Egyszerűen használható online videoszerkesztő program, ingyen

Visszatérő olvasóink már bizonyára hozzászoktak, hogy igyekszünk mindig cross-platform megoldásokkal szolgálni a különféle feladatok megoldásához. Vagyis próbálunk javarészt olyan programokat bemutatni, amelyeket Windowson és macOS-en egyaránt lehet használni (esetleg még Linuxon is futnak). Van azonban egy rendszerektől független platform: a web. Így aztán mindig öröm, ha jól használható online megoldásokkal szolgálhatunk, hiszen ezeket telepítés nélkül lehet használni általában bármely operációs rendszer alatt, amelyben van modern böngésző (Chrome, Firefox stb.). Ráadásul ma már temérdek jól használható online alkalmazás érhető el a világhálón, javarészt ingyen, vagy olcsó előfizetésért cserébe. Még cégek számára is akadnak gyöngyszemek: mutattunk már infografika készítőt, poszter- és banner készítőt stb. Ezek egyikéhez sem kellett különösebben profi grafikusnak lenni, a velük készített produktumok mégis abszolút professzionálisnak mondhatók. Ma egy olyan online videoszerkesztő programot mutatunk, amellyel bárki, könnyedén létrehozhat látványos video-slideshowkat, termék- vagy szolgáltatás bemutatókat. De diákokban is előnyös lehet ha egy előadást kell készíteni valamiről, s éppígy jól jöhet egy-egy családi videó-diashow készítéshez is. Ne is húzzuk tovább az időt, lássuk, miről van szó pontosan.

FlexClip: egyszerűen használható online videoszerkesztő program

A FlexClip egy – jelenleg – teljesen ingyen használható online videoszerkesztő program, amely nagyjából a prezentációk készítésének nyomdokain halad: fotókból vagy videós jelenetekből válogathatunk benne egymás utáni “diaként” össze jópárat, hogy aztán a végeredmény egy látványos videó legyen. Ha képeket használunk háttérnek, akkor azt a program automatikusan “megmozgatja” (pl. lassan ránagyít egy részletre), a videó pedig ugyebár eleve mozgóképek, így itt csak azt kell meghatároznunk, hogy a feltöltött klipnek mely részletét akarjuk használni az adott dián. A látványt mindkét esetben tovább fokozhatjuk csodás animált feliratokkal.

Ezek alapján villámgyorsan össze tudunk dobni egy feliratokkal ellátott ajánlót, termékbemutatót. De az összhatást persze akkor lesz teljes, ha feltöltünk valamilyen háttérzenét is. Ehhez használhatunk saját dalokat, vagy beszerezhetünk ingyen felhasználhatókat (épp a minap írtuk össze, honnan lehet jogtiszta zenéket letölteni saját projektekhez). A dalokat loopolhatjuk (vagyis ha rövidebbek, mint a videónk, akkor a lejátszás a videó alatt folyamatosan ismétlődik), vagy megvághatjuk a kívánt részlethez.

Az időzítések beállítása (pl. mettől-meddig jelenjen meg a szöveg) kevésbé kényelmes persze, mint mondjuk az Adobe Premiere-ben vagy a Final Cut Pro-ban, de itt nem is egy teljesértékű videóvágó szoftverről van szó. A FlexClip épp a maga egyszerűségével tud hódítani, hiszen nem fogunk elveszni a tengernyi opció és sáv rengetegében, ennek ellenére mégis nagyon látványos és teljesen testreszabható végeredményt kapunk, amelyet amúgy saját logónkkal és vízjellel is elláthatunk, ha arra van szükségünk.

Ha gyorsan kell összerakni saját anyagokból egy látványos videós bemutatót, nagyon jó választás. A “saját anyagokon” amúgy ott a hangsúly, mert itt csak felirat sablonokat kapunk, vagyis a klipekről, képekről, zenéről, logóról stb. nekünk kell gondoskodnunk. Cserébe animált feliratokból azért van némi választék, s elég jól néznek ki.

A FlexClip használatához Chrome böngésző javasolt, lévén az támogatja a leginkább a zökkenőmentes működéséhez szükséges funkciókat. Nálunk teljesen problémamentesen üzemelt a tesztek során, még az se hozta zavarba, ha 4k-s klipet töltöttünk fel (értelemszerűen nem teljes estés filmre gondolunk, csak egy pár másodperces klipre, amit a teljes anyag részeként használtunk). Az sem gond, ha több különböző felbontású (4k + FHD stb.) alapanyag áll rendelkezésünkre. A végeredményt pedig exportálhatjuk akár Full HD videóként is, mp4 formátumban. A végleges videó elkészítésének ideje értelemszerűen attól függ, hogy milyen hosszúságú és bonyolultságú anyagot raktunk össze, de jellemzően gyorsan végez a rendszer egy átlagos, 1-2 perces reklámanyaggal, bemutatóval.

Ne maradjon le erről sem!