Online űrlapok és online kérdőívek készítése ingyen

Korábban mutattunk már két nagyszerű online űrlapkészítő szolgáltatást, amelyekkel ingyen lehet létrehozni akár összetett webes kérdőíveket, űrlapokat is. Ezek között volt ugyebár a Google Űrlapok is, amelyhez anno adtunk további extra tippet is. Ma pedig egy újabb nagyszerű megoldást mutatunk, amellyel az online űrlapok és online kérdőívek készítése ingyen, s nagyon egyszerűen oldható meg. Ha valaki még nem ismerte a QuestionScout (korábban FormSquare) szolgáltatást, de szokott online űrlapokat készíteni, most feltétlenül ismerkedjen meg vele.

QuestionScout: online űrlapok és online kérdőívek készítése ingyen

A QuestionScout tehát jelenleg egy teljesen ingyen használható online űrlapszerkesztő, amelyre pillanatok alatt regisztrálhatunk, s ettől kezdve már semmi sem akadályozhat meg minket, hogy egészen összetett űrlapokat hozhassunk létre. Használhatunk ezeken rövid vagy hosszú szöveges választ, egy- vagy több bejelölhető választ tartalmazó modult, kiválasztható listaelemeket, vagy éppen dátumválasztót egyaránt. Szóval rendelkezésre áll minden, amit egy átlagos űrlapon be szoktak kérni.

A szerkesztőfelület igazán minimalista, átlátható. A kiválasztott modulok jellemzőit villámgyorsan testreszabhatjuk, s természetesen megadhatjuk azt is, mely kérdésekre lesz kötelező választ adnia a felhasználónak, mielőtt beküldhetné a kitöltött űrlapot. Ugyanígy a dizájn is teljesen testreszabható: variálhatjuk a színeket, az űrlap-doboz jellemzőit, sőt, az integrált Unsplash kereső segítségével ingyenes képeket is beállíthatunk kérdőívünk háttereként.

Ha végeztünk az űrlap összeállításával, csak kattintsunk a Publish menüpontra, s máris kimásolhatjuk a kitölthető űrlap közvetlen linkjét. Ezzel önálló oldalon nyitható meg a kérdőív, de ha arra van szükségünk, kérhetünk beágyazó kódot is (reszponzív vagy fix mérettel), így akár a saját weblapunkba is beilleszthetjük azt. 

Settings lapon további beállítási lehetőségeket is találunk, így például itt kapcsolhatjuk be azt a funkciót is, amely megadott válasz mennyiség elérése után automatikusan üzenetet küld nekünk az e-mail címünkre arról, hogy már van mit olvasni a válaszok között. Ezeket amúgy a Submissions részben találjuk meg, ízlésesen, áttekinthető módon elrendezve.

Egy ilyen szolgáltatásnál fontos szempont a biztonság is. Nos, az űrlapok természetesen SSL kapcsolatot használnak, így a kitöltésük is biztonságos, a kapott adatokat pedig szintén 256 bites titkosítással tárolja a szerver, így azokhoz elvileg csak mi férhetünk hozzá.

A QuestionScout ingyenes szolgáltatás, így már az is nagyon szép dolog, ezeket a funkciókat díjmenetesen használhatjuk. Ettől függetlenül nekünk azért még hiányzik belőle pár dolog. Ilyen például a több oldalra törhető kérdőívek készítésének lehetősége, illetve a válaszok exportálásának (például CSV formátum) lehetősége. Azonban a készítők azt ígérik, hogy a fejlesztés folyamatos, így van remény, hogy ezek a funkciók is bekerülnek majd a rendszerbe. Más kérdés, hogy ingyenesek lesznek-e, vagy már fizetni kell majd, hogy használhassuk őket. Ez a jövő zenéje.

Ne maradjon le erről sem!