Online űrlap készítése egyszerűen és teljesen ingyen

Néhány nappal ezelőtt mutattunk két cross-platform alkalmazást, melyekkel ingyen készíthetők PDF-űrlapok. Ezeket azután kényelmesen továbbíthatjuk ügyfeleinknek, akik kitölthetik, majd visszaküldhetik a PDF dokumentumot. Ám mi van akkor, ha ezt a folyamatot szeretnénk még kényelmesebbé tenni a magunk és az ügyfeleink számára egyaránt? A megoldás az online űrlapok használata lehet, s ehhez még csak saját szerverre vagy weboldalra sem feltétlenül lesz szükségünk, van ugyanis két remek szolgáltatás, amelyekkel gyerekjáték egy-egy online űrlap készítése, s adott esetben ez még csak pénzünkbe sem kerül.

 

Google Űrlapok: online űrlap készítése teljesen ingyen

A Google Drive és Google Dokumentumok szolgáltatásokról már sokszor esett szó oldalunkon, a cég online irodai csomagja és felhő tárhelye tökéletes választás az otthoni felhasználóknak éppúgy, mint a hazai kisvállalkozásoknak. E két szolgáltatás használatával nem csak a hagyományos irodai szoftverek online megfelelőihez jutunk hozzá, hanem online űrlapokat is készíthetünk. Ehhez látogassunk el a Google Drive tárhelyünkre, kattintsunk az Új gombra, s a megjelenő menüben válasszuk a Továbbiak menüpontot. Itt kattintsunk a Google Űrlapok lehetőségre. A megnyíló oldalon azonnal elnevezhetjük készülő űrlapunkat (írjuk át a Cím nélküli űrlap feliratot), majd nekikezdhetünk a mezők összeállításának. Űrlapunkon többféle adatbeviteli mezőt használhatunk: feleletválasztós, rövid választ (szöveges mező pl. személyes adatok bekérése), bekezdés (hosszabb szöveges válaszok megadásához), jelölőnégyzetek, legördülő lista, fájlfeltöltés, lineáris skála, feleletválasztós rács, jelölőnégyzetrács, dátum, idő. Ezeken felül kiegészíthető az űrlap szöveges elemekkel, képekkel, videókkal, s ha kell, akár több oldalra is tudjuk tagolni, hogy sok kérdés esetén áttekinthetőbb legyen.

Ezeket szépen, egymás alatt helyezhetjük el, így a válaszadó csak végigmegy a kérdéssoron és értelemszerűen kitölti a mezőket. Átlátható, egyszerűen használható mind a készítők, mind a felhasználók számára. A kész űrlaphoz kérhetünk közvetlen linket, amelyet megoszthatunk közösségi oldalakon, hírlevélben, honlapon stb., de ha úgy tűnik jobbnak, akár embed kódot is generáltathatunk, így az űrlap könnyedén beilleszthető saját weboldalunkba. A válaszokat táblázatba rendezve is megnézhetjük Google Dokumentumok gyűjteményünkben, de az űrlap Válaszok fülére kattintva egy kimutatást is láthatunk.

Az űrlap Beállítások részében meghatározhatjuk, hogy az űrlap begyűjtse-e az e-mail címeket, illetve elküldje-e a válaszadó számára e-mailben az általa adott válaszokat, emellett korlátozhatjuk az űrlap kitöltését egyszeri válaszadásra, illetve azt is mi határozzuk meg, hogy a kitöltők utólag szerkeszthetik-e a válaszaikat, illetve a kitöltés végeztével láthatják-e az összefoglaló diagramokat és szöveges válaszokat. Sőt, extraként még akár online teszteket is kreálhatunk így, ha a Beállítások / Tesztek részben bekapcsoljuk ezt az opciót. Itt választhatunk automatikus, vagy kézi ellenőrzést is. Mutatunk egyébként élő példát is Google Űrlapokkal készült kérdőívre: ha kedve és ideje engedi, kérjük, töltse ki a Techwok kérdőívét, melyet direkt ezzel a szolgáltatással hoztunk létre, hogy bemutathassuk a lehetőségeit. Mindenesetre a Google Űrlapokkal tényleg gyerekjáték egy online űrlap készítése. Érdemes kipróbálni!

 

JotForm: profi kivitel, de csak részben ingyenes

Ha valakinek bármilyen oknál fogva nem szimpatikus a Google Űrlapok, akkor tudjuk még ajánlani a JotForm elnevezésű szolgáltatást, amelyben szintén könnyedén hozhatunk létre látványos, online űrlapokat. Lehetőségeit tekintve többet nyújt, mint a Google megoldása: beépíthetők például fizetős szolgáltatások (Paypal, Authorize.net stb.), és különféle Widgetek is (időpontfoglalás, képválasztó, digitális aláírás, Facebook Like doboz stb.). De van automatikus válasz funkció, integrálhatjuk az űrlapot különféle platformokra (WordPress, Joomla, Blogger, Facebook stb.), és meghatározhatunk logikai folyamatokat is a kitöltésekhez. Cserébe viszont sajnos csak részben ingyenes.

A díjmentes Starter változatra történő regisztráció után maximum havi 100 választ tudunk fogadni, 100 MB rendelkezésre álló tárterületet kapunk, 5 űrlapunk lehet összesen, 1000 havi űrlap megtekintésre lesz lehetőség stb. A korlátozások szerencsére feloldhatók, ha a további három havidíjas csomag közül kiválasztjuk a számukra megfelelőt. Ha tehát többre van szükségünk, mint amit a Google Űrlapok nyújt, érdemes megismerkedni a JotForm lehetőségeivel, mert itt szinte biztosan megtaláljuk, amire űrlapkészítés témában szükségünk lehet.

Ne maradjon le erről sem!