Karácsonyi képeslapok készítése házilag, ingyen

Közeledik a karácsony, eljött az üdvözlőkártyák küldözgetésének ideje. Akár digitálisan (PDF dokumentumban vagy JPG képként) szeretnénk csatolni egy levélhez, akár nyomtatva feladni a postán, egy saját készítésű üdvözlőlap mindig célbaér. Lelkileg biztosan…

No de miként készítsünk ilyet, ha nem vagyunk megáldva grafikusi tehetséggel? Mutatjuk!

 

GreetingsIsland

Első körben érdemes valamilyen ingyenes, online megoldáshoz folyamodnunk. Ezek előnye, hogy nem kell telepítenünk semmit, elég ha van pár saját digitális fotó és egy-két jó szövegötlet a tarsolyunkban. A GreetingsIsland oldalra például tetszőleges böngészőben ellátogathatunk, majd kiválaszthatjuk a karácsonyi sablonok valamelyikét és pár kattintással átalakíthatjuk.

A hajtogatható sablonoknál a szerkesztőfelületen választhatunk különféle elrendezések közül, egy oldalra kerülhet akár több saját fotó is, vagy írhatunk különféle stílusokban. Amennyire lehet, szabadon garázdálkodhatunk, de azért a készítők előzékenyen vezetik a kezünket, hogy a végére tökéletes végeredményt kapjuk.

Ha elkészültünk, a kész művet letölthetjük PDF-ben és máris nyomtatható, vagy adott esetben csatolható egy e-mailhez.

 

Canva

A Canva már többször szerepelt nálunk. Ezen az oldalon nem csak fotómontázsokat és Facebook nyitóképeket dobhatunk össze, hanem karácsonyi üdvözleteket is.

Ehhez találunk egy marék ingyenes sablont, de nem kell elkeseredni akkor sem, ha esetleg egyik sem szimpatikus, ugyanis nulláról is összerakhatjuk képeslapunkat. Ehhez a saját fotók mellett egy halom karácsonyi grafikai elemre és persze szép betűtípusokra hagyatkozhatunk. A végeredmény letölthető, nyomtatható, csatolható. Ki, hogy szereti!

Arra kell csak vigyáznunk, hogy a Canva az ingyenes grafikai elemek mellett fizetősöket is tartalmaz, így ha a letöltésnél ingyen akarjuk megúszni a dolgot, akkor csak a “Free” címkés objektumokból és képekből építkezzünk (a letöltéskor pontosan kiírja, ha egy sablonon valamilyen elem fizetős, ilyenkor visszaléphetünk és lecserélhetjük azt valamilyen ingyenesre a gyűjteményből).

 

Szövegszerkesztő vagy grafikus program

Ha valamivel több tehetséggel – vagy egészséges önbizalommal – vagyunk megáldva, hagyatkozhatunk a teremtő adta ügyességünkre és készíthetjük a képeslapot egy szövegszerkesztőben, prezentációs programban, vagy grafikus szoftverben.

Ezek bármelyike alkalmas lehet a feladatra, s akad belőlük szép számmal: ingyenes irodai csomago(ka)t itt, ingyenes online képszerkesztő(ke)t itt mutattunk be részletesen. De letölthetünk egy jól használható képszerkesztőt próbaverzióban is erre a pár hétre (14-30 napig szoktak működni a próbaverziók). Erre a célra mi a Macen és immár Windowson is használható Affinity Photo vagy Affinity Designer programokat ajánljuk. Utóbbi vektoros ábrák szerkesztésére hivatott.

Ha a nekünk kézreálló program megvan, akkor a Freepik és a Pixabay oldalakon irgalmatlan mennyiségű vektoros ábrát és fotót találunk, karácsonyi témában is (a linkjeinkre kattintva eleve azokat szűri majd ki a megnyíló oldal). Ha valakinek ez kevés lenne, annak ajánljuk a kkvlinkek.techwok.hu oldalunkat, amelyen csokorba gyűjtöttünk egy halom remek, szabadon felhasználható tartalmat kínáló oldalt (képek, grafikák, fontok stb.). Szóval lesz eszközünk és alapanyagunk is.

 

Adobe Spark Post

A kellően “elvetemültek” az egészet elintézhetik mobilon is. Erre mi az Adobe ingyenes iOS appját a Adobe Spark Post-ot ajánljuk, ahol szintén nem jelent majd gondot, ha nincsenek képeink, vagy nem vagyunk grafikusok.

adobe-spark-post-opt

Mindkét problémára azonnali megoldásokat rejt a program. Az sem gond, ha nem iPhone-unk van, a Spark Post ugyanis elérhető asztali gépen is, online, erre a linkre kattintva. Mindkét esetben nagyon könnyen használható, az eredmény pedig teljesen profi.

Ne maradjon le erről sem!