Képek hátterének áttetszővé tétele egy kattintással, ingyen

Korábban írtunk egy olyan online szolgáltatásról, amely egy lépésben, automatikusan képes megoldani a portré fotók hátterének eltüntetését, hogy aztán kicserélhessük a fotózott személy mögötti tartalmat nekünk tetszőre. Most ehhez hasonló megoldásokat mutatunk Windowsra és macOS-re. Íme a – szerintünk – legjobb ingyenes megoldások erre a célra, amelyek használatához nem kell semmiféle grafikusi előképzettség, érdeklődés. Értelemszerűen ezt a feladatot könnyedén elvégezhetjük az Adobe Photoshop vagy az Affinity Photo eszköztárával, de számunkra most az volt a legfőbb kritérium, hogy bárki képes legyen eltávolítani fotóiról a hátteret, lehetőleg pár kattintással. Természetesen a lent bemutatásra kerülő megoldásokon felül is akadnak még bőven alternatívák, de nekünk ezek jöttek be leginkább a tesztek során. 

Képek hátterének áttetszővé tétele egy kattintással: Remove.bg

Mielőtt újdonságokkal szolgálnánk, kanyarodjunk kicsit vissza a múltkor bemutatott megoldásra, ugyanis azóta, hogy először foglalkoztunk a Remove.bg szolgáltatással, erősen tuningolták a fejlesztők. Először is: immár nem csak portrék esetében működik az automatizmus, hanem tárgyakat, járműveket is felismeri a program, s igyekszik eltávolítani mögülük a hátteret. Az áttetsző hátterű képet aztán menthetjük PNG formátumba és a kedvenc képszerkesztőnkben berakhatunk az eredeti háttér helyre bármi mást. Másodszor: immár önálló Windows / macOS / Linux alkalmazásként is letölthetjük, nem csak online használhatjuk.

Erre a program használatához viszont előbb regisztrálnunk kell a Remove.bg oldalon (ingyenes regisztráció is elég), majd az alkalmazás első indításakor generáltatni az online szolgáltatásban egy ún. API Key kódot, amivel a rendszer dolgozhat. Ettől kedve elég rádobni a program ablakára az átalakítandó képet, s kis gondolkodás után már menthetjük is a háttérmentesített változatot. Ráadásul a program használatával arra is lehetőségünk nyílik, hogy egyszerre több képet dolgozzunk fel, egyetlen mozdulattal.

Sajnos az ingyenes verzió csak 1 kreditet ad teljes méretű átalakításhoz. Ha ezt elhasználtuk, akkor már csak havonta 50 ingyenes átalakítást végezhetünk vele, de immár kis felbontású végeredménnyel. Otthoni felhasználóknak, webes publikálásra (mondjuk közösségi oldalakon), így is megfelel, de professzionális felhasználásra ingyen nem használhatjuk ki a programban rejlő lehetőségeket, csak ha krediteket vásárolunk hozzá.

A Remove.gb előnye, hogy nem a homogén hátterek eltávolítására képes csak, hanem a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik beazonosítani a fotó tárgyát, és minden más részlettől megszabadítja a képet. Amúgy ha nem áttetsző, hanem egyszínű háttérre cserénénk az eredeti látványt, arra is van lehetőség a programban.

Background Burner

Hasonló megoldást jelent, de csak online a Background Burner is. Ez ugyan kevésbé hatékony automatikus motort használt, de cserébe van lehetőség benne egy kis utómunkára is, egyszerű eszközökkel. A feltöltött képből előbb több módon körbevágott variánsokat készít, majd ezek közül a számukra legjobbat kiválasztva haladhatunk tovább. Újabb feldolgozás, újabb választás. Végül, ha még szükséges, manuálisan is törölhetünk esetlegesen hátramaradt részleteket. 

Ehhez egyszerűen használható eszközöket kapunk, a végeredmény viszont az esetek többségében mégis tökéletes lehet. Szóval ha nem is mindig egy mozdulattal, de a végére viszonylag könnyen elérhetünk olyan eredményt, amit már érdemes letölteni (ingyenes regisztráció után).

PhotoScissors Online

PhotoSciccors Online egy fokkal talán még kezesebb a Background Burnernél is, igaz, itt ingyen csak kis felbontásban (webes felhasználásra elegendő) tudjuk letölteni az átalakított képeket. A feldolgozási folyamat is hasonló: feltöltjük a képet, amelyet a program megpróbál automatikusan feldolgozni, majd lehetőséget kapunk, hogy különféle, könnyen használható eszközök segítségével megjelöljük a képen, hogy a beazonosítatlan részek közül mely területek tartoznak a tárgyhoz és melyek a háttér részei. 

Ezen információk alapján a program már igen szép munkát végez. Portrék esetében azt is jelölhetjük a képen, hogy hol találkozik a haj és a háttér, így a program ezt a kényes részletet is igyekszik megfelelően körbevágni. A kép képet itt is PNG formátumban menthetjük. Ha veszünk kreditet, akkor nagy felbontásban, ha nem, akkor kisebb méretben.

macOS Preview

Ha valaki Macet használ, alapvetően nem is biztos, hogy online vagy fizetős megoldás után kell néznie. A rendszer központ kép- és PDF nézegető alkalmazása, a Preview is bevethető-e feladatra. Jó, bizonyos esetekben kevésbé lesz hatékony, mint a fentiek, de még így is gyorsan dolgozhatunk vele.

Csak nyissuk meg az átalakítandó képet, majd kattintsunk a Show Markup Toolbar gombra az eszköztáron, utána pedig az Instant Alpha gombra. Ezután elkezdhetjük (a bal egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett) kijelölni a fotó törlendő részleteit. Ha kellően homogén a háttér, akár elsőre is automatikusan körbevághatjuk vele a fotó fő témáját. Ha nem, akkor több lépés szükséges. Jelöljünk ki valamennyit, majd töröljük (a program az első törlésnél felajánlja, hogy elmenti PNG formátumban a képet, ha az eredetileg például JPG formátumú volt). Folytassuk a kijelölés-törlés párosítást, amíg el nem érjük a megfelelő eredményt. Kevésbé kényelmes, mint a fentebb ismertetett online szolgáltatások, de alapvetően célravezető eszköz.

Kényes részletek kitakarására is van megoldás

Online eszközökkel egyébként nem csak a hátterek eltüntetésére, hanem akár kényes részletek kitakarására is van lehetőség, erről itt írtunk részletesen, bemutatva egy teljesen ingyenes online szolgáltatást, amellyel mondjuk kitakarhatunk fotókon arcokat, vagy mondjuk egy rendszámtáblát is, pár mozdulattal.

Ne maradjon le erről sem!