PowerPoint tipp: kerek portrék és formázott képek készítése prezentációkban

Sokan használják napi szinten a Microsoft PowerPoint alkalmazást prezentációk készítéséhez, mégis akadnak olyan funkciói a programnak, amelyeket kevesen ismernek. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy az elkövetkező hetekben pár PowerPoint tipp keretében mutatunk néhány ilyen megoldás, hogy azok is kihasználhassák ezeket a lehetőségeket, akik ne szándékoznak túl mélyen elmerülni a PowerPoint világában, de azért szeretnék kicsit feldobni a készülő bemutató látványvilágát. Elsőként lássuk, miként lehetséges kerek portrék és formázott képek készítése a PowerPointban.

PowerPoint tipp: kerek portrék és formázott képek készítése prezentációkban

Egy prezentációban általában sok képpel dolgozunk, s bár remekül festhetnek eredeti formájukban is, olykor sokat dobhat a látványon, ha kicsit átszabjuk a formájukat: lekerekítjük a sarkokat, esetleg teljesen kör alakú képet hozunk létre (ez portréknál kifejezetten jól fest), vagy valamilyen izgalmasabb formába öntjük őket.

Szerencsére ehhez nem kell grafikusi előképzettség, sőt, még csak külön grafikai szoftverre sincs szükségünk. A PowerPoint aktuális verziói Windowson és Macen egyaránt gond nélkül megoldják nekünk a fotók átalakítását.

  • Első lépésként helyezzünk el egy fotót a készülő prezentáció aktuális diáján. Ezt megtehetjük úgy is, hogy ráhúzunk egy képfájlt a PowerPoint ablakában látható prezentációnkra, de használhatjuk hozzá a Beszúrás / Képek / Ez az eszköz… (Insert / Pictures / Picture from file ) lehetőséget is. Ha szükséges, a szokott módon méretezzük a képet a kívánt méretre (az egyik sarkánál megfogva a képet tudjuk változtatni annak méretét).
  • Ha megvan a fotónk, jöhet is a formázás: jelöljük ki a képet a dián egy kattintással, majd válasszuk a szalagos eszköztáron megjelenő Képformátum (Picture Format) fület. A megjelenő funkciók között találjuk a Körülvágás (Crop) eszközt is. Kattintsunk a mellett látható, lefelé mutató nyilacskára, majd a megjelenő menüből válasszuk a Körülvágás alakzatra (Crop to Shape) lehetőséget.
  • A felugró panelen kattintsunk arra a formára, amelyre szükségünk van. Esetünkben ez a kör / ellipszis forma lesz.

A PowerPoint ekkor a kiválasztott formának megfelelő keretet ad a képünknek. Ha szükséges, ezután is tudjuk méretezni a szokott módon. Aki esetleg nem négyzet alakú fotót hívott be, viszont kör alakú képre vágyna (ez ugyebár jelen esetben még ellipszis lesz az eredeti kép képarányai miatt), annak sem kell már sokat küzdenie. Egyszerűen kattintson a Körülvágás (Crop) gombra az eszköztárban, majd a kép kereténél megjelenő új jelölések segítségével formázza át kedve szerint a keretet, esetünkben ellipszisről körre.

Az egérkurzor mellett ehhez látni lehet a pontos méreteket is, de ha garantáltan kört akarunk elérni, érdemesebb lehet a Körülvágás (Crop) gomb melletti nyílra kattintva az megjelenő menüből a Méretarány / 1:1 (Aspect Ratio / 1:1) opciót választani. Ha a kereten belül szeretnénk kicsit elcsúsztatni az eredeti fotót, szintén a Körülvágás (Crop) gombra kell kattintanunk, majd a fotót megfogva már könnyedén pozícionálhatjuk azt. Ugyanígy a fotó méretezése is megoldható a kereten belül, hogy tényleg a lényeg kerüljön a körbe. Mindezt összefoglaltuk az alábbi videóban is.

Ha mindent jól csináltunk, a végeredmény esetünkben egy kör alakú fotó lesz, amely remekül feldobja a prezentációnkat. De természetesen választhatjuk bármely vágási formátumot a PowerPoint által felajánlottak közül.

További Office tippek

Ha nem csak PowerPointot, hanem Wordöt és Excelt is használnak, Iroda és Office rovatainkban további hasznos tippeket találnak ezekhez a programokhoz is. Sőt, szolgáltunk már tippekkel a Microsoft OneNote jegyzet alkalmazás lehetőségeinek kihasználására is, például itt, vagy amikor a jegyzetek titkosításának módját mutattuk be.

Ne maradjon le erről sem!