TOP megoldások: PDF-ből epub készítése

Mivel egyre népszerűbbek az e-book olvasók, óhatatlanul egyre több felhasználó ütközik abba a problémába, hogy ezek sok szempontból nem hasonlítanak egy tabletre. Így például: míg egy tableten rém kényelmes elolvasni egy szépen betördelt PDF dokumentumot (s bármikor villámgyorsan ránagyíthatunk a részletekre), vagy adott esetben egy PDF formátumú e-bookot is, addig egy hagyományos e-book olvasón ez általában nem akkora öröm. A legtöbb ilyen kütyünek eleve kicsi a képernyője ahhoz, hogy mondjuk egy A4-es méretre tördelt PDF-et olvashatóan jelenítsen meg, az olcsóbb árkategóriáknál pedig a PDF-be történő belenagyítás, esetleg azok szövegének utólagos áttördelés magán az eszközön már kivárhatatlanul lassan megy, ha egyáltalán van rá lehetőség. Éppen ezért ha ilyen eszközt használunk, akkor jobb, ha az e-book olvasók számára könnyen áttördelhető, formázható epub formátumot használjuk. De miként lehetséges egy PDF-ből epub készítése? Nos, ez nem is olyan nagy művészet, ha megvan a megfelelő program hozzá.

PDF-ből epub készítése

Kezdjük azzal, hogy azért akadnak itt buktatók is. Az első, ha nem egy digitálisan készült PDF-ről van szó, hanem PDF-be szkennelt könyvoldalakról. Ez esetben ugyanis a könyv oldalait a PDF képként tartalmazza, vagyis ahhoz, hogy a szöveggel bármit kezdhessünk utólag, azt értelmezhetővé kell tenni a gép számára. Erre szolgálnak az OCR (karakterfelismerő) alkalmazások, amelyek a képként kapott szöveget visszaalakítják szövegszerkesztőben is módosítható szövegfolyammá. Ezek egyik legjobb képviselője kétség kívül a FineReader, amelynek windowsos verziójáról itt, maces változatáról pedig itt írtunk részletes tesztet. Döbbenetes tudása van és ügyesen bánik a magyar nyelvű szövegekkel is. Ha ez a program a birtokunkban van, a probléma máris megoldódott, hiszen nem csak felismeri a szöveget, de szerkeszthető dokumentumként le is tudja menteni. Így adott esetben txt vagy doc formátumba is, amit szinte minden e-book olvasó “megemészt”. De ismeri az epub formátumot is, így abba is exportálhatunk.

Ha a PDF-ben lévő szöveg eleve másolható, kijelölhető a kedvenc PDF olvasónkban, akkor viszont könnyebben és olcsóbban is megússzuk a dolgot. Ez esetben ugyanis egy halom ingyenes megoldás áll rendelkezésünkre a PDF -> EPUB konvertáláshoz.

Ingyenes megoldások epub konvertáláshoz

Első és legegyszerűbb megoldásként ott van rögtön az oldalunkon már többször is előfodrult CloudConvert, amelyről pont PDF-EPUB konvertálás kapcsán írtunk korábban egy részletes tesztet. Ennek előnye, hogy teljesen online, vagyis nem kell telepítenünk semmit, csak feltölteni a PDF-et és cserébe letölteni az epub változatot az átalakítás után.

Offline megoldást keresőknek jó szolgálatot tehet a Calibre, mely egy elég korrekt (és ingyenes) e-book készítő-menedzselő alkalmazás. Használható Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt, s persze a konvertálást is simán megoldja.

Ezeken felül alternatívaként ott van még a To ePub nevű oldal is, amely meglehetősen egyszerű felépítésű, így könnyen használható. Maximum 20 dokumentumot lehet vele átalakítani egy lépésben, a végeredményt ZIP fájlban kapjuk meg.

Ne maradjon le erről sem!