iSpring Suite: interaktív lapozható HTML5 e-book létrehozása

Dacára annak, hogy inkább csak látványos, mintsem praktikus, még mindig nagyon divatosak a hagyományos könyvekhez hasonlóan lapozgatható prospektusok, magazinok, könyvek a weboldalakon. Nincs is ezzel semmi baj, a legtöbb már HTML5 alapú és reszponzív, így akár mobilon, akár asztali gépeken is egészen jól használhatók. De miként hozhatunk létre ilyeneket? Nos, aki esetleg az általunk korábban bemutatott iSpring Suite e-learning fejlesztőrendszert használja, annak mostantól könnyű dolga lesz, ugyanis az aktuális verzióban szinte gyerekjáték egy interaktív lapozható HTML5 e-book létrehozása. A végeredmény itt is HTML5 formátumú lesz, így bármilyen böngészőben és platformon működik, ráadásul komplett kezelőfelületet is kapunk a lapozáshoz, tartalomjegyzékhez, az oldalak előnézetéhez. S mindez működik akár teljes képernyőn is egy számítógépen. Lássuk, miként megy a dolog!

Lapozható HTML5 e-book létrehozása

Korábban adtunk már az iSpring Suite 9-hez néhány, például a tananyagok felületének honosításához, vagy interaktív párbeszédek készítéséhez. Ezekről sem gondoljuk, hogy túlzottan bonyolultak lennének (hiszen épp azért szeretjük ezt a fejlesztőrendszert, mert egyszerűen használható, mégis profi végeredményt produkál), de a lapozgatható e-bookok létrehozás még ezeknél is sokkal egyszerűbben megy.

Az iSpring Suite 9 egy új menüponttal gazdagodott elődeihez képest: a Quick Start felületen ott a Books fül. Ezt választva azonnal megnyithatjuk leendő e-bookunk alapját, egy PDF dokumentumot vagy Word, esetleg PowerPoint fájlt. A PDF formátum előnye ez esetben az, hogy fixen formázható, így biztosan minden oldal úgy néz majd ki, ahogy megterveztük. A Word és a PowerPoint is hozza az előre tervezett felépítést az oldalaknál, de ott azért előfordulhat, hogy ez-az elcsúszik.

Fontos, hogy a forrás anyag már úgy legyen tördelve, ahogy viszont szeretnénk látni lapozható digitális kiadványunkban, mert az iSpring Suite nem rendelkezik a szerkesztésükhöz szükséges eszközökkel, így belenyúlni nem tudunk egyikbe sem. A program ebben az esetben a lapozhatóvá tételről gondoskodik. Ebben viszont nagyon otthon van: az alcímek, bekezdések alapján automatikusan létrehozza a tartalomjegyzéket, amelyet a felületen egy külön gombra kattintva tudnak megjeleníteni leendő olvasóink. Emellett az oldalakról képes előnézetet is lehet kérni a felületen, ami ugyancsak egyszerűsíti a tartalomban való kiigazodást.

Az olvasófelület természetesen lehetővé teszi az oldalakra való ránagyítást, illetve kérhetünk egylapos vagy oldalpáros megjelenítést. Kinek, melyik a szimpatikusabb. Az oldalpárok esetében a lapozgatás tényleg emlékeztet a hagyományos könyveknél megszokottra, a hatás kedvéért látványos lapozás effekt is társul az oldalváltáshoz.

Ha asztali gépen nyitjuk meg az anyagot, tetszőleges böngészőben, akkor van lehetőség teljes képernyős olvasásra is. A mobil eszközökön történő kényelmesebb olvasáshoz az anyag létrehozásakor választható még extraként, hogy az iSpring Play app nyissa meg az anyagot.

Emellett persze eleve ott a lehetőség, hogy egy saját keretprogramban hívjuk be a könyvet, hiszen egyszerű HTML oldalról van szó, amelyhez azért nem nagy kihívás egy saját felületet kreálni mondjuk a Xojo vagy Livecode fejlesztőrendszerekben.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iSpring Suite 9 remekül helytáll a lapozgatható e-bookok készítését illetően is, ami plusz lehetőség arra, hogy összetett, látványos, izgalmas e-tananyagokat kreáljunk. Az e-bookok készítésekor sajnos nincs túl sok testreszabási lehetőség, így például a kezelőfelület nem színezhető, nem pakolhatunk bele saját logót stb. De itt nem is ez a lényeg. A felület letisztult, egyszerűen használható és gyors. A lapozás-effekt pedig elegendő extra ahhoz, hogy amennyire lehet meglegyen a hagyományos könyvolvasási élmény a digitális kiadványunkhoz is.

Ne maradjon le erről sem!