Zenegyűjtemény menedzselése és zenék átalakítása, ingyenes teljes verzióval

Ha valaki hatalmas offline zenegyűjteménnyel rendelkezik, vagy szeretnél régi CD-it, esetleg kazettás vagy bakelit lemezes felvételeit is digitalizálva tárolni a számítógépén, annak jól jöhet a ma bemutatásra kerülő all-in-one alkalmazás, amelyben minden olyan fontos szoftveres eszközt megtalálunk, amelyek a gyűjtemény rendszerezéséhez, a felvételek elkészítéséhez, a CD-k tippeléséhez, a dalok utólagos átszerkesztéséhez szükségesek. Megoldható vele egy nagyobb zenegyűjtemény menedzselése és zenék átalakítása egyszerűen, gyorsan.

Ashampoo Music Studio 2020: zenegyűjtemény menedzselése és zenék átalakítása egyszerűen

Az Ashampoo Music Studio 2020 nem zenelejátszó programnak, hanem zenegyűjteményünk menedzselésére készült. Ennek megfelelően itt nem találunk olyan zenelejátszási funkciókat, mint mondjuk az iTunes-ban. A cég éppen az, hogy ha valaki nem szeretné a teljes gyűjteményt egy iTunes-szerű zenelejátszóra bízni, akkor a mappákba rendezett fájlok között könnyedén kiigazodjon, azokat egyszerűen átnevezhesse, szerkeszthesse, s ha kell, tudjon különféle zenelejátszási listákat összeállítani, CD borítókat létrehozni, vagy akár mixeket készíteni. A lejátszást pedig rábízhatja egy tetszőleges, alternatív alkalmazásra, akár a Windows 10 saját Groove lejátszójára.

Lejátszási lehetőségek helyett a következő funkciók állnak a rendelkezésünkre ebben a programban:

  • Borító-szerkesztő: Nevének megfelelő nyomtatható borítókat és lemezcímkéket készíthetünk vele. Többféle CD tok formájához illeszkedhet, s bár kapunk sablonokat is, természetesen használhatunk saját vagy internetről letöltött fotókat is.
  • Szervezés: Ha az ömlesztve tárolt dalok között rendet akarunk tenni, ennél egyszerűbben nem is lehetne. A program a megadott dalokat képes átnevezni és alkönyvtárakba mozgatni azok metaadatai alapján. Vagyis ha az mp3/mp4 fájlokban szerepel a megfelelő információ (album és dal címe, előadó stb.), akkor pillanatok alatt rendbe teszi a teljes gyűjteményt.
  • Videó a zenéhez: Ha van egy videós koncertfelvételünk, vagy bármilyen zenés videónk, amelyből szeretnénk kinyerni a dalokat önálló mp3 fájlként, akkor ez a menüpont kell majd nekünk. Bejelölhetjük az egyes szakaszokat, a program pedig egy kattintással elkészíti az önálló dalokat a videó hangsávkából.
  • Lejátszásilista: Egyszerű lejátszási-lista szerkesztő modul, amellyel a legnépszerűbb listaformátumokba tudjuk exportálni a megadott zenefájlokat. Így a kedvenc zenelejátszónkban, biztosan a kívánt sorrendben szólalnak majd meg. A támogatott formátumok: m3u, pls, xspf, m3u8, wpl, cue
  • Rippelés és CD-írás: Kedven régi CD-ink dalaiból szeretnénk mp3 hangfájlokat varázsolni? Vagy a meglévő hangfájlokból készítenénk saját Audio-CD-t? Egyik sem jelent gondot ennek a modulnak. Ha kell, akár mp3 vagy wma lemezt is készíthetünk vele a hagyományos Audio-CD helyett. A rippelés is egyszerűen megy, így könnyedén lementhetjük a gépre az audio-CD sávjait például mp3 formátumban.
  • Szerkesztés: Nem csak a fájlok menedzselésére, hanem a hangfájlok szerkesztésére is használhatjuk a programot. Ezen a téren azért ne várjunk tőle sokat (nem hozza mondjuk az Audacity funkciókészletét), de a felesleges részek kivágására, a eleje-vége elhalkításra, azért jól használható. Emellett konvertálhatjuk is így a dalokat, hiszen választható a mentés formátuma (mp3, wma, ogg, waw, flac). Ugyancsak itt tudjuk szerkeszteni a dalok metaadatait, van külön konvertáló rész, és egy kattintással normalizálhatjuk is a túl hangos, vagy éppen túl halk zeneszámokat. Emellett a Fájlok elemzése opcióval megnézhetjük, hogy minden fontos metaadat megvan-e a zenefájlokban, illetve a formátumok, kiterjesztése stb. megfelelőek-e.
  • Felvétel: A felvétel menüpont neve egyértelműen jelzi a funkcióját is. Hangfelvételeket készíthetünk, különféle hangforrásokból.
  • Zene-keverő: Végül ott a Zene-keverő, amellyel több dalt gyúrhatunk egyetlen hangfájlba. Így a folyamatos lejátszásnak aztán tényleg nem lesz akadálya sehol.

Mint a fentiekből is látható, elég komplex alkalmazással van dolgunk. Rengeteg feladat elvégzésére alkalmas, amelyekre amúgy külön-külön szoftvereket szokás használni. Itt mindez egyetlen felületről elérhető, s az egészet úgy alakították ki, hogy a lehető legegyszerűbb legyen használni. Ezt segíti elő a honosított felület is, így nyelvi akadályokba sem nagyon ütközhet a program használata.

Teljes verzió letöltése

Ahogy az Ashampoo szoftvereknél megszoktuk, a teljes verzió használatához itt is szükség lesz egy ingyenes Ashampoo fiókra, amelyet akár a telepítésnél is létrehozhatunk. Ezzel lehet aktiválni a programot, hogy onnantól korlátozások nélkül használhassuk.

Profi hangszerkesztő program ingyen és egy remek zenekészítő

Akár a Music Studio 2020 kiegészítéseként is megállja a helyét az az ingyenes hangszerkesztő, amelyet anno bemutattunk már itt a Techwokon. Érdemes vele megismerkedni, mert akár a zajszűrésben, akár egyéb hangjavító funkciók terén ott van a szeren, miközben egy fillért sem kell fizetnünk érte. A kettővel együtt már teljeskörűen megoldható a zenék átalakítása.

Ha pedig valaki inkább a zeneszerzés, remix-készítés világában merülne el, annak jól jöhet a Magix Music Maker 2021, amely egy profi zenekészítő alkalmazás Windowsra, a amelynek alap verzióját akár ingyen is használhatjuk (bár kétségtelen, hogy a fizetős verzió sokkal többre képes).

Ne maradjon le erről sem!