Karakterfelismerő Macen: egy hatékony OCR program

Az ABBYY meglehetősen régi motoros a szoftverkészítők között, s FineReader nevű OCR (karakterfelismerő, vagy szövegfelismerő) alkalmazásuk tulajdonképpen megkerülhetetlen, ha valaki profi szinten akar szkennelt anyagokat átalakítani, akár Wordben vagy Excelben szerkeszthető dokumentumokká. Mi most a kicsit korosodó, de még mindig igen hatékony maces változatot teszteltük, amelynek segítségével gyerekjáték a szövegfelismerés Macen.

Karakterfelismerő macre: FineReader Pro for Mac

A papírmentes iroda egyre egyszerűbben kivitelezhető lenne a felhőszolgáltatások terjedésével, ám még mindig sokan nyomtatnak, faxolnak. Gyűlnek a papírhalmok. Ha viszont valaki úgy dönt, szeretne nagy tételben átalakítani régi papír dokumentumokat digitális, szerkeszthető formára, esetleg kapott egy szkennelt képfájlt vagy PDF-et, amelyben nem szerkeszthető a szöveg, annak a FineReader Pro for Mac tökéletes megoldást jelenthet.

Ez az egyik legjobb karakterfelismerő (OCR) megoldás Macen, amellyel valaha találkoztunk, s bár nem fiatal, még mindig tökéletesen használható, akár a legújabb, macOS Sierra rendszeren is.

A FineReader Pro for Mac kiváló karakterfelismerő, segítségével szinte bármilyen képfájlt vagy képként szkennelt PDF dokumentumot visszaalakíthatunk szerkeszthető dokumentummá. A program felismeri a magyar nyelvű szövegeket és ha azt szeretnénk, megtartja a dokumentum eredeti felépítését is, így például szkennelt újságoldalakból akár kereshető szövegű PDF-eket is gyárthatunk, miközben az újság tördelése megmarad a PDF verzióban is. De természetesen kinyerhetjük pusztán a szerkeszthető szöveget is egy szkennelt anyagból.

Kimeneti formátumok tekintetében is igencsak kényeztetve vagyunk: docx, xlsx, rtf, odt, csv, html vagy akár pptx dokumentumként, epub vagy FB2 e-bookként, vagy a már említett PDF-ként egyaránt menthető az átalakított anyag. De ha csak sima szövegre van szükségünk, az sem gond a programnak. Képként is exportálhatunk, de az mondjuk furcsa lenne, ha valaki a felismertetett, végre szerkeszthető szövegeket képfájlba mentené, hogy kvázi oda jusson, ahonnan indult. Ám a lehetőség adott és olyankor például praktikus, amikor PDF-eket akarunk képpé konvertálni.

Utólagos szerkesztési lehetőségek tekintetében kicsit kevesebbet kapunk a maces változatban, mint a windowsosban, így például nem javíttathatjuk a felismert szöveget automatikus helyesírás ellenőrzővel, viszont arra itt is van lehetőség, hogy az esetlegesen rosszul felismert részeket átvariáljuk: bizonyos területeket meghagyjunk képként, adott részeket kibővítsünk stb.

A szövegfelismerés tökéletessége természetesen erősen függ attól is, hogy milyen minőségű a szkennelt anyag. Nálunk elég jól vizsgázott a FineReader Pro for Mac, de volt, hogy bele kellett kicsit nyúlni a tökéletesség kedvéért az adott képbe. Ehhez egyébként vannak integrált képszerkesztő eszközök is a programban, amelyekkel elvégezhetünk minden fontosabb módosítást.

Összegzésül

Mindent egybevetve: a FineReader Pro for Mac ugyan nem fiatal, de még igencsak jó formában van (amúgy is frissítik folyamatosan hibajavítás és optimalizálás tekintetében), ráadásul gond nélkül használható a legújabb macOS Sierra rendszeren is. Ha maces irodában dolgozunk és szükségünk van karakterfelismerő szoftverre, gyakorlatilag a legjobb választás lehet, még a bruttó 38 000 forintos árával is.

Aki pedig Windowson szeretné használni, annak extra örömhír, hogy tegnap megjelent a windowsos változat legújabb verziója, tele újdonságokkal. Természetesen napokon belül olvasható lesz részletes tesztünk.

Ne maradjon le erről sem!