Méltó Wunderlist utód: a legjobb ingyenes GTD program, minden rendszerre

Hosszú hosszú éveken át a Wunderlist volt a legjobb választás, ha valaki ingyenes, cross-platform tennivaló alkalmazásra vágyott. Bár volt fizetős funkciói, az alap lehetőségeit tekintve is tökéletes választás volt bárki számára. Aztán a programot (és fejlesztőit) felvásárolta a Microsoft, s megkezdődött a Microsoft To-Do fejlesztése, hogy a cég egy profi GTD alkalmazást nyerjen, amely gördülékenyen integrálódik a Microsoft Office csomag tagjaihoz, kiváltképp az Outlookhoz. S bár a fejlesztés lassan indult be, azt kell mondjuk, hogy a Microsoft To-Do e hét elején végre elérte a nagykorúságot, s immár méltó Wunderlist utód lett. Mostantól alkalmas arra, hogy aki anno Wunderlistet használt, átváltson, aki pedig eddig hezitált a megfelelő tennivalólista/GTD alkalmazás kiválasztását illetően, most azonnal megismerkedjen ezzel a programmal. Íme a – szerintünk – legjobb ingyenes GTD program, minden rendszerre.

Microsoft To-Do: a legjobb ingyenes GTD program

Microsoft To-Do a hét elején kapott frissítés óta nem csak funkciót, de külsejét tekintve is megkapott mindent, amit anno a Wunderlistben megszoktunk. Az eredeti változat színes témái és a felület modernizálódtak minden platformon, ráadásul most már ugyanúgy választhatunk fotót is listáink háttereként, mint anno a Wunderlistnél.

Ha valaki kevésbé ad a külcsínre, talán meggyőzik majd a funkciók:

  • létrehozhatunk listákat
  • a lisatelemeken belül létrehozhatunk lépéseket (kvázi al-listákat)
  • listáinkat csoportokba oszthatjuk
  • a listaelemekhez hozzárendelhetünk határidőt, emlékeztetők, ismétlést, csatolhatunk fájlokat, kiegészíthetjük jegyzetekkel

Az olyan alap csoportosítások, mint a Tervezett, illetve Fontos feladatok, vagy a csoportmunka-szerűen kiosztott teendők gyűjteményei mellett ott a Mai nap nézet is, amelybe a program automatikusan is berakhat aznapra dátumozott tennivalókat, de egy mozdulattal átnézhetjük magunk is a várokozó teendőket, s ha úgy döntünk, felvehetjük bármelyiket aznapi teendőnek. Leírni is lassabb, mint megcsinálni, rendkívül kényelmes megoldás!

Mint említettük az elején, a Microsoft To-do cross-platform, vagyis szinte bármilyen eszközön elérhetjük vele tennivalóinkat. Van webes felület és letölthető Windows, macOS, iOS, Android kliens egyaránt. Ezek felülete szinte teljesen egyforma, így otthonosan használható bármelyik platformon. Szinkronizáláshoz a Microsoft OneDrive felhőtárhelyét használhatjuk, amelyet a to-do bejegyzések aligha töltenek meg, így akár az ingyenes tárhely is bőven elegendő.

Az asztali kliensek már most támogatják a sötét üzemmódot, iOS-re pedig hamarosan érkezik ez a funkció (ami már csak azért is időszerű, mert az iOS 13 is rendelkezik immár sötét felülettel).

Mindent egybevetve a Microsoft To-do jelenleg a legjobb ingyenes GTD alkalmazásnak és feladatkezelő programnak tekinthető. Nem állítjuk, hogy nincs piacképes alternatívája, hiszen mi továbbra is nagyon szeretjük például a macOS/iOS alatt használható Things-et, de az ingyenes felhozatalnak mostanra bőven az élére verekedte magát ez a program.

Ne maradjon le erről sem!