iSpring Suite 9 tananyag honosítás és publikálás

Május elején bemutattuk a teljesen megújult iSpring Suite 9 e-learning fejlesztő alkalmazást, amelynek segítségével a PowerPointra alapozva készíthető hihetetlenül sokoldalú, látványos, interaktív digitális oktatóanyagok. Mai tippünk az iSpring Suite 9 tananyag honosítás módját és a tananyag publikálás lehetőségeit mutatja be. Megmutatjuk milyen egyszerűen megoldható a tananyagok felületének, opcióinak magyarra fordítása, s azt is eláruljuk, mire érdemes figyelni amikor publikáljuk kész művünket.

 

iSpring Suite 9 honosítás

Bár maga az iSpring Suite 9 felület jelenleg nem érhető el magyarul, ettől függetlenül akár egy magyar nyelvű PowerPointba is gond nélkül beépül. Ráadásul a készítők ügyeltek arra, hogy a tananyagok keretrendszerének minden kis részlete honosítható legyen, így bár alapból a magyar nyelv nem választható ki egyszerűen egy listából, arra viszont lehetőségünk van, hogy villámgyorsan lecseréljük a felület összes szövegét magyarra: a gombok feliratait, a kvíz eredményhirdetési felületét, az interaktív anyagok egyes részeit. Ráadásul ha egyszer megtesszük ezt, a honosított szövegek listáját elmenthetjük és később egy kattintással újra beolvashatjuk, így elegendő egyszer végigvinni a honosítási procedúrát, után bármikor felhasználható az egy újabb tananyagban.

Az iSpring Suite 9 nem egyetlen központi adatbázisban tárolja a felület változtatható szövegeit. A modulokat önállóan kell lefordítani:

  • A lejátszó felületet a Presentation / Player részben tudjuk alakítani, ha a megjelenő ablakban a Text Labels gombra kattintunk. Az ekkor megjelenő listában a Message Types oszlopban sorakoznak az eredeti szövegek, a Message oszlopban pedig az átírható változatok. Amit az utóbbiba beírunk, az jelenik meg a megfelelő helyeken. A Preset rész melletti kis lemez ikonra kattintva elmenthetjük az átírt listát, így később a Preset opció legördülő menüjéből már egy kattintással kiválasztható lesz. Akár több variációt is menthetünk (ha például vannak tegeződő és magázódó stílusú tananyagaink egyaránt).
  • Az Interaction elemeknél változó a honosítási folyamat. A Timeline (Idővonal) esetében például eleve a lépések összeállításakor mindent magyarul írhatunk, de mivel önálló lejátszó felületet tartozik hozzá, ennek sztringjeit is át kell szabni. Ehhez az adott Interaction elem szerkesztőfelületén kattintsunk a Properties gombra, majd a megjelenő ablakban a Text Labels gombra. Itt szintén egy két oszlopos listában módosíthatjuk a felület részeit. Az elemenként változó, hogy mit találunk a listában, van, ahol csak egy Next és Prev gombot.
  • A kvízek (Quiz) esetében is hasonló az eljárás. A kérdéseket, válaszokat, illetve a helyes vagy téves válaszok kifejtéseit eleve beírhatjuk a szerkesztő felületen (nem győzzük imádni a kvízkészítő modult, szerintünk a legjobb, ami mostanság a kezeink között volt). Az eredmények megjelenítését végző felületet viszont kicsit trükkösebb átírni. A listában a Quiz Result elemre kattintva átírhatjuk a gratuláló vagy sajnálkozó szöveget és kiválaszthatjuk, hogy mi történjen e slide megjelenése után, de az alap szövegek honosításához előbb kattintanunk kell a lista felső részén látható Slide View gombra.
    Ekkor a Slide Layers részben választhatjuk ki, hogy a sikeres vagy sikertelen vizsga szövegeit szeretnénk-e éppen látni. Amelyiket választjuk, annak a szövegét a PowerPointban megszokott módon tudjuk szépen átírni, magán a dián. Természetesen itt is van Properties gomb, de ott nem nagyon van mit átírni, legfeljebb megadhatunk alapértelmezett szövegeket a válaszok értékelésének kifejtéséhez a Question Properties részben, illetve a Main Properties-nél a kvíz címét írhatjuk át.

A honosítás tehát igazán nem bonyolult dolog, bár kétségtelen, hogy a Player magyar változatának elkészítése azért első alkalommal odafigyelést és némi időt igényel. De mivel minden menthető, így ezt az időt csak egyszer kell rááldozni a dologra. Az viszont biztos, hogy tananyagok legrejtettebb részleteinek szövegeit is gond nélkül megváltoztathatjuk.

 

A publikálás folyamata

Ha mindennek végeztünk és az előnézetben sem találtunk hibát, jöhet a tananyag publikálása. Erre többféle módszer is rendelkezésünkre áll. Az iSpring Suite 9 ugyebár HTML5 formátumban készíti el a végleges tananyagot. Ennek köszönhetően lehetőségünk van felhasználni offline és online egyaránt, simán működnek mindkét esetben egy modern böngészőben. A fejlesztők egy mobil alkalmazást is ingyen elérhetővé tettek iOS-re és Androidra egyaránt, amelyben a tananyagok szintén megnyithatók, s adott esetben letölthetők az okostelefonra a szerverről, hogy offline is használhassák azokat a tanulni vágyók. Emellett természetesen azt is könnyedén megtehetjük, hogy készítünk egy saját iOS vagy Android alkalmazást és azon belül, egy saját böngésző felületben jelenítjük meg a tananyagokat.

A fentiekhez érdemes a Publish gombbal megjeleníthető opciók közül a My Computer lehetőséget választani. Ekkor az anyag a számítógépünk egy adott mappájába kerül, s onnan már oda másoljuk (például DVD-re, pendrájvra, saját szerverre) ahová kedvünk tartja.

Van néhány beállítás, amelyekkel még kicsit testreszabható a publikálandó produktum:

  • Player: itt még utoljára alakíthatunk a lejátszó felületen, a gombokon, színeken, feliratokon, a megjelenítendő paneleken, vezérlőelemeken.
  • Size: megszabhatjuk, hogy mekkora méretű legyen a tananyag felülete. Meghatározhatunk pixelben fix méretet, skálázhatunk adott százalékkal, vagy hagyhatjuk, hogy reszponzív módon hozzáalakuljon mondjuk a böngésző ablakának méretéhez. Ez utóbbi talán. legpraktikusabb az esetek többségében.
  • Quality: mivel jó esetben webre vagy okoseszközökre dolgozunk, a tananyag mérete tárhely, illetve le- és betöltési sebesség szempontjából is kényes kérdés. Ebben az opcióban állíthatjuk be a képek, videók, hanganyagok tömörítésének mértékét.
  • Protection: szintén fontos lehet, ha nem akarjuk, hogy boldog boldogtalan az engedélyünk nélkül hasznosítsa a kész tananyagot. Elláthatjuk vízjellel, jelszavas védelemmel, korlátozhatjuk a használatának időszakát (kezdő és befejező dátumot is megszabhatunk), illetve hozzáköthetjük a lejátszást egy adott domain címhez. Így a domain “hatókörén” kívül nem lej elindítható a tananyag.
  • Publish: ha nem az összes diát akarjuk publikálni, itt megadhatjuk, hogy csak a kiválasztottak kerüljenek be a végleges tananyagba.

Érdekes lehetőség a Use iSpring Play app on mobile devices opció is. Ezzel egy extra gombot varázsolhatunk a tananyag főoldalára, amelyet megérintve okostelefonon vagy tableten automatikusan a telepített iSpring Play app nyitja meg a tananyagot. Mint már említettük, ennek előnye, hogy a felhasználók akár le is tölthetik benne a teljes összeállítást, így a mobilnet használata nélkül, bárhol megnyithatják azt.

Ha valamilyen LMS rendszerrel is összekötnénk tananyagunkat (a kvíz eredmények és a felhasználók menedzselése végett), akkor az LMS opciót kell választanunk a My Computer helyett. Itt ugyanazok a lehetőségek sorakoznak, kiegészítve egy LMS profile opcióval, ahol kiválaszthatjuk az általunk használt rendszer típusát (SCORM 1.2 és 2004, AICC, Experience API, cmi5), majd a Customize gombra kattintva beállíthatjuk annak minden jellemzőjét.

Lehetőségünk van a tananyag videóként történő publikálásra is, de ekkor számoljunk azzal, hogy minden interaktív elem odaveszik. Mindenesetre ehhez még egy komplett Youtube feltöltési felületet is találunk a programban, vagyis közvetlenül innen tölthetjük fel a friss epizódokat a Youtube csatornánkra.

 

iSpring Cloud

Ha nincs saját szerverünk, vagy nem elég nagy a tárhely mérete, akkor jól jöhet az iSpring Cloud szolgáltatás is. Ez nem egy komplett LMS rendszer, hanem egy bérelhető tárhely, ahová feltölthetjük a kész tananyagokat, hogy aztán különféle módokon megosszuk azokat. Van lehetőség közvetlen publikus linket generálni hozzájuk, de akár embed kódot is kaphatunk, amellyel már a saját honlapunkba is beilleszthető a tananyag, mint egy sima Youtube videó.

Itt is alkalmazhatjuk a fentebb már ismertetett védelmet, vagyis a jelszó és a domain hozzárendelés használatát. Igaz is, domain: az iSpring Cloud szolgáltatásban akár saját nevet is használhatunk aldomainként, vagyis lehet például techwok.ispringcloud.com elérésünk. Itt aztán beléphetünk mi is és kényelmesen menedzselhetjük a feltöltött tananyagokat (publikálási módok, hozzáférési engedélyek kiosztása, statisztika átnézése stb.), vagy beléphetnek a felhőben létrehozott egyéb felhasználók is, hogy elindítsák a kívánt tanfolyamot. De mint említettük, ez nem egy LMS rendszer, inkább egy kényelmesen menedzselhető – ráadásul korlátlan és gyors – tárhely, amelyen elsősorban az embed lehetőséggel, vagy közvetlen linkkel tehetjük közzé tananyagainkat. Érdekesség, hogy a statisztikában külön is láthatjuk, hogy a beépített kóddal és a közvetlen linkkel hányan és mikor tekintették meg a tananyagokat.

Az iSpring Cloud szolgáltatásból van ingyenes próbaverzió, amellyel 14 napig tesztelhetjük a lehetőségeket. Ha megtetszett, akkor havi 47 dollárért (beregisztrált felhasználónként) tudjuk használni.

 

iSpring Learn

Van még egy publikálási lehetőségünk, ami nem más, mint egy komplett LMS rendszer: az iSpring Learn. Ezzel megúszhatjuk egy saját LMS rendszer felhúzását, okostelefonos app fejlesztését stb. Vagyis különösebb IT ismeretek és saját szerver nélkül hozhatunk létre egy komplett e-learning felületet, amelyen szépen menedzselhetők a felhasználók eredményei, s lehetőségünk van akár élő tréningek tartására is. Ez a felület önállóan is hatalmas falat, így elképzelhető, hogy később visszatérünk rá részletesebben is, hiszen egy komoly LMS rendszer összehozása azért nem egyszerű feladat, így az iSpring Learn hatalmas terhet vehet le a vállunkról, bár nem feltétlenül olcsó.

 

Összegzésül

Mint látható, az iSpring Suite 9 publikálási lehetőségei legalább olyan szerteágazóak, mint a felület tananyagfejlesztési eszköztára. Így az elkészített interaktív tananyagokat gond nélkül tudjuk vele közzétenni, a számunkra legmegfelelőbb módon: offline és online publikálásra egyaránt alkalmas, bár kétségtelen, hogy elsősorban egy utóbbira hivatott, hiszen ma már egyre kevésbé szokás CD-n és DVD-n tálalni az oktatóanyagokat. Ehhez sokkal kényelmesebb mindenkinek egy weboldal vagy egy okostelefonos/tabletes app. Itt mindez rendelkezésünkre áll, s könnyedén beüzemelhető bármelyik.

Ne maradjon le erről sem!