A leghasznosabb ingyenes online eszközök, mindennapi feladatokra

Az internet egyik nagy előnye, hogy félelmetes mennyiségű ingyenes tartalmat találunk rajta. És itt most nem csak a Techwok cikkeire gondolunk… Rengeteg praktikus, napi szinten is jól használható online program van szerte a weben, amelyekkel könnyedén és ráadásul ingyen oldhatunk meg különféle feladatokat. Mi most összeszedtük, melyek – szerintünk – a leghasznosabb ingyenes online eszközök a mindennapi feladatokra.

A leghasznosabb ingyenes online eszközök, mindennapi feladatokra

E válogatás persze közel sem lehet teljes, hiszen minden nap újabb projektek születnek, amelyek aztán vagy megvetik a lábukat az online világban, vagy pár hónapon belül eltűnnek a semmiben. Nehéz megjósolni, melyek lesznek igazán sikeresek, s azt is, ez a siker meddig tart, különösképpen azért, mert hatalmas a kínálat. Így jelen válogatásunkban próbáltuk azokat az oldalakat csokorba szedni, amelyek nekünk is bejöttek az elmúlt évek során, s várhatóan nem is szűnnek meg minden előzetes jel nélkül. Mindegyikről írtunk már részletes tesztet, így azokat linkeljük be a rövid leírásba. Aki pedig kevesli a választékot, annak javasoljuk, hogy kattintson erre a linkre, s nézze át az eddig tesztelt összes online szolgáltatást, webes programot itt a Techwokon.

Képszerkesztés

Az egyik leggyakoribb napi rutinfeladat a képszerkesztés, amelyet űzhetünk profi módon, de lehetünk teljesen kezdők is az ügyben. Megúszni mégsem nagyon fogjuk, hiszen még a közösségi oldalakra feltöltendő fotók ábrák esetében sem árt olykor egy kis átdolgozás.

Itt van kezdésnek rögtön egy nagyszerű online vektrografikai szoftver, a Gravit Designer. Jól jöhet vektoros ábrák készítéséhez, de akár UI/UX tervezéshez is. Aki nem vektoros ábrákban gondolkodik, inkább a digitális festészet és a fotóretusálás iránt fogékony, annak viszont jól jöhet a Photopea, amely már-már photoshopos eszköztárral rendelkezik, beleértve a rétegkezelést, szűrőket, klónozást stb.).

Ha mi inkább fotóinkat szeretnénk biztonságos és korlátlan felhő tárhelyen tudni, amely ráadásul azok szerkesztéséhez is megad egy halom praktikus eszközt, akkor ismerkedjünk meg a Google Fotók szolgáltatással és annak rejtett extra funkcióval. Döbbenetes darab, nem érdemes kihagyni!

Maradva még a fotószerkesztésnél, van egy sokakat érdeklő funkció, amely általában nem része az online képszerkesztőknek: a hátterek eltüntetése a fotókról. Azonban bármily meglepő, erre a célra is van már böngészőben használható eszköz, amelyet itt mutattunk be.

Ha idézeteket, szövegeket helyeznénk el képeken, jól jöhetnek ezek az online szolgáltatások, ha online logótervezésbe kezdenénk, akkor ide érdemes először benézni, míg ha bannereket, posztereket készítenénk, akkor ez a szolgáltatás lehet jó választás. Infografikák készítéséhez is ajánlottunk már webes eszközt.

Ha gyakran teszünk fel anyagokat az Instagramra, Facebookra, Twitterre, akkor az alábbi oldalon pár mozdulattal a megfelelő méretűre alakíthatjuk a bejegyzésekbe szánt képeket. Mellesleg ha valamilyen mókás, vicces képet szeretnénk publikálni, akkor jól jöhet ez a három weboldal, amelyeken temérdek sablon várja, hogy átalakítsuk velük fotóinkat.

Még arra is találunk eszközt a weben, hogy fotóinkat festménnyé vagy rajzzá alaktsuk.

Fájlok megosztása és tárolása

Nagy fájlok gyors elküldéséhez korábban egy helyre válogattuk a legjobb megoldásokat. Ezek segítségével könnyedén elküldhetünk akár több 100 MB-os anyagokat is e-mailben, hiszen nem közvetlen csatolmányként mennek, hanem csak a letöltésükhöz szükséges linket kell a levélbe beszúrnunk. A fájlok egy idő után automatikusan törlődnek a szerverekről, így ezek a szolgáltatások kifejezetten átmeneti megosztásra használhatók.

Vannak azonban nagyszerű felhőszolgáltatások is, amelyekkel összesen akár 100 GB ingyen online tárhelyhez is hozzájuthatunk, hogy ott biztonságosan tároljuk fontos állományainkat. Ezekről ebben a cikkben írtunk.

Fájlok konvertálása

Nem is gondolnák, hány online fájlkonvertáló szolgáltatás várja, hogy munkára fogjuk. Segítségükkel szinte minden létező formátumot átalakíthatunk egy hasonló rendeltetésű másikra. Így lesz a jpg-ből png, a odt-ből docx, a rar-ból zip, s így tovább. Ajánlottunk ilyeneket itt, de a legjobb talán a CloudConvert ezen a területen.

PDF manipuláció

A PDF az egyik legnépszerűbb dokumentum formátum, ha anyagink nyomtatásnak megfelelő módon történő megosztása a cél. De a PDF-ek szerkesztése korántsem egyszerű feladat. Ha utólag szeretnénk még kicsit módosítani rajtuk, akkor jól jöhet ez az oldal, amelyen a tömörítéstől az oldalak törlésén át, a PDF darabolásáig mindenhez találunk eszközt. Mellesleg nincs egyedül, hasonló online alkalmazások akadnak szép számmal, többek között itt is találni még néhányat.

Nyelvtanulás, szövegszerkesztés, jegyzetelés

A fenti “céleszközökön” túl hétköznapibb feladatokhoz is találunk megoldásokat az interneten. Így például tanulhatunk nyelveket teljesen ingyen ezzel a zseniális online nyelvoktató programmal, jegyzetelhetünk kedvünkre a Google ingyenes, online jegyzet alkalmazásával, tervezgethetünk színpalettákat, de akár még leendő házunkat, vagy a jelenlegi lakás berendezését is megtervezhetjük, hogy aztán 3D-ben bejárhassuk terveinket.

A Google Dokumentumok nevű online irodai csomagot aligha kell ma már bemutatni bárkinek, van benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs alkalmazás ingyen, online. De akadnak szövegszerkesztésre egyéb alternatív megoldások, például ez a két markdown szövegszerkesztő, vagy a Dropbox saját megoldása.

De nem csak komoly dolgokat találunk az interneten. Az Emoji Builder segítségével például saját emojikat hozhatunk létre, amelyek aztán remekül mutatnak avatarként a közösségi oldalakon. S ha már avatar: ezeken az oldalakon szintén létrehozhatunk sajátot.

S ha még ez sem lenne elég, készíthetünk például jól festő HTML aláírást az e-mailjeinkhez, kreálhatunk látványos szófelhőket, vagy összeállíthatunk online kvízeket is (itt és itt).

Ne maradjon le erről sem!