Az egyik legjobb kvíz, szavazás és űrlap modul WordPress oldalakhoz, ingyen

Manapság egy weboldalon szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen űrlap használata. Nem kivételek ez alól a WordPress alapú oldalak sem, hiszen egy blogban, webshopban, céges honlapon egyaránt szükség lehet adatfelvételre, kapcsolati űrlapra. Sőt, ha blogolunk, akkor egészen jó esélyünk van rá, hogy előbb vagy utóbb egy online szavazást vagy éppen kvízt is beillesztenénk valamelyik bejegyzésünkbe, hogy visszajelzést kapjunk olvasóink véleményéről, vagy egy kicsit szórakoztassuk őket extra tartalmakkal. Ma egy olyan új plug-innel bővítjük eddigi gyűjteményünket, amelyről már a megjelenése után ki merjük jelenteni, hogy az egyik legjobb kvíz, szavazás, vagy éppen űrlap modul WordPress oldalakhoz. Merthogy mindhárom funkció szerepét betöltheti, ráadásul teljesen ingyen, és abszolút testreszabható módon.

 

Az egyik legjobb űrlap modul Wordpres oldalakhoz, extrákkal

A WPMU DEV neve valószínűleg ismerősen cseng azoknak, akik már olvastak nálunk WordPress tippeket. Korábban bemutattuk a csapat összetett szolgáltatásának – benne jól alakítható Worpdress téma és seregnyi professzionális plug-in, a SEO-tól, a képek optimalizálásán át, a jogosultságkezelőig – minden részletét. E csomag új tagja lett a Forminator Pro elnevezésű WordPress plug-in, amelynek ingyenes változatát a WordPress plug-in gyűjteményéből. Használatához nincs szükség WPMU DEV előfizetésre és különösebb korlátozások sem találhatók benne, mindent tud, amit ígér. Márpedig ígéret az van bőven.

A Forminator elsősorban egy űrlap készítő plug-in, s ezen a területen kétség kívül az egyik legjobb. A létrehozott űrlapokon értelemszerűen használhatjuk a leggyakoribb mezőket: szöveg, e-mail, cím, telefonszám, számok beadása, dátum, idő, fájlok feltöltése, egy- vagy többválaszos mezők (előbbi lehet legördülő vagy bejelölhető opciókat mutató változat is). Emellett be tudunk építeni elválasztót, egyedi HTML kódot, rejtett mezőt, sőt, GDPR kompatibilitás végett akár adatvédelmi tájékoztató elfogadására hivatott egyedi mezőt is. Az űrlapot szekciókra is bonthatjuk a tervezés során.

Ha a fentiek még nem lennének elegendők, akkor jó tudni, hogy akár logikai kapcsolatot is felépíthetünk a mezők között, így például megoldható, hogy bizonyos mezők csak egy adott szempont teljesülése (például egy adott opció választása, vagy egy kiválasztott mező kitöltése) esetén jelenjenek meg.

Ráadásul a Forminator összes mezője a végletekig testreszabható. S itt most nem csak arról van szó, hogy külsejüket is hozzáigazíthatjuk a használt WP témához az előre kapott sablonok, vagy akár egyedi CSS használatával. Az összes mező rendelkezik egyedi opciókkal, így például a dátumválasztó esetében választhatunk legördülő naptár formát, vagy egyszerű szöveges bevitelt, esetleg legördülő listát, ahol az év, hónap, nap egyenként választható ki. Ezen felül a teljes külső testreszabható, a már említett (választható sablon és CSS) módszereken túl akár úgy is, hogy a plug-in saját szerkesztőjével alakítjuk át az űrlapok minden külső jellemzőjét.

Hasonló kényelemben alakíthatjuk elvárásainknak megfelelőre az űrlap működését is. Megadhatunk lejárati dátumot, vagy hozzárendelhetjük a lejáratot adott számú kitöltéshez is. Engedélyezhetjük vagy letilthetjuk az autofill funkciót és választhatunk, hogy a beküldés után csak egy köszönő szöveg jelenjen meg, vagy átirányítanánk inkább a felhasználót egy adott linkre. Emellett van lehetőség rá, hogy a kitölött adatokat a rendszer a WordPress admin felületéről menedzselhető listába mentse, de ugyanígy le i tilthatjuk ezt a funkciót, ha nem akarunk emiatt még külön adtakezelési bonyodalmakat. Amúgy privacy tekintetében elég korrekt a plug-in, több beállítást is találunk az adatvédelemmel és biztonsággal kapcsolatban. Akár reCaptcha összekötést is kialakíthatunk.

Persze egy ilyen kiegészítő esetében elvárás, hogy az űrlapok kitöltéséről értesítse az admint, sőt, ha lehet automatikus válaszlevelet is küldjön a felhasználónak. A Forminator mindkettőre képes, ráadásul nagyon kényelmes, integrált szövegszerkesztőben állíthatjuk össze a válaszleveleket és az admin üzenetet egyaránt.

S ha már integrációról volt szó, a Forminator összeköthető egy halom népszerű rendszerrel: Mailchimp, Google Sheets, Zapier, Trello, AWeber, Campaign Monitor, Active Campaign. De ez sem vége, hiszen az API segítségével akár saját rendszerekkel is összekötheti az, akinek van némi programozói affinitása.

 

Kvíz és szavazás beépítése WordPress oldalakba, bejegyzésekbe

A Forminator már már tökéletes, ha űrlapokról van szó. De akad még két terület, ahol hasznát vehetjük: készíthetünk vele kvízeket és szavazásokat is. Ezeknél ugyanúgy teljesen testreszabható a külső és a működés, mint a formok esetében leírtuk. A szavazás modulok meglehetősen egyszerű felépítésűek lehetnek, de ettől még persze akadnak remek funkciók, így példáuk az IP címhez kötött szavazási lehetőség, az egyszeri vagy több alkalommal kitölthető szavazó, a grafikonos összesítés és a szavazatok számának mutatása. Persze az utóbbiakat ki is kapcsolhatjuk, ha nem akarjuk közszemlére tenni az eredményeket.

A kvíz sem hasonlítható mondjuk egy Captivate vagy iSpring Suite álal létrehozható kvízhez, de ettől még az oldalunk tartalmának színesítéséhez tökéletes lehet. Egyszerű szöveges-képes kérdéseket tehetünk fel, amelyre a felhasználókszép sorban válaszolhatnak, avégén pedig kapnak egy kiértékelést a helyes és rontott válaszokról.

Az eredményeket a felhasználók nyomban megoszthatják a Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ oldalukon, ha úgy akarjuk. Az eredményeket pedig természetesen a kvízek és a szavazások esetében is visszanézhetjük az admin felületen és letölthetjük azokat fájlként is.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Forminator abszolút jó választás lehet, ha űrlapot, kvízt vagy szavazást szeretnénk beépíteni WordPress oldalunkba. Igaz is, beépítésnél használhatjuk a már széleskörben megszokott shortcode-os megoldást, vagy a WordPress érkező Gutenberg szerkesztőjét is. Összességében egy könnyen használható, abszolút átlátható és igazán sokoldalú megoldásról van szó. Feltétlenül érdemes megismerkedni vele, hiszen sok vesztenivalónk nincs: teljesen ingyenes.

Ne maradjon le erről sem!