Portrék hátterének eltüntetése pár kattintással ingyen, online

Kissé vegyes érzelmekkel viseltetünk mai tesztalanyunkkal kapcsolatban. Először is: ez egy olyan kezdeményezés, amire rengetegen felhasználónak van szüksége. Másodszor: az elgondolás tökéletes, a kivitelezés pedig majdnem az. Harmadszor: dacára az első kettőnek, akad pár korlátozás, ami miatt sokak számára majdnem használhatatlan az egész. Szóval ez így megosztó, de akkor is úgy gondoltuk, meg kell ismertetni a nagyérdeművel ezt az ingyenes online szolgáltatást, mert a segítségével szinte gyerekjáték a portrék hátterének eltüntetése a fotókról. Reméljük, hogy idővel a limitációk eltűnnek, akár pár dolláros előfizetés ellenében is. Na de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az egészet az elején.

Frissítés 2019.02.04.: a cikk készülte óta változott kicsit az oldal. Immár nagyobb méretben is letölthetjük ingyen az átalakított képeket, illetve van lehetőség prémium csomagra történő előfizetésre, amelynek birtokában még nagyobb felbontásokkal dolgozhatunk.

Portrék hátterének eltüntetése pár kattintással

Tavaly december közepe táján elindult Benjamin Groessing oldala a Remove Image Background, avagy a remove.bg. Ez nem kevesebbet ígér, mint hogy felhasználói beavatkozás (azaz kijelölések, maszkolás, átfestés stb.) nélkül eltávolítja a portré fotókról a felesleges hátteret. A legszebb az egészben, hogy mindezt ingyen.

Nos, tesztjeink alapján a dolog remekül működik. Ha nem túlságosan összetett a háttér, akkor gyakorlatilag 100%-os a végeredmény. Ha kicsit zagyvább a fotó tartalma, akkor azért tévedhet a rendszer, de utólag kijavítani a tévedéseket egy képszerkesztőben már kevésbé lesz fárasztó, mintha nullától kellene retusálnunk a fotót. Egyetlen szépséghiba van a dologban: a végeredmény – azaz a letölthető, eltüntetett hátterű PNG fájl – sajnos 500×500 pixeles limitet kapott. Vagyis feltölthetünk akár 4000px széles fotót is, a rendszer átméretezi, így a remekbe szabott, háttér nélküli kép már jóval kisebb felbontású lesz. Ez amúgy nem akkora gond, ha a végeredményt online szeretnénk hasznosítani, hiszen egy weboldalon, vagy közösségi oldalon ez a méret bőven megteszi, ha pedig amúgy is egy új kompozíció részeként akartuk tálalni, akkor a végső kép mérete még lehet nagyobb, max az adott részlet lesz rajta ekkora. Nyomdai felhasználásra (prospektus, magazin stb.) viszont nem nyerő ez a korlátozás.

De ne legyünk telhetetlenek! A készítők szerint elképzelhető, hogy lesz majd nagyobb méretű export lehetőség is, sőt, folyamatosan javítják és bővítik az algoritmust, így belátható időn belül megtörténhet, hogy nem csak emberi portrékról, hanem házikedvencek mögül is likvidálhatjuk majd a hátteret pár mozdulattal. A pár mozdulatos működés meg már most is megvan: csak feltöltjük a képet, várunk pár másodpercet, s már tölthetjük is lefelé a “háttértelenített” verziót. Ennél egyszerűbben nem is mehetne. Ha még egy kicsit javítgatnak rajta, elfogulatlanul imádjuk majd ezt a szolgáltatást. Addig azért vannak fenntartásaink, de a gratuláció így is jár a készítőknek. S aki webre, vagy közösségi oldalakra szánt portréfotók mögül szeretné eltüntetni a felesleges hátteret, annak már most is érdemes megismerkedni vele.

Aki pedig hasonlóan ügyes – és ingyenes – online megoldásokra vágyik, annak javasoljuk például a pár nappal ezelőtt bemutatott méretező szolgáltatást, amely automatikusan átalakítja képeinket Facebook, Twitter, Instagram stb. megosztáshoz. De akadnak még bőven hasonlók Képszerkesztés dossziénkban.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató