Interaktív app és e-book készítése, bármilyen platformra

Meglehetősen sokat foglalkoztunk már az e-learning fejlesztés és e-book témakörökkel az oldalon, ezúttal viszont összevonjuk a két témakört. Manapság ugyanis létezik olyan e-book formátum, amely tökéletesen használható interaktív oktatóanyagok készítésére is. Lássuk, miként oldható meg egy interaktív e-book készítése videókkal, 3D objektumokkal, integrált jegyzetelési lehetőséggel, ráadásul úgy, hogy utána ezeket szinte minden platformon lehessen használni. Íme a titok!

 

Kotobee Author: interaktív e-book készítése

Korábban az Apple adott igazi lökést az interaktív e-bookoknak. Azonban az általuk bevezetett iBooks formátum, bár amúgy a platformfüggetlen epub 3.0-ra épül, mégis iOS vagy macOS rendszerű eszközökkel nézhető csak meg. Ez viszont nem túl szerencsés, ha azt vesszük, hogy milyen sok ember használ androidos okostelefont, tabletet és windowsos PC-t. Arról nem beszélve, ha valaki inkább az online felületeket részesíti előnyben. Szerencsére létezik olyan megoldás, amely teljesen cross-platform és a hagyományos e-bookok mellett ilyen iBooks-szerű interaktív anyagok készítésére is alkalmas.

A Kotobee Author gyakorlatilag platform független, interaktív e-bookok készítésére hivatott. Maga a program használható Windowson és macOS alatt is, ráadásul teljesen ingyen tölthetjük le a készítők oldaláról. Segítségével készíthetünk hagyományos epub formátumú könyveket is, amelyeknek ugyebár az a sajátossága, hogy a felépítésüket az e-book olvasó alkalmazások szabadon tudják alakítani (betűméret, tördelés stb.), így kényelmesen olvashatók bármilyen méretű és felbontású kijelzőn, telefontól a tableten át az asztali gépekig. Ám a Kotobee emellett képes “fix tartalom” (fixed-layout) felépítésű verziók létrehozására is, vagyis olyan kiadványokat is kreálhatunk benne, amelyek tördelését nem bírálhatják felül szabadon az e-book olvasó applikációk, hanem pontosan ugyanúgy jelenik meg minden, ahogy mi azt elrendeztük az oldalon. Ezek elsősorban asztali gépen és tableten használhatók ki igazán, de alapvetően mobilon is működhetnek, ha ennek megfelelően alakítjuk a felépítést. Márpedig ebben a programban mindent úgy helyezünk el, ahogy kedvünk tartja. A tartalom pedig a szövegeken és képeken kívül lehet videó (online, például Youtube-ról beágyazott, vagy offline, azaz a könyvbe importált MP4), 3D objektum (OBJ), galéria (azaz több fotó, lapozható galériában), hangfájl, illetve különféle HTML5 alapú Widgetek. Utóbbiakat mi magunk is létrehozhatjuk már programokban, például a korábban bemutatott Tumult Hype-ban.

A szerkesztőfelület adja magát, ha valaki dolgozott már PowerPointban, annak a Kotobee Authorral sem lesz kihívás összeállítani egy anyagot. A szövegek formázása, az objektumok átméretezése pont úgy megy itt is, mint egy szövegszerkesztőben. Talán csak az oldalak megfelelő méretűre szabása az eltérés, hiszen dolgozhatunk a fix méreten belül is többféle variációval, így a végeredmény lehet olyan, ami kitölti a képernyőt, vagy olyan is, amit esetleg görgetni kell. Éppen ezért nem árt, ha megfelelő méretű monitorunk van a fejlesztéshez (mondjuk ez úgy általában sem árt, ha bármit, bármilyen programozói környezetben fejlesztünk).

Minden oldalnál megszabhatjuk, hogy az melyik fejezethez tartozik, így a végére a program automatikusan össze tudja állítani a tartalomjegyzéket is (az epuboknál megszokott, az e-book olvasók “menüjébe épülő” tartalomjegyzéken felül itt akár egy külön oldalt is szentelhetünk erre a célra). Mivel linkeket is elhelyezhetünk az oldalakon (ezek mutathatnak külső forrásra is, de akár egy másik oldalra is a könyvben, így akár több összefoglaló oldalt is létrehozhatunk egy terjedelmesebb tartalomhoz.

Még egy fontos funkció, amit beépíthetünk könyveinkbe: a kvíz-kérdések. Itt lehetőség van igaz/hamis, több lehetőségből választható egy, vagy akár több lehetséges válasz bejelölését is megengedő kérdések feltevésére is. Egy kérdőíven belül akár variálhatjuk is ezeket. A kiértékelést rögtön láthatja az olvasó, így ez önkontrollnak is tökéletes mondjuk egy tananyag fejezeteinek végére, de az igazi poén persze az, hogy a Kotobee Author összeköthető különféle LMS rendszerekkel (SCORM 1.2, SCORM 2004, Tin-can/xAPI stb.), így ha kell, központi vizsgaként is üzemelhet egy-egy ilyen kérdéssor.

Természetesen minden kiadvány kaphat saját borítót, leírást, és a különféle e-book boltok számára lényeges adatokat is megadhatjuk. Igaz is, online bolt: a Kotobee-nak is van saját, így ott is megoszthatjuk kiadványainkat (ingyen), illetve létrehozhatunk un. Kotobee Library appot. Ez egy felhő alapú (Kotobee Cloud), teljesen testreszabható könyvespolc, amelyen kizárólag a saját kiadványaink szerepelhetnek. Ha több kiadványunk van, és szeretnénk azokat egy összefogott felületen elérhetővé tenni, kifejezetten praktikus megoldás lehet.

 

E-learning fejlesztésre termett

Bár a Kotobee Authorral nem csak és kizárólag oktatóanyagokat lehet létrehozni, hiszen egy interaktív mesekönyv, vagy például szakácskönyv is remekül összedobható vele, mégis, szinte minden ízében látszik, hogy a fő sodrásiránynak a tananyagfejlesztést jelölték be a Vijua programozói: az LMS integráción túl, ha az elkészült tananyagokat alkalmazásként vagy weblapként exportáljuk, komplett kezelőfelületet kapunk hozzájuk, amelyen az olvasók kényelmesen tudnak navigálni, kiemelhetnek részleteket a könyvből, jegyzeteket írhatnak hozzá, könyvjelzőzhetik a fontos részleteket stb.

Ráadásul ez a felület teljesen honosítható, s többek között a magyar nyelvet is támogatja, így akkor sincs gond, ha olvasóink nincsenek toppon a nyelvtudást illetően. Magyar nyelvű könyveinket honosított kezelőfelülettel láthatjuk el.

 

Export és árak

Mint a fentiekből talán már kiderült, a végeredmény nem csak interaktív epub formátumban publikálható (amelyet a korábban már általunk is ajánlott, minden fontos platformra – Windows, macOS, iOS, Android – ingyen letölthető Kotobee Readerrel lehet megnyitni), hanem akár önálló windowsos vagy macOS-es alkalmazást is készíthetünk belőle.

Ezek megnyitásához később nem kell semmilyen külön program, hiszen elindíthatók az adott platformon, s a már emlegetett saját felület segítségével tudunk olvasgatni, jegyzetelni, videót lejátszani, kérdőívet kitölteni stb. De emellett van lehetőségünk HTML5 formátumban, webes alkalmazásként, vagy éppen kifejezetten Chrome appként is exportálni kiadványainkat. Sőt, most tessenek kapaszkodni: az egészből készíthetünk iOS vagy Android alkalmazást is! Egy kattintás az egész.

Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy a fentieknek csak egy része ingyenes. A Kotobee Authorral gyakorlatilag a nulláról a teljes kiadványig elkészíthető egy interaktív kiadvány, minden funkció gond nélkül használható ingyen is. Az exportálásnál már vannak korlátozások, az ingyenes változatban nem tudjuk teljesen testreszabni például a lejátszó felület színvilágát, saját logóval ellátni azt, nem használhatjuk ki a jelszavas védelmet és sajnos a felhő alapú publikálás (ilyen is van Kotobee Cloud néven), illetve a mobil appok készítése is fizetős funkció. A készítők becsületére legyen mondva, nem fogjuk ingünket gatyánkat ott hagyni még ez utóbbiak esetében sem, kifejezetten baráti áron számítják a teljes változatot és a mobil appok generálását is. Utóbbiaknál egyébként kredites rendszer van, vagyis krediteket vásárolhatunk és egy-egy kreditért cserébe készülhet el a mobilra vagy tabletre szánt alkalmazás.

Fontos tudnivaló viszont, hogy ehhez Android app esetében szükség van telepített Java és Android SDK-ra (a Keystore azonosító generálásához), az iOS appok készítéséhez pedig rendelkeznünk kell megfelelő fejlesztői fiókkal az Apple-nél a szükséges certificate fájl generálásához. Ezt azért kalkuláljuk bele az életünkbe… Az viszont kétségtelen, hogy még mindig gyorsabban – és olcsóbban – tudunk így létrehozni egy tartalom-orientált multimédia appot, mintha nekiesnénk valamilyen fejlesztőkörnyezetben programozni. Zárójeles megjegyzés, hogy Windows Phone appok is létrehozhatók. Ha pedig bevállaljuk, hogy vízjeles appokat kreálunk, akkor a kreditek sem fogynak, csak hát akkor oda a “saját brand” érzése. Tesztelés viszont tökéletes lehet a módszer.

A mobil alkalmazások egyébként nem a gépünkön készülnek, hanem a forrásanyag kerül felhőbe és távoli szerveren jön létre a megfelelő platformra szánt app, mérettől függően percek vagy órák alatt. Elkészültéről levélben kapunk tájékoztatást, majd letölthetjük a kész fájlt és közzétehetjük az App Store-ban vagy a Play Áruházban.

Szóval ha bevállaljuk a korlátozásokat, akkor is tudunk alkalmazást, epubot – ezek epub 3.0 formátumú e-könyvek, vagyis megnyithatók más e-book olvasó programban is, de az interaktív, fixed-layout változatok azért elsősorban a Kotobee Readerben néznek ki megfelelően – vagy HTML5 kódot exportálni, legfeljebb a kezelőfelület nem lesz teljesen testreszabott. De minimális befektetésért ennél jóval többre is lehetőségünk nyílik.

Nem kell egyébként feltétlenül nulláról kezdenünk a munkát. Ha van már egy megkezdett epub fájlunk, vagy esetleg egy betördelt PDF dokumentumunk, azt is importálhatjuk az Authorba és kiegészíthetjük interaktív elemekkel. PDF-ek esetében az sem jelent neki gondot, hogy szerkeszthető szövegként vegye át – az eredeti dokumentumban is szerkeszthető – szövegeket. Így magában az Authorban is alakíthatunk a már eredetileg betördelt tartalmon. Érdekesség még a Source Mode opció, amelynek segítségével akár forráskód szintjén is szerkeszthetjük anyagainkat. A tesztek során az is kiderült, hogy ha egy online weblapot másolunk át a böngészőből, a program azt is zokszó nélkül átveszi, szőröstül, bőröstül.

 

Terméktámogatási élménybeszámoló

Mielőtt a végére érnénk, engedjenek meg egy személyes élményt, ami sokat elárul a készítőkről. Történt ugyanis, hogy amikor nekiláttunk tesztelni a Kotobee Authort, kiderült, hogy a maces alkalmazások exportálásakor gondok vannak a videólejátszással (az exportált maces alkalmazásban nem indultak el se a Youtube-ból linkelt, se az importált videók). Jeleztük ezt a készítőknek, pár nap múlva pedig megkaptuk a választ: a visszajelzés alapján az éppen soron következő frissítésben még gyorsan megoldották ezt a problémát is. A terméktámogatás tehát mondhatjuk, hogy elég korrekt a Vijua háza táján (nincsenek amúgy a szomszédban). Ráadásul hamarosan lesz hivatalos magyar forgalmazó is – ha minden igaz, akkor a hasonló programok disztribúciójára szakosodott Faduwart Bt. látja majd el ezt a feladatot -, így ha valakinek fontos a hazai terméktámogatás, ebből a szempontból is nyugodt lehet.

S ami még fontos lehet a jövőre nézve: ha minden igaz, készül a Mac App Store verzió is az Authorból és a Readerből egyaránt, ami ugyebár azért fontos, mert a macOS Sierra már csak digitálisan aláírt és leginkább a Mac App Store-ból letöltött alkalmazásokat hajlandó zokszó nélkül elindítani a Gatekeeper szigorításai miatt (persze kijátszható, ahogy ennek mikéntjét meg is írtuk). Windowsos, webes és mobil appok esetében ez lényegtelen, azokkal semmiféle gond nincs, márpedig azt be kell látni, hogy azokat a platformokat többen használják jelenleg, kiváltképp idehaza. De azért a maceseket sem hanyagolják a Vijua fejlesztői.

A napokban napvilágot látott 1.3-as frissítés óta egyébként már HTML import is van a programban, így akár komplett weblapokat (offline és online forrásból) is importálhatunk és könyvvé alakíthatunk. Praktikus, hogy a fejezeteket automatikusan is képes ilyenkor létrehozni az Author a HTML formázásoknak megfelelően. Emellett bekerült a Google AdMob támogatás, aminek köszönhetően reklámbevételekre is hajthatunk kiadványainkban, illetve mostantól a képekre, szövegekre kattintáshoz hozzárendelhetünk hanglejátszást is. De integráltak Wikipedia funkciókat és a nyelvek testreszabási lehetőségei is bővültek.

 

Összegzésül

Mindent egybevetve a Kotobee Author kiváló választás, ha többféle eszközön (PC, Mac, okostelefon, tablet, web) is használható tananyagokat, interaktív bemutatókat szeretnénk létrehozni. A program felépítése nagyon jól adja magát, a használatát villámgyorsan elsajátíthatjuk, onnantól pedig már csak a fantáziánk szab határt, hogy mi mindent tudunk belegyömöszölni egy ilyen multimédiás e-bookba. De ha csak hagyományos e-book készítésén törjük a fejünket, akkor is érdemes megismerkedni vele, mert arra is kiváló eszköz.

Ne maradjon le erről sem!