Látványos infógrafikák készítése, egyszerűen

Egyre több helyen tűnnek fel az interneten és a nyomtatott magazinokban is az ún. infógrafikák. Az ok egyszerű: egy-egy ilyen összeállítással sokszor gyorsabban és érthetőbben lehet elmagyarázni dolgokat, mintha több oldalas tanulmányt adunk közre az adott témáról.
Elkészíteni persze nem feltétlenül gyorsabb egy infógrafikát, mint egy szöveges magyarázatot. Viszont ha nem a nulláról kezdve, átlagos kiadványszerkesztővel fogunk neki, hanem egy megfelelő célszoftvert választunk, máris sokkal hatékonyabbak lehetünk, s a végeredmény is látványosabb lehet.
Éppen ezért arra gondoltuk, megmutatjuk a két legjobb infógrafika készítőt, amelyekkel alapvetően akár ingyen is összerakhatjuk képeinket. Mindkettő online alkalmazás, így használhatjuk őket PC-n és Macen egyaránt. Aki nem teljes infógrafikákra, csak egy praktikus online grafikon-szerkesztőre vágyik, annak ajánlunk még gyorsan egy korábbi cikket is.

 

Easel.ly

Az egyik legjobb online infógrafika készítő kétség kívül az Easel.ly. Letisztult felületén gyerekjáték összerakni bármilyen bonyolult grafikát, ráadásul munkánkat rengeteg sablon segíti, így ha épp nincs ötletünk a külsőre, ezeket is átszerkeszthetjük.

A diagrammok valós időben követhetjük nyomon, vagyis amint beírjuk az adatokat, rögtön látjuk az eredményt is. Ha nincsenek grafikus objektumaink a rajzokhoz, semmi gond, az ingyenes változatban 60 gyakran használt ikont találunk. De van számtalan látványos háttér, különféle formák, rajzeszközök. Akinek ennél többre van szüksége, mindössze havi 3 dollárért előfizethet a szolgáltatásra, s vele 1000 ikonra, folyamatosan bővülő sablon kínálatra, feltöltési lehetőségre (fontok, grafikus elemek stb.).

 

A végeredményt egyébként megoszthatjuk online akár embed kóddal is, de ha kedvünk tartja, le is tölthetjük JPG vagy PDF formátumban.

 

Infogr.am

Egy másik nagyszerű online szolgáltatás az Infogr.am, amely még több extrával igyekszik kényeztetni a felhasználókat, bár ezek között azért akad olyan, amely a többség számára kevésbé lesz csábító, mint az ingyenes ikonok: van Dropbox, Google Drive, Onerive, vagy éppen Google Analytics integráció. Online grafikáinkat kiegészíthetjük beágyazott videókkal, Flickr fotókkal stb.

Sajnos a legtöbb funkciót akkor tudjuk igazán kihasználni (például térképek, saját grafikai elemek feltöltése, végeredmény letöltése stb.), ha előfizetünk. De ha gyorsan kell online publikálnunk egy kevésbé összetett infógrafikát, arra az ingyenes változat is megteszi.

 

Bónusz tipp Maceseknek: Infographics

A fenti két online megoldás előnye, hogy minden platformon használhatók. Viszont mutatunk egy extra lehetőséget a Maceseknek, pusztán azért, mert nekünk már bevált a hétköznapi használatban.

Ez nem más, mint az App Store-ban megvásárolható Infographics, amely egy igen méretes gyűjtemény, infógrafikákhoz felhasználható grafikai elemekből. A rengeteg térképet, diagram típust, objektumot tulajdonképpen a Keynote-ban tudjuk hasznosítani, vagyis a végleges anyagot az Apple prezentációs alkalmazásában kell elkészítenünk, de a programban kényelmesen kiválaszthatjuk előtte, hogy pontosan mire van szükségünk. A végeredmény szinte bármilyen téma esetén rendkívül látványos, hála az Infographics folyamatosan bővülő kínálatának. Igaz, mindezt 20 euróért cserébe.

Ne maradjon le erről sem!