Könnyen használható, de profi online grafikai program

Nem könnyű egy vállalkozás esetében profi módon megoldani az internetes megjelenést. Pláne, ha nem egy több fős cégről van szó, hanem egy kis KKV-ról, vagy akár egy egyéni vállalkozásról. Így például nem feltétlenül rendelkezik mindenki fotós és grafikusi tehetséggel, miközben meglehetősen nehézkes megúszni, hogy az online megjelenéshez összedobjunk néha egy-egy grafikát, bannert. Ma viszont terítékre kerül nálunk egy olyan online grafikai program, amellyel szinte bárki képes látványos, hatásos grafikákat létrehozni. Legyen szó full HD videók nyitóképéről a Youtube-ra, Facebookra szánt fotós- vagy videós fejlécről, instagram posztról stb. ezzel a szolgáltatással bármit összedobhatunk, gyakorlatilag percek alatt.

Crello: könnyen használható, de profi online grafikai program

A bevezetőben említett online megoldás nem más, mint a Crello, amely egy – korlátozásokkal ugyan, de akár ingyen is használható – online grafikai program. Ennek megfelelően telepítenünk semmit nem kell, gyakorlatilag bármilyen modern böngészőben azonnal használhatjuk, tetszőleges rendszeren.

Ellentétben a hagyományos grafikai alkalmazásokkal, a Crello-ban nem kell feltétlenül nulláról nekikezdenünk a munkának. Ha épp nincs ötletünk, vagy profik által összerakott alapokra vágyunk, a program döbbenetes mennyiségű sablont biztosít inspiráció gyanánt. Ebben a gyűjteményben találunk Facebook fejléceket, Instagram posztokat, webes bannereket, de akár digitális képeslapokat, meghívókat, prezentációkat is. Minden sablon professzionális megjelenésű, beleértve a felhasználható fotókat is. 

Természetesen, egy-egy ilyen sablon használatakor annak minden jellemzőjét módosíthatjuk: cserélhetjük a képeket, a színvilágot, átírhatjuk a szövegeket, módosíthatjuk a betűtípust, variálhatjuk az elrendezést stb. S arra is van lehetőségünk, hogy a weben elterjedt formátumok helyett saját méreteket adjunk meg a készülő remekműnek.

Az összetevők cseréjekor feltölthetünk saját fotókat vagy képeket is, de a Crello lényege éppen az, hogy azoknak segít, akik kevésbé felkészültek ezen a téren, így hihetetlen mennyiségű fotót és grafikát találunk benne, amelyeket felhasználhatunk projektünkhöz. 

Sablonok, fotók, grafikák özöne

A fentebb említett, méretes gyűjtemény nem véletlen: a programot ugyanis a Depositphotos jegyzi. Márpedig ez az egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező portál, amelyen professzionális, jogtiszta fotókat vásárolhatunk digitális, vagy nyomdai felhasználásra. Vagyis afelől egy percig se legyen kétsége senkinek, hogy kellő mértékű választék áll majd a rendelkezésére a programban.

Bár a Crello szolgáltatást ingyenes regisztrációval vehetjük igénybe, sajnos a díjmentesen elérhető képek és sablonok száma azért visszafogottabb, mintha hajlandóak vagyunk előfizetni is. Ez ügyben két lehetőségünk van: az egyik, hogy előfizetünk a szolgáltatásra. Ebben az esetben két csomag közül választhatunk. Az Advanced előfizetést használók több mint 12 ezer sablonból és a több mint 20 ezer fotóból és ugyanennyi grafikai elemből válogathatnak, sőt, havonta 5 fotót letölthetnek a Depositphotos oldal gyűjteményéből is. A Pro előfizetők ugyanezeket megtehetik, de a lehetőségeik jócskán kibővülnek, ugyanis nem csak fotókat, hanem videókat, animációkat is használhatnak a munkához. Ezekből is több ezres gyűjtemény áll a rendelkezésükre.

A másik megoldás, hogy beérjük az ingyenes alapokkal, s ha mégis szükségünk lenne extra képekre, akkor egyenként vásároljuk meg azokat a felületen belül (egy dolláros áron). Ez viszont nem működik az összes fotóval. Szóval hosszú távon érdemesebb valamelyik előfizetést választani.

Érdekesség az oldalon, hogy az Inspiration szekcióban kategóriákra bontva kérhetünk ötleteket, különféle témakörökben. Így ha épp nem tudjuk kitalálni magunknak, mi lenne a megfelelő elrendezés mondjuk egy utazás lehetőség banner hirdetésén, gyorsan találunk hozzá inspirációt.

Egyszerűen használható szerkesztőfelület

Mind az ingyenes, mind az előfizetést választó felhasználóknak azonos felület áll a rendelkezésére a grafikák elkészítéséhez. Ez letisztult, könnyen használható, tényleg nem kell pilótavizsga ahhoz, hogy létrehozzuk saját anyagainkat. Ha sablonokból indulunk ki, csak annyi a feladatunk, hogy annak elemeire kattintva apránként testreszabjuk mindegyiket. Fotók esetében ez jelent egy halom látványos szűrőt, forgatási, vágási lehetőséget, fény- és kontraszt beállítást, Vignette és Blur effektek használatát stb. Szóval nem kell a Photoshopra gondolni, de ahhoz mindent megkapunk, hogy a feltöltött, vagy gyűjteményből választott képet tökéletesen hozzáalakítsuk a grafika többi részletéhez.

Texts részben kapunk egy halom előre összeállított szövegelrendezést is. Akad köztük rengeteg a mostanában divatos Vintage stílusból is, amelyeknél a szöveget különféle grafikai elemek is kiegészítik. Ilyenkor ez egyetlen csoportban kerül a képre, amelyet előbb szét kell bontanunk az Ungroup gombra kattintva, s onnantól kezdve minden egyes elemet átszerkeszthetünk: módosíthatjuk a színeket, átlátszóságot, szövegeket, betűtípust, illetve ha valamire nincs szükségünk a mintából, kitörölhetjük.

Az Objects részben további matricák, ikonok, keretek, s egyéb grafikai elemek várnak ránk. Ezeket is átszínezhetjük, méretezhetjük, forgathatjuk.

Mentés és export

Ha nem tudunk befejezni egy projektet, bármikor elmenthetjük, s később folytathatjuk a munkát. Ha mindennel elkészültünk, akkor viszont jöhet az export, ami több formátumban is megoldható: JPG, PNG, áttetsző hátterű PNG, illetve digitális- vagy nyomdai felhasználásra optimalizált PDF dokumentum. Ezek természetesen az állóképekre épülő projektekre vonatkoznak. 

Ám mint említettük, a Crello alkalmas animált, videós anyagok készítésére is. Ilyenkor a kész anyagot előbb rendereli szerver, majd automatikusan elindul a letöltés, MP4 formátumban.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Crello az egyik legjobb online grafikai program, amellyel mostanában találkoztunk, pedig az a helyzet, hogy hasonlóból van azért több is. Viszont a Crello nagy előnye a konkurensekkel szemben, hogy ott áll mögötte a Depositphotos, amely hatalmas gyűjteményt jelent fotókból, grafikai elemekből (adott esetben, ha jogtiszta fotókra van szükségünk, akár nyomdai minőségben is, érdemes körülnézni a Depositphotos oldalon).

Az ingyenes eszköztár tökéletes lehet a kezdőknek. Ráadásul ha valaki saját fotókkal akarja használni, arra is van lehetőség (ingyenes fiók esetén 100 saját fotót tölthetünk fel). Vagyis a saját fotónkra alapozva, a Crello eszköztárát használva is készíthetünk bannereket, grafikákat, játszi könnyedséggel. Ha pedig hosszú távra tervezünk, s nincsenek saját képeink, ez egy remek megoldás arra, hogy elérhető áron jussunk hozzá egy teljes grafikai eszköztárhoz, hatalmas kép- és videó gyűjteménnyel, amelyet szabadon használhatunk mind magán, mind üzleti célra. Ennél egyszerűbben, professzionális kivitelű saját bannert készíteni talán már nem is lehetne.

Ne maradjon le erről sem!