Képek hátterének eltüntetése PowerPointban

Mint azt több PowerPoint tippünkben is leírtuk már, a Microsoft prezentációs szoftverében rengeteg olyan eszköz található, amelyeknek köszönhetően egy bemutató készítésekor megúszhatjuk, hogy külön képszerkesztőben kelljen átalakítanunk a használni kívánt fotókat, illusztrációkat. Jó példa erre, amikor kerek – vagy tetszőleges – formájú portrékat fabrikáltunk a készülő ppt-ben, s remek példa lesz ebből a szempontból a mai is: megmutatjuk, hogyan oldható meg a képek hátterének eltüntetése PowerPointban, anélkül, hogy ehhez Photoshopra vagy más képszerkesztő szoftverre lenne szükségünk.

Képek hátterének eltüntetése PowerPointban

Ha egy olyan képet emelünk be leendő prezentációnk egyik diájára, amelyen túl sok felesleges részlet veszi körbe a lényeget, meglepően könnyen eltávolíthatjuk azokat a motívumokat, amelyekre nincs szükségünk. A fotó vagy rajz felépítésétől függően akár pár mozdulattal is körbevághatjuk a képen látható lényeget.

Ehhez kattintsunk a kérdéses képre, majd a szalagos eszköztáron válasszuk a Formátum fület, a megjelenő gombok közül pedig kattintsunk a sor elején található Háttér eltávolítása lehetőségre. A PowerPoint ekkor néhány másodpercre gondolkodóba esik, majd automatikusan eltávolítja a képről a szerinte felesleges részeket, esetünkben például a virág mögötti hátteret. 

Bár az automatikus felismerés meglepően jól dolgozik, az alábbi képen viszonylag egyszerű dolga volt a meglehetősen egysíkú háttérnek köszönhetően. Ha ennél összetettebb a környezet, amiből kiemelnénk a lényegi motívumot, jó esély van rá, hogy a PowerPoint azért itt-ott hibázik. Ám semmi gond! Ha a program olyan részeket is lilára fest (jelezvén, hogy törlendő), amelyekre nekünk szükségünk van, vagy éppen olyan részleteket szeretne megtartani, amelyektől szabadulnánk, kicsit besegíthetünk a gépnek.

Használjuk a Megtartandó területek megjelölése és az Eltávolítandó területek megjelölése funkciókat. Ezekkel könnyedén megjelölhetjük azokat a területeket, amelyeket megtartanánk, vagy amelyektől szabadulnánk. Ha nehezen látjuk át a teljes képen a jelölendő részeket, a + és  gombokkal (a program jobb alsó részén lévő nagyítás funkcióra gondolunk) ránagyíthatunk a részletekre, így könnyen elvégezni a megjelölést.

Ha mindennel megvagyunk, s már nincs semmilyen felesleg a képen, egyszerűen kattintsunk a Módosítások megtartása gombra, amellyel jóváhagyjuk a lilára mázolt részek eltávolítását. Ezt a PowerPoint azonnal megteszi nekünk, s ettől kezdve már a felesleg nélkül használhatjuk a prezentációnkban a kérdéses fotót, illusztrációt.

Ne maradjon le erről sem!