Online kvíz készítése egyszerűen és ingyen

Az elmúlt években mutattunk már néhány zseniális e-learning szoftvert (Kotobee Author, Adobe Captivate, iSpring Suite, Storyline, ActivePresenter), amelyek komplett digitális tananyagok készítésére hivatottak, s ehhez az ég világon minden eszközt biztosítanak is számunkra, többek között a tanultak visszakérdezésére szolgáló kvíz összeállításokhoz is. De mi van akkor, ha a tananyagot már leadtuk és csak egy online kvíz készítése lenne a célunk? Különösen akkor, ha erre nem szeretnénk akkora összegeket áldozni, mint amennyibe mondjuk a Captivate vagy a Storyline kerül? Nos, van ingyenes megoldás is, hogy kiértékelhető módon kérdezzünk rá a tanultakra.

Online kvíz készítése, teljesen ingyen

Hűséges olvasóink számára még csak nem is lesz teljesen ismeretlen az e célra bevetendő online szolgáltatás, hiszen a Google Űrlapokat már használtuk korábban kérdőívek készítésére, sőt, online szavazásra is. Ezúttal egy eddig még nem bemutatott funkcióra hívnánk fel a figyelmet. A Google Űrlapok szolgáltatás Beállítások felületén ugyanis találunk egy Tesztek fület is, s ha itt bekapcsoljuk a Beállítás tesztként opciót, akkor onnantól az űrlapon létrehozott kérdéseknek pontértéket adhatunk, illetve meghatározhatjuk a helyes választ is mindegyiknél. Így ha a felhasználók végigmennek a kérdéssoron, nem csak mi kapunk egy táblázatot a válaszokról, de akár ők is láthatják (beállítás kérdése), hogy jól válaszoltak-e a kvízkérdésekre, s összesítve hány pontot értek el. Így megvan az azonnali visszajelzés is, mi pedig az űrlap “mögötti” táblázatban kapjuk meg, hogy ki, mit válaszolt a kérdésekre.

A Google Űrlapok tudása ezen a téren sajnos azért még nem teljesen fedi le mondjuk a Captivate vagy az iSpring alkalmazások lehetőségeit, de arra, hogy egyszerű igaz-hamis, esetleg több válaszos kérdéseket tegyünk fel, tökéletes. Ha kell, még kifejthető válaszokat is integrálhatunk, de ebben az esetben már érdemes az automatikus értékelés helyett manuálist választani és utólag átnézni, ki, mire, hogyan válaszolt. Ha tehát nem akarunk túl bonyolult kvízt összeállítani, akkor a Google Űrlapok tökéletes választás: egyszerűen használható, nem kell hozzá telepíteni semmit, ráadásul teljesen ingyenes. Ha pedig valaki komolyabban szeretne elmélyülni a dologban, akkor a HTML5 alapú és LMS rendszerekbe is integrálható kvízek készítéséhez vagy az Adobe Captivate, vagy az iSpring Suite lehet jó választás (utóbbi csak Windowson működik és PowerPoint is kell hozzá, de az elkészült anyagok teljesen “önjáróan” és cross-platform módon tehetők közzé vele).

iSpring QuizMaker: Még profibb megoldás, akár ingyen is

Az iSpring QuizMaker aktuális verziója 14 különféle kvíz-típust tartalmaz, s akár időkorlátos kvízeket is összerakhatunk vele. Ráadásul ezeket a projekteket teljesen testreszabhatjuk mind a színvilág, mind a saját brand tekintetében.

A programból van 14 napos próbaverzió is, amely innen tölthető le. Emellett a programnak van már frissített, ingyenes változata, amellyel immár HTML5 kvízeket hozhatunk létre. Ez ugyan korlátozottabb funkcionalitással rendelkezik, mint a kereskedelmi változat, de könnyen és teljesen ingyen használható.

Ne maradjon le erről sem!