Interaktív, online nyelvtanulás és nyelvoktató app okostelefonra

Miközben a nyelvtanulás fontosságával mindenki egyetért, maga a nyelvtanulási folyamat sokakat állít legyőzhetetlen akadály elé. Pedig az iskolai oktatás mellett számtalan érdekes és praktikus alternatív módja is van a nyelvtanulásnak: seregnyi nyelvtanfolyam mellett még olyan ingyenes programok is segíthetnek, mint mondjuk a korábban általunk is bemutatott Duolingo. Utóbbi azonban nem mindenkinek megfelelő, például azért, mert nem igazán segít a nyelvtani alapok elsajátításában. Ma egy olyan, hazai fejlesztésű megoldást mutatunk, amellyel valóban járható útnak tűnik az online nyelvtanulás. Sőt, nem is kell a böngészővel bajlódnunk az asztali gépen, elfeküdhetünk a kanapén is nyelvet tanulni, ugyanis a szolgáltatás része egy nyelvoktató app okostelefonra (iOS, Android) is.

Xeropan: online nyelvtanulás és nyelvoktató app okostelefonra

A Xeropan nem most kezdte a pályafutását, sok éve elérhető és folyamatosan fejlesztik. Az aktuális Xeropan 3 változatot használhatjuk online, vagy okostelefonos alkalmazásként (iOS, Android) egyaránt, kinek melyik jön be jobban. Gyakorlatilag mindkét esetben ugyanazt az elbűvölő stílusú felületet kapjuk, csak az adott platform lehetőségeihez igazítva.

A Xeropan sajátos hangulatú felületéhez villámgyorsan hozzá lehet szokni. Könnyen használható, átlátható, s hála az egész tananyagot körbelengő mini-sztorinak, kifejezetten élvezetes elmerülni a használatában. Három fő részre osztották: a Tanulás részben mehetünk végig a leckéken, lépésről-lépésre. Egy-egy lecke több modulból épül fel, vannak a szókincset fejlesztő interaktív részek, amelyekben példamondatok alapján ismerhetjük meg az új szavakat. Vannak videó leckék és hang leckék amelyekben egy videóban vagy éppen hanganyagban elhangzottak segítségével tanulhatunk új dolgokat. Van nyelvtanlecke rész, illetve vannak beszélgetéses modulok is. Utóbbi hangfelismeréssel is működik, vagyis egy mikrofon jól jöhet hozzá, de amúgy írásban is cseveghetünk virtuális beszélgetőpartnerünkkel (az online változatnál a hangfelismerés a cikk írásakor csak Chrome böngészőben működött, de a rendszer szerint például Firefoxhoz is készül).

Ezekből a modulokból épül fel minden nagyobb lecke, változó arányban. Mindegyik modul interaktív, így például egy videó végignézése, majd a fordítás tanulmányozása után még külön kiragadva is belénk sulykolják a részleteket, majd különféle feladatok megoldásával (például a mondatrészek, szavak megfelelő sorrendbe helyezésével, párosítással stb.) mélyíthetjük el a megszerzett tudást. Mindez így elsőre talán bonyolultnak hangzik, de a program/weboldal felületén abszolút adja magát minden, ráadásul ha kiválasztjuk a szintünket (megtehetjük hasraütéssel, vagy egy gyors tudásfelmérővel), a rendszer automatikusan összeállítja a menetrendet (akár témakört is választhatunk). Nekünk csak végig kell mennünk a tananyagon az adott sorrendben.

A Tanulás rész tehát egy összefoglaló felület, amelyen Xeropan minden funkciója megbújik a leckékben. Ezeket a funkciókat azonban önállóan is kimazsolázhatjuk a Készségek névre keresztelt felületen. Itt a heti leckék gyors elérésén túl elmerülhetünk a szótanulásban, a beszéd gyakorlásában, vagy éppen a nyelvtanban. Mindhárom területen a tudásfokoknak megfelelően (Kezdő A1, Alapfok A2, Haladó B1 stb.) vannak csoportosítva a dolgok.

Mindenre figyelnek: szavak, nyelvtan, kommunikáció

Ha már az elején ekéztük a konkurens nyelvoktató appot a nyelvtani rész hiánya miatt, rögtön emeljük is ki: a Xeropanban részletes, ennek ellenére áttekinthető és érthető nyelvtani összefoglalókat találunk (állító mondat, kérdőszavak, szórend, birtoklás, dátumok, jelen idők stb.). Minden megvan, szintén szintekre bontva.

Ugyancsak jól használható a szótanító rész, ahol kategóriákra osztva találunk több ezer, napi szinten fontos szót. Nem csak az írásmód és a jelentés, de természetesen a helyes kiejtés is megtanulható. Sőt, teljes mondatokat is meghallgathatunk az adott szóval, kifejezéssel.

Érdekesség a fentebb már említett Heti leckék rész, amelyben napi szinten kaphatunk új leckéket, adott esetben akár aktuális témákra (például e cikk készültekor éppen a COVID-19 járványra) építve. Utóbbinál például megismerkedhetünk a láz, köhögés stb. szavakkal, teljes mondatkörnyezetben is használva azokat.

Ezek tulajdonképpen pár perces leckék, amelyeket bármikor elindíthatunk. A szavak megismerése után természetesen itt is jönnek a feladatok (szó párosítása a fordításával, megfelelő fordítás kiválasztása, sorrendbe állítás, hiányzó szó megadása stb.).

Közösségi nyelvtanulás, motiváció

A nyelvtanulási folyamat egyik visszatartója általában a motiváció hiánya. Sokan már az elején feladják, ami után nehéz újrakezdeni. De ha túllendülünk az első héten és már semmi sem vonja el a figyelmünket, megnő a hatékonyságunk.

Emellett azért a Xeropan maga is igyekszik motiválni a tanulókat. Ennek egyik módja a rangok gyűjtése. Minél jobban haladunk előre a leckékben, annál magasabb rangot érhetünk el. Van némi szerepjáték beütése a dolognak az XP gyűjtéssel és a szintlépésekkel, de kell is ez, ha az ember egyedül tanul.

Ám nem vagyunk kötelesek egyedül végigrágni magunkat a leckéken. A Xeropan a közösségi tanulásra is ad lehetőséget, így meghívhatunk barátokat, ismerősöket, összemérhetjük tudásunkat másokkal, versenyezhetünk. Mellesleg nem csak tényleges ismerősökkel, hanem a többi, akár amúgy ismeretlen Xeropan felhasználóval is összeállhatunk közös tanulásra, vagy éppen versengésre.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Xeropan az egyik legjobb nyelvoktató app és online nyelvtanító, amellyel az elmúlt években találkoztunk. Hangulatos, egyedi felületén öröm a tanulás. Jól összeszedett és szerteágazó tudásanyagra alapozhatjuk vele a nyelvtanulást.

Bár vannak ingyenes leckék, ha komolyan gondoljuk a tanulást, aligha ússzuk meg anélkül, hogy előfizetnénk valamelyik Pro csomagra. A legolcsóbb megoldás az egy éves előfizetés, amivel – a cikk készültekor – 5.39 USD-re jön ki a havidíj, de van egy hónapos vagy három hónapos előfizetési lehetőség is.

Ne maradjon le erről sem!