Kis képek nagyítása és a háttér eltávolítása fotókról, AI segítséggel

Nem először kerül nálunk terítékre a címben vázolt két feladat. Már több olyan online megoldásról is írtunk, amelyekkel pár mozdulattal megoldható, hogy egy rossz minőségű, kis felbontású fotót felnagyítsunk úgy, hogy élvezhető legyen a képminőség, illetve arra is mutattunk már seregnyi példát, hogyan lehet szintén egy mozdulattal likvidálni egy fotóról a felesleges hátteret, hogy kvázi körbevágjuk a fotó tárgyát, alanyát. Ma mindkét esetre szolgálunk egy újabb megoldással. A feladat ismét a képek nagyítása és a háttér eltávolítása fotókról, amihez ezúttal a gépi tanulást fogjuk segítségül hívni, online változatban.

Képek nagyítása és a háttér eltávolítása fotókról, AI segítséggel

A fenti két feladatra ezúttal egy cég ad a kezünkbe online eszközt, ám két önálló felületen. A Vance AI több gépi tanulásra építő képmanipulációs megoldást is készített, amelyeket gyakorlatilag bármilyen rendszeren lehet használni, hiszen telepítés nélkül működnek bármely modern böngészőben.

Ha valakinek a kis felbontású kép nagyítása jutott osztályrészül, annak az AI Image Enlarger oldalra kell ellátogatnia, míg ha valaki épp a háttér eltüntetésével kínlódik és ezt szeretné pár kattintással letudni, annak az AI Background Remover nyújt megoldást.

Használati módjuk gyakorlatilag teljesen azonos: egyszerűen fel kell töltenünk a feldolgozni kívánt fotót az oldalra az Upload Image gombra kattintva, majd a bal oldali panelen kiválasztani a megfelelő beállításokat, végül a beállítások alatt látható Start to process gombra kattintva elindítani az átalakítást.

Opciók tekintetében azért már van eltérés, hiszen a képméretezőnél azt kell kiválasztanunk, pontosan mekkora (2x, 4x, 6x, 8x) nagyításra lenne szükségünk, illetve van még egy zajcsökkenté és elmosás csökkentő opció is, amelyek konfigurálásával eljátszadozhatunk.

A hátterek eltüntetéséhez ennél kevesebbet kell állítgatnunk, ott a felismerés pontossága állítható Low vagy High értékre. Sajnos azt, hogy épp melyik a jó választás az adott fotóhoz, csak azután tudhatjuk meg, ha kipróbáltuk. Nem csodaszer, de az esetek többségében hibátlanul teljesít. Mi direkt hagytunk most itt egy részben “elhibázott” feldolgozást, hogy látni lehessen, milyen esetekben számíthatunk rá, hogy utómunkára is szükség lehet mondjuk a képszerkesztő programunkban (bár a példa esetében még így is gyorsíthattunk a teljes körbevágáson, hiszen csak egy kis területen van szükség korrigálásra).

A Vance AI mindkét eszközét használhatjuk ingyen, de sajnos csak havonta 3 kreditet (ez három átalakításra elég) kapunk hozzá. Ha ennél többre lenne szükségünk, akkor sajnos elő kell fizetnünk a szolgáltatásra. Ezt vagy 10, vagy 20 EUR értékben tehetjük meg, előbbihez havonta 200, utóbbihoz havonta 500 kredit jár, legalábbis e cikk készítésekor.

További extrák

Az oldalon egyébként további extrákat is találunk, így például van olyan eszköz, amellyel tömöríthetjük a képek fájlméretét, méghozzá képminőség romlása nélkül. De ugyanilyen hasznos lehet a képméretező, a képvágó, vagy épp a képforgató. Sőt, olyan jópofaságokat is találunk, mint a képeket vázlatrajzzá vagy rajzfilmes stílusra alakító effektek.

Ne maradjon le erről sem!