Saját e-book borító készítése egyszerűen és ingyen

Manapság az e-bookok egyre népszerűbbek, hiszen viszonylag olcsón szerezhetők be e-book olvasók és tabletek, amelyeken kényelmesen lehet olvasni ezt a formátumot. Ha valaki saját e-book készítésében gondolkodik, számtalan remek alkalmazást talál e célra. Ilyen például az Ulysses macOS-en és a Scrivener vagy a Kotobee Author Windowsra és macOS-re egyaránt. Vagyis ha megvan a téma, kiváló eszközök vannak hozzá, hogy megírjuk, összerakjuk leendő e-bookunk tartalmát. A fenti programok ugyanis mind képesek epub formátumba exportálni az anyagokat. Azonban egy pofás e-bookhoz még valamire szükségünk lesz: könyvborítóra. Márpedig attól, hogy valaki tud írni, nem feltétlenül áldotta meg a sors grafikusi tehetséggel is. Azonban a saját e-book borító készítése meglepően könnyen megoldható egy ingyenes programmal.

 

Adobe Spark Post: saját e-book borító készítése egyszerűen

Az Adobe Spark Postról már többször is írtunk, hiszen ez az ingyenes szolgáltatás ajándékkártyák, feliratozott fotók, képeslapok, meghívók készítéséhez egyaránt kiváló választás. De ugyanígy használhatjuk akár arra is, hogy e-könyvünkhöz dögös borítót kreáljunk, méghozzá nulla grafikusi tehetség nélkül is.

Elsőként vagy telepítenünk kell az Adobe Spark Post appot iPhone-ra, vagy meg kell nyitnunk a böngészőnkben az Adobe Spark weboldalt. Mindkét esetben egy regisztráción kell átesnünk az első megnyitáskor, de ha ez megvan, végre nekiláthatunk az érdemi munkának.

Az új dokumentum létrehozásakor (a honlapon ez az oldal felső részén, középen látható + / Post gombbal kivitelezhető) kattintsunk a Start from Scratch gombra, majd válasszuk ki leendő borítónk méretét. Szerintünk a legjobb választás a Standard / Kindle cover opció, de a Custom részben akár egyedi méretet is megadhatunk.

Következő lépésként ki kell választanunk a borító háttérképét. Ehhez az Adobe rengeteg ingyenes, szabadon felhasználható fotót tesz elérhetővé a programban. Ezek között kereshetünk is, így gyorsan megtalálhatjuk a könyv témájához leginkább illeszkedő, tetszetős képek. Ha van saját fotónk, azt is feltölthetjük az Upload gombra kattintva.

Az Adobe Spark Post ekkor felajánl egy véletlenszerű elrendezést, amelyen viszont szinte mindent átalakíthatunk, ha nem tetszik. A jobb oldalon látható eszköztáron az Add gombra kattintva további szövegeket, logót, képet adhatunk még a borítóhoz. A Design gombra kattintva kapunk egy halom előre elrendezett sablont, amelyekkel egy kattintás csupán új elrendezést alkalmazni. A Colors opcióban a borító színvilágát változtathatjuk meg, a Layoutban pedig a felhasznált fotók elrendezését variálhatjuk.

Miután végeztünk, a kész képet letölthetjük JPG formátumban a Download gombra kattintva, s ettől kezdve már könnyedén importálhatjuk bármilyen e-book készítő szoftverbe. Nagyjából ugyanezt a műveletsort kell végrehajtanunk az okostelefonos appban is. Az webes és az okostelefonos változat tudása szinte teljesen azonos, csak a felületet optimalizálták egerezésre vagy érintőképernyős használatra. Így aztán borítónkat elkészíthetjük a számítógépen vagy akár a telefonunkon is. A végeredmény mindkét esetben egy tökéletes e-könyv borító lesz.

Aki pedig később látványosan, valódi könyvet utánzó kivitelben szeretné kitenni új e-bookja hirdetését a honlapjára, annak javasoljuk a korábban bemutatott mockup készítő szolgáltatást.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató