Online kvíz és kérdőív készítése akár ingyen is

A kvíz játékok népszerűsége jóideje töretlen, legyen szó akár poénos játékokról az interneten, céges felmérésekről, vagy egy e-learning tananyag végén a tudásfelmérő összeállításról. Utóbbi területen nálunk az iSpring Suite 9 bizonyult a legjobb választásnak a tesztek során, hiszen reszponzív módon megjelenő, HTML5 alapú kérdéssor állítható össze vele. Az egyetlen bökkenő, hogy nem ingyenes. Hobbi projektekhez, vagy egy pár kérdéses összeállításhoz drága mulatság. Korábban mutattunk azért ingyenes lehetőséget online kérdőívek és kvízek összeállításához, amely nem volt már, mint a Google Űrlapok. Egy kifejezetten könnyen használható és teljesen ingyenes eszköz erre a célra. Ha valakinek mégsem jönne be, annak tudjuk ajánlani az alábbi online szolgáltatást, amely ugyan csak részben ingyenes, de egy böngészőben kitölthető online kvíz vagy kérdőív  elkészítése pillanatok alatt megoldható a segítségével, ráadásul a végeredmény kifejezetten ízlésesés bármilyen eszközön használható.

Online kvíz és kérdőív készítése egyszerűen, gyorsan

A Brandquiz egy böngészőben használható online alkalmazás, amelyben villámgyorsan összeállíthatunk egy több kérdésből álló kvízt. Ehhez mindössze be kell regisztrálnunk, s máris belevethetjük magunkat a munkába. A program szerkesztőfelülete nagyon letisztult. A jobb oldalon látható elemeket egyszerű fogd és dobd módszerrel helyezhetjük el a bal oldali vászonra. Alul pedig egymás után sorakoznak a diáink, amelyekből szükség esetén újabbakat is beszúrhatunk. A lényeg, hogy mindegyikre helyezzünk el egy továbblépésre szolgáló gombot is (megtaláljuk a használható elemek között), amely átlinkel egyik diáról a másikra. A diák háttere, grafikája tetszés szerint módosítható. A felhasználható elemeket is testreszabhatjuk, ráadásul nem csak a kvízhez szükségesek találhatók a rendszerben, hanem képes-, szöveges-, videós tartalmakat is elhelyezhetünk az egyes oldalakon. Sőt, még kalkulátor modult is találunk (bár az már előfizetős), amellyel a felhasználó által megadott értékek alapján végezhetünk számításokat. De mi most a kvíz miatt vagyunk itt, koncentráljunk hát arra.

Természetesen minden egyes kvíz elem esetében beírhatunk egy kérdést és megadhatunk tetszőleges válaszokat. Csak arra ügyeljünk, hogy mindig adjuk meg a helyes választ is, különben a program a kérdéssor végén elhelyezhető összegzésnél nem tud majd értékelést megjeleníteni. Ehhez egyébként a Score objektumot kell csak elhelyeznünk a végeredményt mutató dián. A pontozás alapulhat a helyesen megválaszolt kérdések számára is, de azt is megtehetjük, hogy az egyes válaszoknak pontértéket adunk, s a program a végén ez alapján összesít.

Nagy választék – mondjuk a már emlegetett iSpring Suite-hoz képest – nincs a kérdéstípusokat illetően. Használhatunk egyszerű szövegválasztós, vagy képválasztós elemeket, illetve van lehetőség szöveges válaszadásra is (ez korlátozható akár csak számok megadására is). Utóbbit kiértékelni nem tudja a rendszer, de a többi (csúszka, értékelés) elemmel együtt ezeknek a tartalmát is fel lehet használni a kalkulátorhoz, vagy adott esetben az eredmények manuális kiértékeléséhez. Vagyis komplett teszteket is összeállíthatunk így mondjuk egy tananyaghoz. Arra is képes a program, hogy a kiértékelések alapján a felhasználót különböző oldalakra irányítsa el a teszt végén.

Igaz is, kiértékelés. Az összegyűlt válaszokat a rendszer egy átlátható admin felületen gyűjti, ahonnan akár Excel vagy CSV formátumban is letölthetjük azokat. Ilyenkor a táblázatban felhasználónként láthatjuk a kérdésekre adott válaszokat.

A kész anyagokat a publikálás után közvetlen linkkel lehet elérni. A használhatóságot korlátozhatjuk egy adott dátumra, de manuálisan is bármikor visszavonható a kitöltési lehetőség. Ha a weboldalunkon szeretnénk közzétenni a kérdőívet/kvízt, ezt is könnyedén megtehetjük a kapott embed kóddal.

Összegzésül

A Brandquiz egy kifejezetten jól sikerült online kvíz készítő, amely felmérésekhez, kvíz játékokhoz egyaránt tökéletes választás lehet. Az ingyenes verzió legfőbb korlátozás, hogy nem távolíthatjuk el a vízjelként szolgáló Brandquiz logót a felületről, illetve mindössze havonta 100 felhasználót engedélyez, vagyis ha ennél több válaszadóra számítunk, akkor már nem árt, ha inkább előfizetünk.

Az új adatvédelmi szabályozás hozadékaként a Pro változat akár az EU-s felhasználók teljes kitiltására is képes, de amúgy ennél azért finomabb módja is lesz majd a GDPR megfelelésnek, a készítők ígérete szerint a Dashboard felületen is lehet majd menedzselni a személyes adatokat (addig marad az XLS/CSV letöltés és ha kell, a teljes project törlése), az űrlapoknál pedig már most is van külön hírlevél feliratkoztató doboz (összeköthető Mailchimp, Mailjet rendszerekkel) és opció az adatvédelmi nyilatkozat elfogadására. S ha már itt tartunk, a rendszer összeköthető a Google Analytics és Facebook követési funkcióival és integrálhatunk socmedia megosztási funkciót is. Szóval majdnem minden itt van, ami egy flottul összerakott kérdőívhez vagy kvízhez kell. Kicsit azért a kérdéstípusok terén töb változatosságot vártunk, de a lényeget beletették, ez kétségtelen.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató