TOP eszközök: képek hátterének áttetszővé tétele

Oly sokszor mutattunk már megoldást arra, miként oldható meg a képek hátterének áttetszővé tétele, hogy arra gondoltunk, itt az ideje egy összefoglaló közreadásának, amelyben egy helyre válogatjuk a legjobb megoldásokat e feladatra.

Képek hátterének áttetszővé tétele egyszerűen

Az alábbi programokkal és online szolgáltatásokkal rendkívül egyszerűen megoldható, ha szeretnénk egy fotóról eltüntetni a hátteret, a fénykép tárgyának macerás, aprólékos körbevágása nélkül. Merthogy a felesleg eltüntetése amúgy szinte bármilyen grafikai szoftverrel megoldható, csak hát nem mindegy, hogy 15-20 percet pepecselünk, vagy kattintunk kettőt az egérrel és pár másodperccel később már menthetjük is le kész képet, eltávolított és áttetszővé tett háttérrel. Erős a gyanúnk, hogy a többség inkább ez utóbbira szavazna, s meg is értjük a dolgot. 

A most ajánlásra kerülő megoldások mindegyikéről írtunk már korábban, így szokásunknak megfelelően itt csak összegzéssel szolgálunk róluk, s akit valamelyik részletesebben is érdekel, annak linkeljük a korábbi tesztet. Lássuk hát, hogy melyek a legjobb eszközök, ha a képek hátterének áttetszővé tétele a célunk.

A legjobb online megoldás, ingyen

Kezdjük azzal a megoldással, amely talán a legjobban vizsgázott a tesztjeink során azon átlagfelhasználók szempontjából, akik nem születtek grafikusi tehetséggel. Ha valakinek fontos az egyszerű használat, annak a Depositphotos oldal Free Background Remover eszköze lesz a tökéletes megoldás. Ez mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra építve igyekszik elérni a lehető legjobb eredményt és profin eltávolítani a fotó tárgya mögötti teljes hátteret, méghozzá teljesen automatikusan. Csak feltöltjük a képet és pár másodperccel később már készen is vagyunk. Menthetjük az eredményt mondjuk PNG formátumba, hogy áttetsző maradjon a háttér. Ezután már kényelmesen dolgozhatunk a képpel Word dokumentumokban, képszerkesztőkben, kiadványszerkesztőkben. A Free Background Remover teljesen ingyenes, de regisztráció szükséges a használatához. Írtunk róla részletesebben is, az itt olvasható.

Két további online háttér-likvidáló

A Depositphoto megoldásához hasonló elven működik két másik online eszköz is: a BgEraser és a Remove.bg. Ezek elsősorban portrék hátterének eltávolítására alkalmasak, de bevethetjük őket szinte bármilyen fotó esetén. Sajnos a Free Background Removerhez képest eléggé korlátozott az ingyenes használatuk, legalábbis ami a fel- és letölthető képfájlok méretét illeti. De ettől még érdemes velük megismerkedni.

A Microsoft PowerPoint is használható e célra

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a Microsoft PowerPoint milyen sokoldalúan használható a prezentációk készítésén túl is. Pedig adott esetben még egyszerű képszerkesztőnek sem utolsó. No, nem egy Photoshop, de speciel a képek tartalmi feleslegének eltávolítására egészen jól használható. Ennek mikéntjét itt írtuk meg.

Photoshop és Affinity Photos

Ha már szóba került: természetesen a Photoshop is tökéletesen alkalmas a feladatra, hiszen a számtalan AI-ra alapuló eszköze között ott a Remove Backgroundfunkció is, amely szinte teljesen automatikusan elvégzi e feladatot. Mondjuk a PS nem a legolcsóbb képszerkesztő, de aki hasonló tudású szoftverre vágyik ebben a kategóriában, csak jóval olcsóbban (és előfizetés nélkül), annak kiváló választás lehet az Affinity Photo is, amelynek Background Erase Brush eszköze segíthet a hátterek eltávolításában. Ebből a programból letölthető ingyenes próbaverzió is, így nem kell zsákbamacskát vennünk, előtte meggyőződhetünk a hatékonyságáról. Hasonlóan a PS-hez, az Affinity Photo is használható Windowson és macOS-en egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!