Látványos szófelhő készítése vektorosan, teljes kényelemben

Egyre több helyen bukkannak fel a különéle szófelhők: plakátokon, magazinok hirdetéseiben, weboldalak bannerein, infógrafikákon stb. Látványos és figyelemfelkeltő effekt, kétségtelen, viszont manuálisan igen macerás tud lenni az előállítása. Egyesével egymáshoz idomítani a szavakat, hogy aztán a végén egy adott képet kapjunk, szövegekből összerakva, nos, ez nem egyszerű feladat.
Na de hol van előírva, hogy nekünk mindig minden aprólékosan kell létrehozni? Ha már van számítógépünk, kérjük a segítségét! Mutatunk is néhány online és offline megoldást e célra.

 

Word Clouds

A Word Clouds teljesen ingyen használható, s még csak telepíteni sem kell. Tetszőleges rendszeren és böngészőben tervezhetünk vele. Csak kiválasztjuk a kívánt alakzatot, beírjuk a felhasználandó szavakat, rábökünk a nekünk tetsző betűtípusra és máris látjuk a végeredményt.

 

word-cloud-2

Illetve mégsem: a szavaknál még meg kell adnunk a kívánt méretet és színt is, amit a program használjon az adott szó esetében. Ennyi extra tennivalónk van tehát, de még így is sokkal egyszerűbb a dolgunk, mintha nulláról nekilátnánk a szófelhő készítésének mondjuk Illustratorban.

 

word-cloud-3

Akár 3000×3000 pixeles minőségben is készíthetjük a képeket, bár ez esetben azért számoljunk vele, hogy kicsit tovább tart majd a generálási folyamat, mintha kisebb felbontást választunk.
Választhatunk változatos színpalettákat és lehetőségünk van a forrás szöveget, illetve a formát feltölteni is, különféle formátumokban.
A végeredményt azután menthetjük képként, PDF-ként, SVG grafikaként stb.

 

Wordify

A fenti megoldás platform-független és ingyenes, így bátran ajánljuk mindenkinek. Ha valaki viszont Macen dolgozik és hajlandó 3 eurót áldozni az offline megoldásra, akkor érdemes megismerkednie a Wordify nevű kis alkalmazással.

 

wordify-1

Ezzel gyakorlatilag pontosan ugyanazt megoldani, mint a fent ismertetett online szolgáltatással, csak internetkapcsolat nélkül is, illetve tetszőleges fotót, ábrát használhatunk a felirat elkészítéséhez, akár a gép beépített webkamerájával is rögtönözhetünk hozzá alapot.

wordify-2

Annyi negatívuma van a dolognak, hogy itt csak egy adott színben készülhet el a szófelhő, nincs lehetőség rá, hogy a szavak színe külön-külön változzon.
A nyitóképünk amúgy ezzel a programmal készült, s bár a logót nekünk kellett beilleszteni kézzel, de még így is pár perc alatt elkészültünk, hiszen a szófelhővel nem kellett vacakolni, csak pár kattintással beállítani az alapokat.

Ne maradjon le erről sem!