Itt a legsokoldalúbb karakterfelismerő program Windowsra

A héten teszteltük a FineReader maces változatát, s már akkor megígértük, hogy amint lehet, tesztet közlünk e népszerű karakterfelismerő program napokban megjelent – windowsos – változatáról, a FineReader 14-ről. Nos, ígéretünkhöz híven következzen a teszt a FineReader karakterfelismerő program legújabb verziójáról.

 

Modernizálódó vállalkozások napi eszköze

A FineReader karakterfelismerő program legújabb, 14-es verzióját a héten jelentette be hivatalosan az ABBYY, mi pedig már túl is vagyunk a tesztpéldány szétcincálásán. Az nem okozott túl nagy meglepetést, hogy OCR szempontból jól teljesít a program (tette ezt eddig is), ám a készítők egyéb nyalánkságokat is ígértek, amelyek talán hozzásegítik végre a hazai és külföldi cégeket egyaránt, hogy komolyan belevághassanak a digitális iroda és dokumentumkezelés bevezetésébe. Ez a környezetvédelem szempontjából is fontos lenne, de ha valaki esetleg képtelen ebből az irányból közelíteni az élet felé, annak csak annyit mondunk: fokozott hatékonyság. Ez is elérhető ugyanis, ha végre digitális alapra hozzuk a dokumentumok, szerződések, iratok stb. feldolgozását. Az ABBYY programozói pedig mindent megtettek azért, hogy ez mostantól ne jelentsen kihívást.

 

FineReader 14: a tökéletes karakterfelismerő program

Szóval adott immár a FineReader 14, amely OCR szempontból ugyan nem hozott bődületes újításokat, de azért eldicsekedhet vele, hogy immár 190 nyelven ismeri fel a szövegeket és tudja azokat akár szkennelt képből szerkeszthető szöveggé alakítani. A háttérben persze fejlesztenek folyamatosan az OCR eljáráson, így az új verzió is hatékonyabb, mint elődei, de a helyzet az, hogy sok panaszunk ebből a szempontból már eddig sem lehetett a programra: még gyenge minőségben szkennelt dokumentumokat is kiválóan felismer magyarul (is), ha pedig jobb minőségről (200 dpi fölötti és tisztán sikerült beolvasás) van szó, akkor pedig hibátlan szokott lenni a végeredmény.

Mint eddig, most is van rá lehetőségünk, hogy megőriztessük a felismert anyag eredeti tördelését, így egy képként szkennelt magazin a szövegdobozokkal, illusztrációkkal, táblázatokkal, címsorokkal együtt megmaradhat nekünk PDF-ben, csak adott esetben az eredetileg képként kapott szövegek onnantól már kereshetők is lesznek a dokumentumban. A szkennelt, fotózott anyagok, netán képernyőképek szöveges részeinek felismertetése gyerekjáték a programmal, ráadásul van integrált helyesírás ellenőrzés és utólagos javítási lehetőség is (ekkor az esetleg rosszul felismert részeknél is megadhatjuk, hogy például szerintünk “az ott nem is szöveg, hanem egy fotó részlete, nem kell próbálkozni a felismerésével”), szóval a kiváló végeredmény és a gyors feldolgozás garantált.

A kész anyagok exportálhatók Wordbe, Excelbe, PowerPointba, PDF-be (ekkor már kereshető szöveggel), ODT, RTF, TXT, HTML, DjVu fájlokba, vagy akár epub és fb2 e-book formátumokba is. Természetesen az sem gond, ha több oldalas szkennelt PDF-ekről, vagy több külön szkennelt, átalakítandó képfájlról beszélünk. A felismerésnél a program az egyszerű matematikai képleteket, vagy akár a fonetikusan leírt angol szöveget is felismeri. De nem jelent nekik gondot egy táblázat sem. Összességében van tehát fejlődés bőven ezen a téren – a felületen és az OCR eljárásnál – is, de az igazi változás mégis máshol érhető tetten.

 

Digitális dokumentumkezelés

A program egyik fő újdonsága az integrált dokumentumszerkesztés és csoportmunka eszközök megjelenése. Ahogy a bevezetőben említettük, a dokumentumok digitális kezelése sok szempontból előremutató, de ahhoz, hogy ez kényelmes legyen napi szinten, lehetőséget kell biztosítani, hogy a felhasználók szükség esetén módosíthassanak az egykor papíron lévő, de immár kereshető szöveggel, eredeti formáját megőrizve eltárolt PDF anyagokon.

A FineReader 14 teljes körű PDF szerkesztő eszköztárral rendelkezik, ráadásul kiemelt figyelmet fordítottak a csoportmunkára, lektorálási opciókra, űrlapok, aláírások keresésére. A jelszavas védelem is megoldott. Az OCR eszközöket is integrálták a PDF szerkesztő részbe, így menet közben is használható a szövegfelismerés.

Ami szokatlan egy karakterfelismerő program esetében, de a digitális dokumentumkezelés szemszögéből kifejezetten üdvözlendő: az új, dokumentum összehasonlítási funkció. Kezünkbe nyomott a főnökség két kinyomtatott, több oldalas dokumentumot, hogy hasonlítsuk össze, mik a különbségek? Ezt mostantól rábízhatjuk a FineReaderre: a szkennelés után szépen szerkeszthetővé teszi az anyagokat, majd elvégzi helyettünk az összehasonlításukat is. Az eredményt pedig áttekinthetően tálalja a képernyőn. Persze nem csak papíron kapott anyagok hasonlíthatók így össze, hanem bármilyen képformátumot vagy akár két Word dokumentumot is összevethetünk ily módon. Az eltéréseket aztán elmenthetjük egy külön dokumentumba, táblázatos formában összegyűjtve.

A FineReadert ezeken felül olyan apróságok helyezik az élvonalba, mint az OCR funkcióra használható processzormagok számának meghatározási lehetősége (ha egy hosszabb anyagnál esetleg a szokott tempóban dolgozni is szeretnénk a gépen addig, amíg a felismerés tart), a hibás felismerések javításainak “megtanulása” és későbbi automatikus alkalmazása, a képelőfeldolgozási opciók, amelyeknek köszönhetően egy gyengébb minőségű forrásanyag is jó eséllyel feldolgozhatóvá válhat stb. Ugyan a legtöbb felhasználó sosem nyúl majd a Beállítások részhez, de mégis, ha valaki fontosnak érzi, hogy teljesen testreszabja a programot, megteheti.

 

Elérhetőség és ár

A FineReader 14 felülete már a telepítéstől kezdve magyarul áll rendelkezésre, így nyelvtudást sem igényel a használata. A fontosabb funkciókhoz részletes leírást kapunk a felületen, vagyis különösebb előtanulmány nélkül is kiigazodik bárki a program – illetve programok, mert többől áll össze a csomag – használatán, aki látott már legalább egy szövegszerkesztőt működés közben.

A FineReader 14 két fő változatban kapható: a Standard verzió ára bruttó 59 900 forint, míg a Corporate változat bruttó 94 000 forintba kerül. Van egy Enterprise verzió is, arról a készítők oldalán lehet további információkhoz jutni. Nem kell viszont zsákbamacskát vennünk, van ugyanis ingyen letölthető próbaverzió is a szoftverből. Mi Windows 10 alatt teszteltük, ott gyorsan és megbízhatóan működött.

Ne maradjon le erről sem!