Mockup készítés kényelmesen, gyorsan, akár ingyen is

Egy termék prezentálása ma már igen komoly odafigyelést igényel. Legyen szó akár egy online szolgáltatásról, akár egy új mobil appról, de még egy kávékülönlegességről is, a tálalás éppolyan fontos mindegyiknél. Az online megoldások, szoftverek, könyvek esetében manapság már bevett szokás az úgynevezett mockupok használata a kreatívokon. Ez annyit tesz, hogy a prospektuson, banneren, landing page-en nem egyszerűen egy képernyőképet találunk az adott termékről, hanem ezt a képernyőképet vonzó, a témához igazodó környezetben jelenítik meg: egy okostelefon képernyőjén, egy asztalon heverő könyv mellett elfektetett tableten stb. Ilyen fotókat természetesen készíthet fotós is, de kijelzőn megjelenő információkat szépen befotózni igencsak próbára teszi a türelmet és tehetséget. Ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha beszerzünk egy szépen beállított mockup képet, amelyen cserélhető a kijelző tartalma. Most mutatunk egy oldalt, ahol a mockup készítés akár ingyen is tökéletesen megoldható.

Mockup készítés villámgyorsan, profi kivitelben

Az a helyzet, hogy ha valaki régóta olvas minket, lehet, hogy már találkozott a Smartmockups.com oldallal nálunk. Szerepel ugyanis az impresszumunkban is, hiszen gyakran használjuk nyitóképek készítéséhez, illetve bekerült a Szabadon felhasználható tartalmak menüpontunk alá is, ahol több hasonlót összeválogattunk már (nem beszélve az ingyen letölthető fotókról, videókról, fontokról stb.).

A Smartmockups egy nagyon jól felépített, egyszerűen használható online felület, amelyen pár kattintással kiválaszthatjuk azt a mockup fotót, amely leginkább fedi elvárásainkat. Vannak itt androidos okostelefonok, iPhone-ok, különféle tabletek, számítógépek, nyomtatott dokumentumok, könyvek, tévék, okosórák, különféle környezetben megjelenítve. Minden fotó ízléses, jó minőségű, a saját képernyő(ink) elhelyezése rajtuk pedig mindössze annyiból áll, hogy miután kiválasztottuk a legszimpatikusabb fotót, feltöltjük a screenshotot, logót, vagy amit beépítenénk a fotóba. Ezután pedig rögtön tölthetjük is le a végleges összeállítást, akár 3000×2000 pixeles méretben is. Mindezt teljesen ingyen, online, telepítés nélkül.

Smartmockups app Windowsra és macOS-re

Ha a fentiek alapján rendelkezésre álló választékot valamiért túlságosan szerénynek éreznénk (nem az!), akkor több mint 500 jó minőségű mockuphoz juthatunk még hozzá, mindössze 49 dolláros áron.

A Smartmockups app az online felület bővített, ráadásul offline használható kiadása. Működik Windowson és macOS alatt egyaránt, önálló alkalmazásként. Segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk a legideálisabb mockup fotót az 500 darab feletti gyűjteményből. Természetesen minden kategóriákra van bontva itt is, így a keresés nem nagy kihívás. Meglepő módon a készítők ezúttal nem előfizetéses rendszerben gondolkodtak, ha megvásároljuk a programot, az egyszeri befektetés, és a gyűjtemény esetleges újabb darabjaihoz is hozzájutunk így. Érdekesség, hogy nem csak kész képeket illeszthetünk be a fotókra, hanem egy weboldal URL-jét megadva, akár arról is készíttethetünk képernyőképet, amelyet a program automatikusan elhelyez a fotón (ez amúgy az online, ingyenes változatban is rendelkezésünkre álló opció).

A programban választható mockupok egy részénél (például 3D-s könyveknél, plakátoknál) egyébként lehetőségünk van a háttér átszínezésére, saját – vagy a program gyűjteményéből választott – háttérkép beillesztésére, vagy akár teljesen áttetsző (PNG képekhez) háttér kiválasztására. Emellett vághatjuk is a képet.

A feliratos pólók bizniszében utazóknak is kínál mockupokat a szoftver, egy mozdulattal elhelyezhetjük rajzainkat, logóinkat a különféle módon fotózott pólókon, baseball sapkán, kardigánon. De találunk még itt üdvözlőkártyákat, utcai hirdetéseket, posztereket, irodai összeállításokat, magazinokat, vagy akár rétegesen elhelyezett “kijelzőket” is. Olyan képek is kerültek a gyűjteménybe, melyeken nem egyetlen eszközön, hanem több különbözőn helyezhetünk el képernyőképeket.

Mindent egybevetve a Smartmockups App kifejezetten jól sikerült: könnyen használható, hatalmas gyűjteményt kínál (melyek java része természetesen nem áll rendelkezésünkre az ingyenes, online változatban), és nem előfizetéses, így megússzuk egyszeri fizetéssel a vásárlást. Van belőle próbaverzió is, amelyet innen lehet letölteni, így a megvétel előtt akár ki is tudjuk próbálni, ha az online változat nem győzött meg minket eléggé.

Frissítés 2018: A szolgáltatás idő közben előfizetéses rendszerre váltott. Ettől függetlenül még mindig az egyik legjobb választás a mockupok készítéséhez. ha gyakran van szükségünk ilyen képekre, abszolút megéri a havidíjat. Az előfizetők használhatják az online felületet és a letölthető, telepíthető alkalmazást egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!