Oktatóanyagok készítése HTML5 formátumban, egyszerűen és gyorsan

Ha valaki online oktatóanyagok készítésére adja a fejét, érdemes jól megválasztania a leendő platformokat és azt is, hogy milyen eszközzel esik neki a fejlesztésnek. Ma már elég nagy merészség a Flash-re alapozni bármilyen online felületet, lévén szinte egyik modern rendszer sem igazán támogatja már ezt a megoldást. Helyette viszont ott a HTML5, amelynek segítségével ugyancsak látványos, interaktív oldalak készíthetők.

De mivel nem mindenki születik programozónak, így felmerül a kérdés: ha megvan a tudásanyag és eldöntöttük, miként akarjuk tálalni online, viszont nem akarunk hónapokat szánni programozásra, mivel érdemes nekikezdeni?

 

Storyline 2

Szerencsére ma már több nagyszerű eszköz is a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy e-learning tananyagokat fejlesszünk. Ilyen például az Articulate-féle Storyline 2 is.

Ez a szoftver ugyan csak Windowson futtatható, de a benne készült tananyagok tulajdonképpen cross-platfom módon terjeszthetők, hiszen a végeredményt HTML5 vagy Flash formátumba exportálhatjuk. A készítők szerint a fejlesztés akár Macen is lehetséges, épp a ma bemutatott Parallels segítségével, ami ugyan igaz, de azért ennél kicsit elegánsabb a konkurens Adobe Captivate megoldása, ahol mindkét platformra van natív fejlesztőkörnyezet.

A Storyline felépítése erősen emlékeztet a Microsoft Office alkalmazásokéra, ugyanazt a szalagos eszköztárat kapjuk itt is, a tervezőfelület pedig nagyjából olyan, mintha a PowerPointban dolgoznánk. A lehetőségeink azonban jóval kiterjedtebbek, mint a Microsoft prezentációs szoftverében.

E programmal interaktív oktatóanyagokat lehet készíteni, ennek megfelelően minden objektumhoz (képek, gombok stb.) hozzárendelhetünk valamiféle interakciót. Ez lehet egy másik elem megjelenítése vagy eltüntetése, lehet egy videolejátszás elindítása, vagy éppen másik diára lépés. Számtalan variáció van. Az Insert menüpontban beilleszthetünk a diákra szövegdobozt, szövegbuborékot, karaktereket (fotós és rajzolt figurákból egyaránt sokat kapunk, amelyeket különféle pozíciókba állítva kvázi az oktatóanyag narrátorai lehetnek), képeket, hangokat, képernyőképet, screencam videót, slidereket, markereket (különféle témakörbe illő ikonok, amelyekhez extra információt társíthatunk pop-up formában) stb.

Temérdek lehetőségünk van, mindent megtalálunk, amire szükségünk lehet.

A különféle elemek megjelenését, mozgását az idősávon tudjuk pontosan összehangolni, s természetesen egy halom látványos effekttel dobhatjuk fel az előtűnésüket, eltűnésüket. Akár a hangos narrációhoz is hozzáigazíthatjuk az egyes elemek viselkedését. Jópofa opció a Zoom Region, amelynek segítségével a dia egy adott pontjára nagyíthatunk pár pillanatra, kiemelve az ott történő eseményeket. Figyelemfelhívásra tökéletes megoldás.

A program beépített screencam funkcióval rendelkezik, így például egy szoftver- vagy rendszerfunkció bemutatásánál nem kell külön alkalmazásban rögzítenünk a felvételt, hanem közvetlenül a Storyline-ban készíthetjük el.

Ha nem akarunk sokat bajlódni a grafikai elemekkel, a programhoz kapunk egy sor remek sablont is, amelyeket a beilleszthető karakterekkel és pár saját fotóval kiegészítve abszolút mokány kis összeállítást kreálhatunk.

 

Kvízkérdések, kérdőívek

A fentiek alapján azzal tehát nincs gond, hogy elkészítsünk egy több diából álló tananyagot, s egy percig ne legyenek kétségeink, a végeredmény abszolút látványos lesz.

De egy online oktatóanyag esetében bizony az is fontos, hogy a tanultakat “kikérdezzük”. Ehhez a Storyline seregnyi kvíz-formátumot tartalmaz: a fogd és dobd módszeren alapuló csoportosítós feladatokat éppúgy létrehozhatunk benne, mint igaz-hamis feladványokat, vagy választásra kényszerítő felsorolásokat.

Van hotspot lehetőség, helyettesítős feladatlap stb. Mindenféle megoldásban gondolkodhatunk, hogy a megtanult dolgokat viszakérdezzük. A végén pedig vagy pontszámos összesítést mutathatunk az elért eredményről, vagy egyszerű köszönjük oldalt. Arra is van lehetőség, hogy a feladatokat visszanézzék és lássák a jó választ, vagy adott esetben újra kitölthessék a feladatsort, ha erre engedélyt adunk.

Fontos tudni, hogy a Storyline az LMS rendszerekkel is képes együttműködni, így SCORM vagy AICC szolgáltatásokkal is összelőhetjük, ami remek lehetőség, ha a tananyag elsajátítását esetleg online rendszerben is szeretnénk nyomon követni, kielemezni, netán egyéb tanfolyamok kiegészítéseként felhasználni.

 

Lejátszás, publikálás, online megoldások

A Storyline érdekessége az úgynevezett Player, azaz lejátszó felület. Nem kell megijedni, a tananyagok megtekintéséhez nincs szükség extra telepítésekre, a HTML5 változat gyakorlatilag bármilyen eszközön elfut, tetszőleges – modern – böngészőben. Ez a lejátszó “keret” gyakorlatilag tartalmazza a három legfontosabb gombot: léptetés előre, vissza, illetve kvíz esetén a beküldés funkció. Ezeket a gombokat természetesen kikapcsolhatjuk bármikor, akár minden dián külön szabályozva.

De emellett a lejátszó megjeleníthet tartalomjegyzéket, hozzárendelt anyagokat (PDF dokumentumok a tananyaghoz stb.), vagy éppen idősávot is. Ezek tetszés szerint ki vagy bekapcsolhatók.

A különböző szövegek (gombok feliratai, üzenetek stb.) honosíthatók, de a program alapból is tartalmazza a magyar kifejezéseket.

Beállíthatjuk azt is, hogy a böngészőben megnyitva miként viselkedjen a tananyag: átméretezze magát az ablak méretéhez, vagy éppen fordítva, az ablak méretét vegye akkorára, amekkorára a diákat tervezték. De akár teljes képernyős üzemmódra is válthatunk, a böngésző egyes vezérlőelemeinek eltüntetésével. Mondjuk a címsor például a Chrome esetében így is megmarad.

Megjegyezzük, hogy ha minden Player funkciót kikapcsolunk, a pár pixeles kerettől akkor is igen macerásan szabadulhatunk csak és véglegesen nem is lehet. Ezt remélhetőleg valamilyen közeli frissítésnél majd korrigálják, mert így nehézkesebb integrálni az anyagokat egy már meglévő felületbe, ráadásul feleslegesen vesz el helyet a keret a lényegi tartalomtól.

Végül, ha mindennel elkészültünk, publikálhatjuk a teljes anyagot Flash vagy HTML5 formátumban. Ha CD-re vagy DVD-re szánjuk, akkor készülhet ezekhez egy windowsos EXE program is, illetve van mobil keretprogram, amelynek segítségével a publikált anyagok Androidon vagy iOS alatt is lejátszhatók.

 

Nem kis beruházás, de megtérülhet

Az Articulate Storyline sajnos nem olcsó mulatság, a maga 1400 dolláros árával igencsak megterhelő lehet és gyakorlatilag drágább, mint az Adobe Captivate (ráadásul itt nincs havidíjas megoldás). Ennek ellenére ha komolyan gondoljuk, hogy HTML5 alapon szeretnénk hatékony tananyagfejlesztésbe fogni, akkor bizony érdemes elgondolkodni a beruházáson. Ha jól csináljuk, bőven megtérülhet. S hogy ne vegyünk zsákbamacskát, van belőle 30 napos próbaverzió is, amelyben minden funkciót tesztelhetünk.

Ne maradjon le erről sem!