Online szavazás eredményeinek követése kivetítőn

Bár igyekszünk minden feladathoz megfelelő célszoftverrel vagy az adott témához illeszkedő online szolgáltatással előrukkolni a cikkeinkben, olykor minket is elér a sufni-tuning életérzés. Történt a minap, hogy egy cég azzal keresett meg minket, tudunk-e egy konferenciára olyan szavazó megoldást ajánlani, amelynek eredménye élőben nyomon követhető a pulpitus mögötti kivetítőn, a résztvevők pedig szavazhatnak notebookról, okostelefonról, ott, a helyi wifin keresztül. Nos, egy online szavazás eredményeinek követése kivetítőn nem éppen egyszerű feladat, optimális esetben erre az ember saját appot (vagy online rendszert) fejleszt, vagy jó drágán beszerez egy célszoftvert. De ingyen? Szerencsére a számítástechnika világában szinte semmi sem lehetetlen: íme a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás a feladatra.

 

Online szavazás eredményeinek követése kivetítőn, egyszerű megoldással

Nem állítjuk, hogy ez a legjobb megoldás, de talán egyike a legegyszerűbbeknek. Talán nem nagy meglepetés, de ismét a Google online szolgáltatásaihoz nyúltunk, nevezetesen a Google Űrlapokhoz. Ez a Google Drive/Docs része, szóval aki rendelkezik Gmail fiókkal, annak rendelkezésére áll ez is, ingyen és bérmentve. Márpedig elég korrekt kis űrlap készítő, szinte bármilyen online felmérés elkészítésére elsőrangú (erről írtunk már korábban emitt).

Elsőként itt is egy űrlapot kell vele készíteni, amelyen elhelyezünk egy Feleletválasztós modult. Itt több választ is megadhatunk, az Opciók hozzáadása linkre kattintva. A rendszer automatikusan hozzátesz egy Egyéb mezőt is, amely szabadon kitölthető lenne, de ez nekünk most nem kell, így likvidáljuk a mellette látható X-re kattintva.

Ezután kattintsunk a Beállítások gombra (kis fogaskerék), s a megjelenő panelen jelöljük be Az összefoglaló diagramok és szöveges válaszok megtekintése opciót. Így a szavazás végén mindenki láthat majd egy linket, amelyre kattintva rövgest megnézheti a szavazás eredményét. De ráadásként mi is ezt a linket használjuk majd fel a kivetítőn történő megjelenítésre. Ugyancsak itt állítható be, hogy csak egyszer, vagy több alkalommal is lehessen szavazni, a Korlátozás egy válaszra opció segítségével. Ha viszont korlátozzuk egy válaszra a lehetőségeket, akkor a szavazónak be kell jelentkeznie a saját Google fiókjába a szavazás előtt (ez jó esetben amúgy egyetlen kattintás, ha korábban már bejelentkezett a böngészőjéből akár a Gmail fiókjába is).

Ha mindennel megvagyunk, kattintsunk a Küldés gombra. Itt a Link fülre (link ikon) kattintva közvetlen linket kérhetünk a kitölthető űrlaphoz. Ezt kell közzétennünk a szavazók között. Ha kell, kérhetünk rövidített linket is, amit kényelmesebben begépelhetnek. Másoljuk vágólapra, s hasznosítsuk.

A másik megoldás, ha link helyett az Embed fülre kattintunk (<> ikon) és a kapott kódsort beillesztjük a cég honlapján egy új oldalra (pl. ceg.hu/konferencia). Így elég ezt a linket megadni a szavazóknak, az űrlap pedig működik rendesen a céges honlapba ágyazva.

 

Eredmények élő kivetítése

A fentiek alapján bármilyen online űrlap elkészíthető. A csavar most jön: próbaképpen töltsük ki az űrlapot, mire is a végén kapunk egy, az eredményekre mutató linket. Azt kell megnyitnunk majd azon a gépen, ahol az aktuális szavazási helyzetet prezentálnánk. Használhatunk rá tetszőleges böngészőt, de ha például a Chrome-ot használjuk, akkor lehet a dologban még egy csavar. Mivel az eredmény oldal nem frissül magától, így az eredmény a kivetítőn csak akkor változna, ha valaki rákattint a gépen a böngésző frissítés gombjára.

Ha ezt meg akarjuk úszni, akkor telepítsünk egy automatikus frissítést végző plug-int. Chrome esetében például az Auto Refresh elnevezésűt. Ha megvan, az oldal megnyitása után kattintsunk az Auto Refresh gombjára a böngésző eszköztárán, állítsuk be a frissítési gyakoriságot (lehetőleg egy percnél azért ne frissítsünk sűrűbben), s máris van egy magától frissülő eredménykijelzőnk. A Chrome mehet teljes képernyőre növelve a kivetítőre, a konferencia résztvevői pedig szavazhatnak az eszközük böngészőjében.

 

Utómunka és megjegyzések

Mivel az eredmények linkjéhez egy szavazással jutottunk hozzá, ezt még illik kitörölni a rendszerből. Ehhez elég megnyitni a Google Drive fiókunkat, ahol önálló fájlként találjuk az űrlapot. Kattintsunk rá duplán, mire is megnyílik a szerkesztő felület. Itt kattintsunk a Válaszok opcióra, majd mellette a Google Táblázatok ikonra (zöld ikon). Ekkor a rendszer létrehoz az eredményekből egy táblázatot, amelyet újbóli kattintással azonnal megnyithatunk, s akárcsak az Excelben, itt is törölhetjük a nem kívánatos cellákat, esetünkben a saját szavazatunkat. Ez a táblázat amúgy később kiváló a cégen belüli elemzések készítésére is, ráadásul exportálhatjuk XLS és CSV formátumban is, így akár Excelben is feldolgozható később.

Több kérdés esetén persze ez a megoldás már necces lenne, mivel a válaszokat mutató grafikonokat a rendszer egymás alatt helyezi el, így három kérdésnél az utolsó válasz már nem látszana a folyamatosan frissülő oldalon. Emellett a publikus link lévén, hogy adott esetben nem csak a konferencián ülők szavazhatnak, hanem akár külsősök is. Így ezt a lehetőséget is mérlegelni kell (az adott esetben ez nem volt gond). Legrosszabb esetben persze be lehet kérni e-mail címet is kötelezően a szavazóktól, majd a végén összevetni a létrejött táblázatban szereplő címeket a regisztrált résztvevők címeivel. Bár ha élőben ment az eredményhirdetés, akkor ez is kérdéses.

Szóval a módszer nem biztos, hogy minden esetben tökéletesen lefedi az igényeket, de rengeteg olyan szituáció van, amikor simán bevethető. S ennél egyszerűbben és olcsóbban már aligha lehet megoldani ezt a feladatot.

Ne maradjon le erről sem!