A legjobb e-book készítő programok epub és PDF formátumhoz

Épp a hétvégén mutattunk egy ingyenes és abszolút sokoldalú e-book olvasó programot azoknak, akik szeretnének teljes kényelemben elmerülni elektronikus könyveikben a laptopon, számítógépen (Windows, macOS és Linux rendszerek esetében egyaránt). Ma viszont épp a másik oldalhoz szólunk, azokhoz, akik saját e-könyvekkel szeretnének előrukkolni. Megmutatjuk, melyek – szerintünk – jelenleg a legjobb e-book készítő programok epub és PDF formátumú kiadványok készítéséhez egyaránt. Lesznek itt teljesen ingyenes, olcsó, vagy éppen drága megoldások egyaránt. De az biztos, hogy szinte bármelyikkel összeállíthatunk egy profin összerakott e-bookot. Figyelembe véve persze, hogy a tartalmát nem írják meg helyettünk.

A legjobb e-book készítő programok (Windows, macOS, Linux)

Mivel az alább következő programok egy részéről már írtunk korábban, ha épp egy ilyen alkalmazásról esik szó, linkeljük a korábbi részletes tesztet is. Bár itt is érvényes, hogy a fizetős alkalmazások általában több eszközzel segítik a munkát, alapvetően bármelyik itt bemutatott alkalmazás megfelelő választás lehet arra, hogy összeállítsunk egy epub vagy PDF formátumú e-könyvet.

  • Adobe InDesign és Quark XPress (Windows, macOS): Nem túl meglepő módon a legprofibb megoldást ebben az esetben is a kiadványszerkesztés két nagy öregjétől kapjuk. Esetükben tényleg minden rendelkezésre áll, akár folyatott szövegű, akár fix felépítésű e-bookot szeretnénk éppen készíteni. Ráadásul seregnyi multimédia elemmel tudjuk azokat bővíteni (már persze az adott PDF vagy epub formátum esetében felhasználhatók közül). Ennek igencsak meg kell fizetnünk az árát mindkét program esetében, hiszen immár mindkettő előfizetős rendszerben működik. Elsősorban azoknak éri meg, akik nagy tételben gyártanak professzionális minőségű e-könyveket. Alkalmi e-book szerkesztéshez nem nagyon jöhetnek szóba. A QuarkXpress korábbi változatáról itt írtunk anno, akkor is kiemeltük, hogy a print kiadványok készítése mellett immár a digitális kiadványokhoz is elsőrangú eszköz lett.
  • Scrivener (Windows, macOS): A Scrivener egy csodálatos alkalmazás minden írónak. Legyen szó regényekről, novellákról, forgatókönyvekről, hosszabb értekezésekről, ebben a program segíti az összes munkafázist, az anyaggyűjtéstől és kutatástól kezdve a szereplők és helyszínek kidolgozásán át, a végleges anyag összerakásáig. S ez utóbbi vonatkozik arra is, ha művünket pár kattintással szeretnénk PDF vagy epub formátumba exportálni. Elsősorban a folyatott szöveges epub könyvek készítéséhez előnyös, sőt, arra tökéletes. Gyakorlatilag a könyv készítésének teljes folyamatát végigmenedzselhetjük vele. Egyetlen felületen tervezhetünk, írhatunk és publikálhatunk. Mindezt ráadásul egészen elérhető áron. Írtunk róla korábban részletes tesztet, amely itt olvasható.
  • Google Docs (Web): Egy kiváló ingyenes megoldás, amelyet ráadásul telepíteni sem kell, hiszen a Google irodai csomagjának szövegszerkesztője működik bármely modern böngészőben, Windowson, macOS-en, Linuxon egyaránt. Azt nem állítjuk, hogy minden szempontból tökéletes választás, de alapvetően kényelmesen elkészíthető benne egy hosszabb anyag is, majd a Fájl / Letöltés / EPUB kiadvány (.epub) menüpontban exportálhatjuk is a népszerű formátumba. Ugyanígy PDF-be is menthetünk belőle.
  • Calibre (Windows, macOS, Linux): Ha valaki nem riad meg a rendkívül ronda és kissé átgondolatlannak tűnő programfelületektől, annak a Calibre is kiváló választás lehet, hogy egy már meglévő dokumentumból (például Word fájl) pár kattintással elkészítse saját, epub formátumú e-bookját. Ingyenes, így sok vesztenivalónk nincs a kipróbálásával.
  • Scribus (Windows, macOS, Linux): A Scribus egy nagyon sokoldalú kiadványszerkesztő program, amellyel az InDesignban vagy Quark Xpressben megszokott elvek mentén dolgozhatunk, csak épp teljesen ingyen. Fejlesztési alapjainak köszönhetően inkább Linuxon dolgozhatunk vele teljes összkomfortban, de a windowsos verzió és jól használható. Ez egy komplett tördelő szoftver, elsősorban PDF formátumú e-bookok összeállításához.
  • Softmaker Office 2021 (Windows, macOS): A Softmaker Office 2021 egy olcsó, de nagyon jól sikerült Microsoft Office alternatíva, amely amellett, hogy képes kiváltani a redmondi irodai csomag alkalmazásait, még számos extra funkciót is kínál. Az egyik ilyen, hogy a szövegszerkesztőjéből lehetőségünk van exportálni epub és PDF formátumba egyaránt. Így adott esetben közvetlenül abból a programból publikálhatjuk e-könyvünket, amelyikben épp megírtuk. Bár fizetős csomag, de az ára töredéke a Microsoft Office kínálatnak. Írtunk róla részletes tesztet is korábban, ide kattintva elolvasható
  • Kotobee Author (Windows, macOS, Linux): Akadnak remek célszoftverek is e-book készítéshez, az egyik ilyen a Kotobee Author, amellyel interaktív e-könyveket lehet készíteni, hasonlóan az Apple iBooks megoldásához. Vagyis itt a könyveket nem egyszerűen csak videókkal, képekkel tehetjük érdekesebbé, hanem hanganyagokkal, kvízekkel, animációkkal, interaktív elemekkel stb. Még a könyvek eladásában is tud segítséget nyújtani. Mindezt sajnos nem ingyen. Korábban itt írtunk róla tesztet.
  • Pages (macOS): Ha valaki Macet használ, kézenfekvő lehet az Apple Pages alkalmazásának befogása e-book készítésre. Korábban volt erre a célra egy önálló szoftvere a cégnek (iBooks Author), de ennek funkciót átemelték a Pagesbe, így a hagyományos irományok mellett immár interaktív, iBooks formátumú anyagokat is létrehozhatunk, s ugyanígy PDF vagy standard epub kiadvány is lehet a munka vége. Mindezt teljesen ingyen, hiszen a Pages alapból jár minden új Machez.
  • Ulysses (macOS): Végül zárjuk a listát az egyik nagy maces kedvencünkkel, amely nem más, mint az Ulysses. Ez az egyik legjobb markdown szövegszerkesztő ma a piacon, mi is többször írtunk már róla tesztet. Nem csak az írásban, hanem irományaink menedzselésében is segít, sőt, a publikálást is jelentősen leegyszerűsíti. Akár PDF-re, akár epub-ra van szükség, mindkét esetben tökéletes választás.
Ne maradjon le erről sem!