Infografikák készítése online eszközökkel, akár ingyen is

Infografikák tervezéséhez szolgáltunk már több remek megoldással is. Először is egy kiváló szoftverrel, amely a diagramok mellett akár infografika készítésére is tökéletes választás, másodszor pedig egy-két online szolgáltatással. De azokra is gondoltunk anno, akik nem képként, hanem videón szeretnének látványosan adatokat ábrázolni, nekik ezeket a cikkeket ajánljuk: Animált infografikák, diagramok, intrók az üzleti videókhoz, Modern stílusú animált infografikák készítése FCPX-ben, Tökéletes gyűjtemény explanier videók és infógrafikák készítéséhez. Ma viszont a korábbi online repertoárt szeretnénk kicsit kibővíteni, méghozzá néhány nagyon praktikus és könnyen használható darabbal.

 

Infografikák készítése online eszközökkel

Korábbi online ajánlónk választottja az Easel.ly, amely természetesen még most is abszolút jóválasztásnak tűnik. Bár azóta kicsit átalakították és az újratesztelés során kissé lassúnak tűnt (ez persze egy szerver esetben lehet átmeneti is). Ennek ellenére az eszköztára még mindig remek, ráadásul rengeteg látványos és ízléses sablon segít megtenni a kezdő lépéseket egy-egy új infografika készítésekor.

Az ingyenes objektum kínálat elég szegényes, de viszonylag olcsón (4 USD havonta) lehet előfizetni a Pro változatra, s onnantól kezdve már jelentősen jobbak a lehetőségeink.

 

Visme

a Visme egy prezentációk és infografikák szerkesztésére optimalizált szolgáltatás, amelyben szintén kezdhetünk sablonokkal, vagy indulhatunk tiszta lappal is. Ez rajtunk áll. Mindkét esetben ugyanarra a szerkesztőfelületre jutunk, csak az előbbi esetben elég átszerkeszteni kicsit a sablont, utóbbit választva pedig elkezdhetünk építkezni a saját elképzeléseink szerint. Márpedig a Visme-ben nagyon egyszerű dolgozni. Rengeteg előre összerakott elem közül választhatunk: grafikonok, illusztrációk, címek, alcímek, kiemelések, idézet dobozok stb. várják, hogy felhasználjuk őket alkotásunkban. De beemelhetünk videókat – például a Youtube-ról – is. Minden elem és sablon színvilága egyetlen kattintással cserélhető a Theme colors részben.

Természetesen itt is vannak azért korlátok az ingyenes változatban, de a díjmentesen használható gyűjtemény is elég tisztességesnek mondható. A végeredményt letölteni viszont csak JPG formátumban lehet, egy nem túl hivalkodó Visme logóval ellátva, ha nem fizetünk elő. Előfizetés birtokában (12 USD havonta az alap verzió) viszont PDF, PPTX, vagy akár HTML5 változatot is kreálhatunk.

 

Canva

A Canva visszatérő vendég nálunk, több feladatra is ajánlottuk már (karácsonyi képeslapok készítése, inspiráló háttérkép eszkábálása). De nem túl meglep módon a készítői azokra is gondoltak, akik infografika összerakásán törik a fejüket. Az ingyenes regisztráció után a Create a Design gombra kattintva megjeleníthetjük a sablontípusokat, amelyek között megtaláljuk az Infographic csoportot is. Ha erre kattintunk, számos profin összeállított mintát találunk, amelyeket aztán kedvünkre átszabhatunk. A Canva erre a célra elég korrekt objektum- és szövegelrendezés gyűjteménnyel rendelkezik.

Gyakorlatilag grafikai tudás nélkül is jól elboldogulhat vele bárki. A végeredmény pedig abszolút profi lesz, még az ingyenes lehetőségekkel is. Mert hát természetesen itt is az a legjobb, ha előfizetünk, hiszen ebben az esetben jócskán megnő a választék mindenből. Ennek hiányában csak a Free címkével jelölt elemeket használhatjuk fel. A végeredményt viszont itt akár nyomdai minőségben, PDF-ként is letölthetjük, de van persze PNG és JPG export is. Még csak Canva logóval/vízjellel sem kell számolnunk az ingyenes exportokon.

 

Összegzésül

Ha választanunk kellene a három ajánlat közül, nálunk egyelőre a Canva vezet, elsősorban azért, mert az ingyenes változat is mérsékelten korlátozott, másodszor azért, mert nagyon jól optimalizált minden szempontból. De természetesen a másik két online szolgáltatás is ugyanolyan sokoldalú. Érdemes mindegyikkel megismerkedni, s aztán a végén eldönteni, kinek, melyik jött be leginkább.

Ne maradjon le erről sem!