte javasolt kiválasztani az elvárásainknak megfelelő optimalizáló algoritmust a beállításokban).

Swift Performance Lite változata ingyen használható, de aki kiemelt terméktámogatást és képoptimalizálás funkciót is szeretne hozzá, annak érdemes beruháznia az – oldalankénti – évi 39.99 USD-s vételárat a készítők oldalán, hiszen a megfelelően optimalizált weboldal gyorsan meghálálhatja a törődést látogatottság, s adott esetben bevétel szempontjából is. Ha több oldalon is használnánk, 99.99 USD kifizetéséért cserébe van lehetőség 4 oldalon is beüzemelni a modult, vagy fejlesztői változatban 199.99 USD kifizetése után (ezek mind éves díjak) korlátlan számú oldalon üzemelhetjük be a plug-int.

Nem szeretnénk nagyon pátoszos ajánlót ide a végére, de miután nem ez volt életünk első gyorsítótár modulja, el kell mondjuk, hogy még a Techwok esetében is elgondolkoztunk az áttérésen, pedig bizonyára nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek “fázik a háta” egy komolyabb – már teljesen konfigurált – rendszer módosításától. De a Swift Performance nagyon meggyőző volt a tesztoldalon, s igen csábító, hogy nem kell külön modulokat telepíteni ennyi funkció menedzseléséhez, hanem mindent megkapunk egy csomagban. Ajánljuk a kipróbálását mindenkinek, aki gyorsabb WordPress oldalra vágyik!

Ne maradjon le erről sem!