Ingyenes nyelvoktató program és egy szótanító háttérkép

Annak idején készítettünk egy méretes összeállítást olyan alkalmazásokból, amelyek jól jöhetnek a tanuláshoz a számítógépen vagy az okostelefonon. Már abban is szerepelt egy remek ingyenes nyelvoktató program okostelefonos változata. Ma erre szeretnénk újból felhívni a figyelmet, kiegészítve egy érdekes másik megoldással. (Frissítés: e cikk megjelenése óta bemutattunk egy hazai fejlesztésű online nyelvoktatót, amely iOS és Android rendszerekre is elérhető és abszolút jó választás lehet az otthoni nyelvtanuláshoz. Itt írtunk róla részletes tesztet).

Ingyenes nyelvoktató program

Nehéz lenne azt állítani, hogy felér egy komplett angol nyelvtanfolyammal, de azért az kijelenthető, hogy akár kezdőknek, akár haladóknak kiváló nyelvtanulási eszköz lehet a Duolingo. Sokan talán ismerik már e program okostelefonos változatát, hiszen letölthető mind iPhone-ra, mind androidos okostelefonokra, de azt kevesebben tudják, hogy a használata egyáltalán nincs e platformokra korlátozva: elérhető asztali gépekre és notebookokra is, tetszőleges böngészőben.

Csak navigáljunk el a honlapra, regisztráljunk és indulhat is a tanulás. A regisztráció nem kötelező, anélkül is belevághatunk, de mivel a Duolingo szintekhez köti a tanulást, így ha nem akarjuk egy-egy véletlennek köszönhetően nulláról újrakezdeni, akkor érdemesebb az elért eredményeket az amúgy ingyen létrehozható felhasználói fiókban eltárolni.

A Duolingo a magyar anyanyelvűek számára elsősorban az angol nyelv tanulására praktikus (tesztek, kiejtés, szótanulás, mondatok felépítése stb.), de ha már perfekt beszélünk angolul, akkor jobban kitárul a világ, mert ebben az esetben temérdek egyéb nyelv megtanítására is vállalkozik a program. Tanulhatunk vele akár japánul is.

Szótanító háttérkép

S ha már a japánnál tartunk, akkor álljunk is meg egy(-két) szóra. Akad ugyanis egy nagyon érdekes kis alkalmazás – egyelőre sajnos csak macOS-re – amelyik a a rendszer háttérképét használja fel szavak tanítására. Maga a háttérkép teljesen a mi választásunk (szóval lehet válogatni akár a Techwok összeállításaiból is). Ha viszont telepítjük és elindítjuk a Backwords nevű programot, onnantól kezdve a háttérképen mindig megjelenik egy szó, s egészen addig ott is marad, amíg nem léptetjük a menüsorban megbújó kis ikonra kattintva.

Szavakat e cikk készültekor csak négy nyelven lehet tanulni vele: holland, kínai, koreai, japán. Ezekből viszont több mint 15 ezer szót tud begyakoroltatni velünk a program. Ha nem váltunk manuálisan, akkor az aktuális szó egész nap ott virít a háttérképen, amúgy ízlésesen elhelyezve, de másnap reggel már egy másik fogad minket.

Mindent egybevetve

A Backwords egy nagyon jópofa kezdeményezés, kár, hogy egyelőre nincs belőle windowsos változat, de aki macOS-t használ és elmerült már az érintett nyelvek valamelyikében, annak jó szívvel tudjuk javasolni a letöltését és beüzemelését. Nulláról tanulásra viszont alkalmatlan, így ha ez a cél, akkor tekintetünket előbb a Duloingóra vessük, amely tökéletes választás azoknak, akik épp nem tudnak elmerülni egy intenzív tanfolyamban, de valamennyire azért haladnának a nyelvtanulással a számítógép előtt ülve, vagy éppen az okostelefont szorongatva a villamoson.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató