Két ingyenes, online szófelhő készítő program

Egy időben nagy népszerűségnek örvendtek az ún. szófelhők, mind a print, mind az online hirdetések területén. Számtalan magazin és online portál oldalain köszöntek vissza a látványos szófelhők különféle változatai. S bár a fényük ma már talán nem a régi, de ettől még számtalan esetben remekül alkalmazhatjuk őket. Az kétségtelen, hogy nagyon látványosak, különösen, ha a tartalmuk is egyénre szabott. Éppen ezért most megmutatjuk melyik a két – szerintünk – legjobb online szófelhő készítő program, legalábbis az ingyenes felhozatalból.

 

Két online szófelhő készítő program, ingyen

Mielőtt belevágnánk, eláruljuk, hogy korábban már mutattunk egy hasonló online szolgáltatást, így érdemes lehet azzal is megismerkedni (bár Java plug-int igényel a működéshez). Most viszont két újabb online szolgáltatással egészítjük ki a gyűjteményt, amelyek telepítés és plug-in nélkül használhatók a modern böngészőkben.

 

WordClouds

A WordClouds egy meglehetősen összetett online szófelhő generáló program. A felhőhöz használandó szöveget a File menüben feltölthetjük egyszerű szövegfájlból, Word dokumentumból, beilleszthetjük Vágólapról, vagy éppen megadhatjuk egy weblap URL címét is forrásnak. Ezután a Size menüben kiválaszthatjuk, hogy mekkora képet szeretnénk létrehozni.

A további menüpontokban cserélhetjük a betűtípust, az ábra színvilágát (előre definiált palettákból vagy akár teljesen saját elképzeléseinknek megfelelően), illetve kiválaszthatjuk, hogy milyen formába öntse a program leendő szófelhőnket. Ehhez számos minta sziluettet kapunk, de feltölthetünk sajátot is.

Ha mindennel elkészültünk, a File menüben letölthetjük a kész ábrát JPG, PNG, PDF vagy SVG formátumban egyaránt. Így akár bitmap, akár vektoros változatban is rendelkezésre áll majd a szüfelhő, ami jelentősen szélesíti a felhasználási lehetőségek skáláját, hiszen a vektoros változat továbbszerkeszthető bármely erre alkalmas grafikai szoftverben.

 

WordCloud Maker

A WordCloud Maker kicsit máshonnan közelít a kérdéshez. Itt nem kész szövegfájlból építkezhetünk, hanem egy listát kell kitöltenünk és beírni az összes olyan szót, amelyet viszontlátnánk majd a felhőben. Mi határozhatjuk meg azt is, mekkora méretben használja a program az adott szót, illetve hogy egyszer, vagy akár többször is használhatja-e azt az ábra generálásakor. Itt is kapunk sziluetteket és ábrákat, melyeket felhasználhatunk alap formaként, de ha kell, feltölthetünk saját képet is JPG vagy PNG formátumban, a program azt is gond nélkül hasznosítja. A feliratok színeit is többféle szempont szerint állíthatjuk be, ahogy a fontokat is kedvünk szerint cserélhetjük (még ha nincs is nagy választék ezekből).

Így aztán teljesen testreszabott képet kapunk a végére, amelyet JPG, PNG, SVG vagy PDF formátumban tölthetünk le itt is. Vagyis ha kell, a vektoros változatot szintén módosíthatjuk elképzeléseink szerint egy vektorgrafikai programban.

Ne maradjon le erről sem!