Két sokoldalú online markdown szövegszerkesztő, bármely rendszerre

Ha markdown szövegszerkesztésről van szó, három kedvencünk is van. Az egyik a jelenleg csak macOS-re és iOS-re elérhető Ulysses, amelyről már eddig is regéket zengtünk, szóval most nem fogunk. Csak annyit mondunk, hogy aki szövegírásból és és esetleg Mac platformon teszi ezt, annak vétek kihagynia. A másik a jelenleg ingyenes és ráadásul cross-platform, vagyis Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt használható Typora. Ez a program azóta béta állapotban van, mióta először írtunk róla, ami egyrészt előny, hiszen a béta változat garantáltan ingyen tölthető le, másrészt nagy kár, ha esetleg befulladt a fejlesztése, bár mi a bétában sem igazán találtunk eddig ordító hibát. Nyugodtan lehet használni és nagyon praktikus darab. Harmadik kedvencünk a Bear nevű jegyzet app, sajnos szintén csak macOS-re és iOS-re elérhető változatban. Akadnak azonban platform-független megoldások is, mint például a két alábbi, remek online markdown szövegszerkesztő, melyeket teljesen ingyen használhatunk, tetszőleges rendszeren és böngészőben.

 

Két sokoldalú online markdown szövegszerkesztő, ingyen

Mindkét online app markdown szövegszerkesztésre ad módot, hasonló megközelítésben, vagyis a két rézre osztott felületen bal oldalon írhatjuk a szöveget, jobb oldalon pedig azonnal látjuk HTML fájlként a markdown kódként megadott formázások hatását. Ez jó megoldás, hiszen így maga az írási folyamat gyors marad (ez a markdown lényege), de mégis azonnali visszajelzésünk van a formázásokról.

A két megoldás közül a Dillinger mondható inkább minimalistának. Itt semmiféle extra eszköztár nem vonja el a figyelmünket a munkáról és különösebb beállítási lehetőségeink sincsenek. Az egyetlen extra, hogy dolgozhatunk teljes felületre nagyított szerkesztőben is, ha felesleges számunka a formázások előnézete. Illetve még egy érdekesség azért belekerült: a HTML előnézetet átkapcsolhatjuk kódnézetre is, így a HTML kódot is figyelhetjük, ha ez bármilyen oknál fogva fontos lenne számunkra.

Kész anyagainkat exportálhatjuk MD, TXT, HTML, vagy PDF formátumba egyaránt, emellett pedig lehetőségünk van arra is, hogy közvetlenül felhőbe mentsük a szerkesztendő anyagot (Dropbox, Google Drive, OneDrive, GitHub, Medium). Utóbbiakból aztán importálhatunk is anyagokat, továbbszerkesztésre.

Ennél valamivel kezesebb darab a StackEdit, amely szintén nem hivalkodó módon, de azért a formázásokat a kezünk ügyébe helyezi egy kikapcsolható eszköztáron. Így nem kell fejből tudnunk az összes markdown jelölést.

A StackEdit felülete teljesen testreszabható, a felosztott panelt kikapcsolhatjuk, az eszköztárat és a státuszsort (ahol a karakterek, szavak, sorok stb. számát jelzi) eltüntethetjük. Anyagainkat itt is felhő tárhelyekre menthetjük (Dropbox, Google Drive, Zendesk, GitHub), vagy publikálhatjuk azokat WordPress, Medium, Blogger oldalunkon is.

Ha hirtelen választani kellene a két szolgáltatás közül, akkor kezdpknek a StackEditet javasolnánk, a haladóknak pedig a bevált módszert: ki kell próbálni mindkettőt személyesen és arra voksolni, amelyik jobban segíti a munkánkat.

Végül csak zárójelben jegyezzük meg, hogy nemrég mutattunk egy zseniális, teljesen zen hangulatú szövegszerkesztőt is, amely Windowson és macOS-en egyaránt használható. Érdemes ezzel is megismerkedni, mert egészen új megközelítést ad a szövegszerkesztés fogalmának.

Ne maradjon le erről sem!