Remek foglaltsági naptár plug-in WordPress oldalakhoz

A WordPress egyik nagy előnye, hogy szinte a végtelenségig alakítható és bővíthető, így temérdek olyan funkcióval tudjuk felruházni a fejlesztések során, amelyekkel eredetileg nem rendelkezik. Így például beépíthető akár egy jól használható foglaltsági plug-in is, amellyel jelezhetjük az oldalon, hogy mikor van szabad időpont ügyfélfogadásra, mikor vannak elérhető szobáink egy bérelhető apartmanban, vagy mikor lesz a legközelebbi főzőtanfolyam. A lehetőségek száma végtelen, éppen ezért ma egy olyan modult választottunk tesztre, amely nem kifejezetten szállások kiadásával foglalkozók számára használható csak, hanem a fentieken felül is még ki tudja, hányféle variációban alkalmazhatjuk.

 

Foglaltsági naptár plug-in WordPress oldalakra

Olyan plug-inekből, amelyek komplett szobafoglalási hátteret integrálnak az oldalba, PayPal fizetéssel, teljes szobamenedzselési felülettel stb. akad bőven jól használható WordPress-hez, előbb vagy utóbb mi is bemutatunk majd néhányat. Ezúttal azonban az volt a célunk, hogy egy teljesen önálló foglaltsági naptárt ajánljunk, amely mögött nincs terjedelmes adminisztrációs felület, hanem könnyen és gyorsan kezelhető és egyetlen dologra koncentrál: letisztult naptárban mutatja a számunkra fontos információkat. Keresgéltünk egy ideig, próbálgattunk megannyi megoldást, de végül megtaláltuk azt, amelyik szerintünk a legtökéletesebb választás erre a célra.

 

WP Simple Booking Calendar: tökéletes megoldás

A WP Simple Booking Calendar pont arra van kitalálva, amire megoldást kerestünk: az oldalba építve akár több hónapos naptárban is mutatja az általunk definiált eseményeket a naptárban, színkódokkal, s azokhoz szükség esetén magyarázatokkal. Vagyis tökéletesen alkalmazható szobák foglaltságának, vagy akár egy üdülő részleges foglaltságának mutatására, tanfolyamok telítettségének és szabad időpontjainak jelzésére, rendezvények és konferenciák dátumainak közzétételére. Ráadásul annyi naptárat hozunk vele létre, amennyit szeretnénk (legalábbis a fizetős változattal), így akár több területre is beüzemelhetjük. Van hozzá három skin, egy klasszikus, egy modern és egy “flat” változat, ami gyakorlatilag a modern külső módosítása. A színeket, a naptárban megjeleníthető információkat teljesen testreszabhatjuk, a szövegeket átírhatjuk magyarra, s extraként egy napot akár osztottan is színezhetünk, ami remek megoldás, ha mondjuk részleges foglaltságot akarunk vele jelölni.

Ez a naptár plug-in ráadásul tényleg nagyon egyszerűen használható. Miután telepítettük és aktiváltuk a WordPressben, az alábbi menüpontokkal bővül az admin felület:

  • Calendars: itt hozhatjuk létre naptárainkat, tetszőleges számban. Ugyancsak itt tudjuk beállítani a napoknál, hogy melyikre mi vonatkozik, kiválasztva az kívánt – általunk előre definiált – jellemzőt. A kényelmesebb munka végett arra is van lehetőség, hogy teljes dátumtartományokat állítsunk át egyszerre a kezdő és befejező dátum megadásával.
  • Default Legend: Itt állíthatjuk össze a jelmagyarázatokat és a hozzájuk tartozó színeket. Ha osztott jelölést választunk, az értelemszerűen két szín kiválasztását vonja maga után. Változtathatjuk a sorrendet is, illetve ha kell, akkor egyetlen kattintással letilthatjuk egy adott jelölés megjelenítését, annak tényleges törlése nélkül.
  • Sync: Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót a Settings részben, akkor onnantól lehetőségünk van iCalendar linket generálni, így ha a naptár alkalmazásunk engedi, megjeleníthetjük az online létrehozott naptárbejegyzéseket az asztali gép vagy az okostelefon naptárában. Ez azért még nem teljesen kiforrott megoldás, mert bár maga a szinkronizálás flottul működik, az adott jelölés szövegét nem mutatja a naptárban, így viszont csak egy színes, üres bejegyzést látunk, az általunk a naptár programban meghatározott színnel, amiből konkrétum nem derül ki, csak az, hogy arra a napra van már valamilyen online bejegyzésünk. A semminél persze ez is több, de ha a kiválasztott jelmagyarázat szövegét és megkapnánk, sokkal hasznosabb lenne.
  • Settings: Itt nagy meglepetés nem ér senkit, hiszen elnevezéséhez hűen ebben a menüpontban állíthatjuk be a plug-in működésének alap opcióit, beleértve a nyelvet (köztük a magyart), az esetleges AJAX használatot, a dátumformátumot, a szinkronizáció engedélyezését, a jogosultságokat.

Az elkészített naptárakat bármelyik oldalra, vagy akár bejegyzésekbe is berakhatjuk. Ennek módja roppant egyszerű, hiszen még csak shotcode-ok másolgatásával sem kell bajlódnunk.

A szövegszerkesztőbe beépülő Add Calendar gomb a megoldás, amellyel létrehozhatjuk a teljesen testreszabott beépülő kódot. Választhatunk a naptárstílusok között, kiválaszthatjuk a naptár nyelvét (több nyelvű oldalakon ez igen praktikus opció), a hetek számának kiírását, a megjelenítendő hónapok számát, az évválasztó és a jelmagyarázatok mutatását stb. Kapunk valami hasonlót:

[wpsbc id="1" title="no" legend="yes" dropdown="no" start="1" display="3" language="hu" month="0" year="0" jump="no" history="1" tooltip="1" theme="modern" weeknumbers="no" highlighttoday="no" themehbc="#333"]

A végeredmény természetesen reszponzív, így a naptár szépen jelenik meg asztali böngészőkben és okostelefonokon egyaránt. Ennél egyszerűbben ezt már aligha lehetne megoldani. Ettől kezdve a naptár ott csücsül az oldalon, mi pedig az admin felületen egyetlen kattintással jelölhetjük be az adott napokra vonatkozó tudnivalókat.

Hihetetlenül egyszerű, ráadásul így nem terheljük a rendszert feleslegesen egy összetett foglalási rendszerrel (akinek olyan kell, annak tudjuk ajánlani a WPMU DEV csomag lehetőségeivel való ismerkedést, ott ugyanis van komplex foglalási rendszer is). A WP Simple Booking Calendar esetében viszont pont ezt az egyszerűséget és visszafogott erőforrás igényt lehet értékelni. Az a gyanúnk, hogy a legtöbb esetben sokkal gyorsabban és jobban integrálható egy kis cég működéséhez, mint egy összetett rendszer felépítése. Rengeteg szituáció van, amikor bőségesen elegendő amit tud.

Sajnos az ingyenes verzió lehetőségei jócskán elmaradnak a fizetős változattól, de szerintünk ha valakinek tényleg szüksége van rá, akkor a 29 dolláros vételárat abszolút megéri kifizetni a teljes verzióért. Ha a gyorsan kezelhető felület és a látványos, egyértelmű jelölések megjelenítése a cél, akkor feltétlenül érdemes elgondolkodni a beszerzésén.

Ne maradjon le erről sem!