WordPress weboldal biztonsági mentése, akár a Dropboxba is

Egy WordPress oldal készítésekor az ember általában kipróbál egy halom sablont és plug-int, s ezek között olykor akadnak olyanok is, amelyek erőteljesen belenyúlnak az oldal “lelkébe”, mint például a nemrég bemutatott SSL átállás segítő kiegészítő, vagy a korábban ismertetett képoptimalizálók és cache megoldások. De az is elég, ha a megrendelő, vagy a kollégák előszeretettel szólnak eszközölnek nagyobb változtatásokat, amelyeket aztán pár nappal később teljesen vissza kellene forgatni az előző állapotra. Arról nem is beszélve, hogy egy már működő, állandóan újabb tartalommal kiegészülő oldal alatt is bármikor elszállhat a szerver, vagy történhet kritikus hiba egy frissítés során, amelybe belerokkan a WordPress. Egy szó mint száz, ahogy a számítógépen tárolt fájlok esetében szükséges a biztonsági mentés, úgy egy Wodpress weboldal biztonsági mentése is erősen ajánlott. Ehhez szolgálunk ma egy remek, ingyenes kis plug-innel.

 

WordPress weboldal biztonsági mentése egyszerűen

Mai ajánlatunk nem más, mint a BackWPup nevű plug-in, amelynek alap verzióját teljesen ingyen építhetjük be weboldalunkba. Ezzel a kis kiegészítővel WordPress weboldalunk alkalmas lesz automatikus vagy manuális backupok készítésére egyaránt. Előbbiek esetében aprólékosan kiválasztható, hogy milyen időközönként, vagy akár melyik napon, hány órakor szeretnénk elindíttatni a mentést a háttérben. Emiatt nem akad meg az oldal működése, de ettől még érdemes olyan időpontra időzíteni a dolgot, amikor kevésbé terhelt a szerver vagy osztott tárhely.

A BackWPup egyik különlegessége, hogy nem csak az FTP-n belül megadott könyvtárba, hanem akár felhőszolgáltatásokba is képes mentést készíteni. Így ha oldalunk nem haladja meg a 2 GB-ot, akkor egy Dropbox fiókba teljesen ingyen és bérmentve készíthetjük el a mentést. H ennél jóval kisebb az oldal, akkor ezen a 2 GB Dropbox tárhelyen akár több példány is elfér, így megadhatjuk a plug-innek, hogy hány backupot tartson meg a legutóbbiak közül. Értelemszerűen a Dropbox tárhelynél van lehetőségünk trükkös (meghívunk másokat is) tárhelynövelésre és előfizetésre is. A biztonsági mentések egyébként nem csak tar fájlként, hanem tömörített ZIP archívumként is készülhetnek, így spórolhatunk némi helyet velük (ha túl nagy az oldal, akkor egyébként sokat szokott számítani a képek utólagos optimalizálása is).

Arról, hogy mi kerüljön be az adott mentésbe, szintén teljesen szabadon dönthetünk. Lehetőségünk van a teljes FTP tartalom és a MySQL adatbázis teljes mentésére is, de ha bizonyos mappákra nincs szükségünk (vagy mondjuk nem minden sablonról és plug-inről kell biztonsági másolat), akkor kivételeket is megadhatunk. Plug-inek esetében a tényleges mentés helyett lehetőség van csak lista készítésére is, hiszen azok friss verzióit általában újra lehet telepíteni a WordPress gyűjteményéből.

 

Nem csak Dropboxba menthetünk

A Dropbox mellett menthetünk FTP-re, S3 szolgáltatásokra, Microsoft Azure szerverekre, de ha nem csak az ingyenes változatot használjuk, hanem megvásároljuk a teljes verziót, akkor akár Google Drive tárhelyünkre is menthetünk, ami ugyebár alapból 15 GB (mínusz ami már rajta van, például a Gmail levelezésünk és a felhőben tárolt dokumentumaink).

Bár a plug-in az archivumok elkészítése és a megfelelő helyre feltöltésük után ellenőrzi, hogy stimmelnek-e a paraméterek, azért néha nem árt szúrópróba szerűen kipróbálni egy-egy archív fájlt, hogy biztosan rendben van-e a mentésünk. Mindenesetre a plug-in beüzemelésével egy fokkal nyugodtabbak lehetünk, mert még akkor is vissza tudjuk állítani weboldalunk utoljára mentett változatát, ha esetleg a tárhely szolgáltatónknál erre valamiért nincs mód. De az oldalak költöztetésekor is jól jöhet ez a kiegészítő, hiszen egyetlen kattintással lementhetjük a teljes WordPress oldalt, az FTP-n tárolt fájlokkal és az adatbázissal együtt. Ezekből pedig egy megfelelő szerveren már könnyedén újraépíthetjük az oldalt.

Ne maradjon le erről sem!