Online színpaletta tervező: harmonikus színek összeválogatása

Az egymással harmonizáló színek fontos szerepet töltenek be az éltünkben, akár az aktuális hangulatunkat is erősen befolyásolhatja a környezet színvilága. Így aztán legyen szó weboldalak vagy programok tervezéséről, grafikák készítéséről, esetleg arculattervezésről, de akár a lakás kifestéséről is, számtalan esetben van szükségünk a megfelelő színek kiválasztására. A színkeverés azonban korántsem olyan egyszerű dolog, nem mindig könnyű a harmonikus színek összeválogatása. Az ízlés túl szubjektív, azt viszont nem feltétlenül lehet elvárni mindenkitől, hogy otthon legyen a komplementer színek, színharmóniák világában. Ilyenkor jön jól egy kis segítség, például az alábbi online színpaletta tervező program, amely segít összeválogatni a valóban összeillő színeket a projektünkhöz.

 

Harmonikus színek összeválogatása, egyszerűen

A Paletton egy igazán remekbe szabott online színpaletta tervező, amelyet nagyon egyszerűen használhatunk még akkor is, ha amúgy köszönőviszonyban sem vagyunk a színharmóniák világával. A program felületét két fő részre osztották. Ezek közül a baloldali, színkört tartalmazó felületen tudunk játszani leendő palettánk alap színeivel. Nagyon leegyszerűsítve: ha a színkörben kiválasztunk egy színt, a program automatikusan ajánlja hozzá a továbbiakat. Több felosztás közül választhatunk (monochromatic, triad, tetrad stb.), ezek a színpalettát különböző módokon osztják fel, mi pedig az osztásoknak megfelelően tudunk válogatni a színek között, illetve van lehetőség arra is, hogy az adott színen belül még eljátszadozzunk a kontraszttal és “fényerővel”.

A végeredményt a jobboldali négyzetben látjuk, ahol komplett palettát állíthatunk így össze, egymással harmonizáló színekből. Ha itt rákattintunk bármelyik színre, azonnal megkapjuk róla a legfontosabb információikat (RGB kódok stb.). Ha az Examples linkre kattintunk, akkor egy képzeletbeli weboldal látványtervén is megcsodálhatjuk válogatásunk eredményét, míg a Tables / Export linkre kattintva azonnal lementhetjük palettánkat, különböző formátumokban (egyszerű szöveges fájlként, HTML vagy CSS kódként, PNG képként, ACO, GPL vagy Sketch palettaként stb.

Már önmagában a fentiek miatt is azt kell mondjuk, hogy a Paletton meglehetősen sokoldalú palettaszerkesztő, de akadnak még benne érdekességek, például olyan szimulációk, melyekkel megnézhetjük az összeválogatott színeket a színtévesztők szemszögéből is, vagy éppen kipróbálhatjuk, hogy miként festenek egy gyengébb minőségű monitoron. Végül ha kifogytunk az ötletekből, s hasztalan játszadozunk a különféle opciókkal, mentsvárként ott a Randomize… link is, amelyre kattintva különféle variációkban generáltathatunk színösszeállításokat.

Mindent egybevetve ez egy kifejezetten jól sikerült színkeverő program, amelynek használatához gyakorlatilag semmi másra nincs szükségünk, csak egy böngészőre.

Ne maradjon le erről sem!