Fotók hátterének eltüntetése automatikusan, egy kattintással, ingyen

Az elmúlt években visszatérő téma volt nálunk, hogy miként oldható meg a fotók hátterének eltüntetése, lehetőleg automatikusan, egy kattintással, vagyis anélkül, hogy aprólékosan körbe kellene jelölni a felvétel tárgyát (arcot egy portrén, virágot, kutyát stb.), majd a megfelelő eszközt kiválasztva eltávolítani a kijelölt részeket. Ez általában több lépésben megy és – persze a kép tartalmától függően – elég macerás procedúra. Szerencsére több ingyenes megoldás is létezik, amely képes automatikusan felismerni a fontos részeket és likvidálni a felesleget. Így például megmutattuk, miként oldható meg mindez a PowerPointban, vagy különféle online eszközökkel, mint például a BgEraser vagy a Remove.bg (ennek erőssége a portrék feldolgozása). Ma ez utóbbi gyűjteményt szeretnénk kiegészíteni egy – rendkívül jól sikerült – újabb taggal.

Fotók hátterének eltüntetése automatikusan, egy kattintással

A Depositphotos neve bizonyára ismerősen cseng sokaknak. Ez az egyik legnagyobb stock-fotó oldal, vagyis egy hatalmas fényképgyűjtemény, amelyen jogtiszta fotókat vásárolhatunk digitális vagy print felhasználásra. A cégnek emellett van egy igen sokoldalú online grafikai alkalmazása is, a Crello, illetve kínálnak még ezen felül is néhány online eszközt fotósoknak.

Ezek egyike a Free Background Remover, amely hasonlóan az eddig bemutatott alternatívákhoz, szintén a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra építve igyekszik megkönnyíteni azon felhasználók dolgát, akik szeretnék eltüntetni fotóikról a felesleges részleteket és teljesen körbevágni a lényeget. Ráadásul, konkurenseivel ellentétben a Depositphotos megoldása nem limitálja a képek felbontását, mindössze annyiban korlátoz minket, hogy a feldolgozandó kép fájlmérete nem lehet nagyobb 15 MB-nál. Ezt leszámítva viszont tetszőleges felbontású JPG vagy PNG képeket alakíthatunk át a segítségével, gyakorlatilag pillanatok alatt.

Maga a folyamat rendkívül egyszerű: feltöltjük a maximum 15 megabájtos képfájlt JPG vagy PNG formátumban, majd pár másodperccel később már láthatjuk is az eredményt. Ha elégedettek vagyunk, akkor egy kattintással letölthetjük az áttetsző hátterűvé tett képet. Ehhez szükségünk lesz egy ingyenes Depositphotos fiókra, de ezt pillanatok alatt létrehozhatjuk, ha eredetileg nem rendelkezünk ilyennel.

Ha nem vagyunk elégedettek, az pech, mert utólagos finomhangolásra e cikk készültekor még nincs lehetőség az oldalon. Vagyis eszi, nem eszi, ez van. A mesterséges intelligencia igyekszik a lehető legjobban felismerni a fotó tárgyát (vagy adott esetben tárgyait) és mindent mást eltüntetni róla, vagyis a többi felületet áttetszővé tenni. Így a kész anyagot kényelmesen felhasználhatjuk különféle képszerkesztőkben, vagy akár egy Word dokumentumban is. Ennek már csak a fantáziánk szab határt. Az AI-nak viszont egyelőre azért vannak olyan fényképek, amelyek feladják a leckét. Ilyenkor az eredmény nem lesz tökéletes, vagy épp használhatatlan. De ez amúgy a ritkább eset. Általában elég jól sikerülnek a körbevágások. Szóval ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk eltüntetni egy fotóról a felesleges hátteret, érdemes vele megpróbálkozni. Működik bármely modern böngészőben, Windowson és macOS-ene egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!