Zen szövegszerkesztő és minimalista jegyzet app

Két “testvérről” lesz ma szó, pontosabban két nagyon jópofa kis szövegszerkesztőről, amelyek azonos fejlesztőtől érkeznek és sok szempontból hasonlítanak egymásra, mégis teljesen más a felhasználási területük. Az egyikkel szinte zen körülmények között írhatunk akár hosszabb értekezéseket, novellákat, cikkeket is, míg a másik kifejezetten azért született, hogy a lehető legkényelmesebbé tegye a hirtelen jött gondolatok azonnali és gyors jegyzetelését. Írtunk már megannyi szövegszerkesztőről, kezdve az Ulysses-től a Textpad-ig, és jegyzet alkalmazás is szerepelt nálunk több is, például az Evernote és a Bear. De ma valami egészen mást fogunk mutatni!

 

OmmWriter: zen szövegszerkesztő

Kezdjük rögtön a nagyobb testvérrel. Az OmmWriter nem most jelent meg, néhány éve már elérhető Windowsra és macOS-re egyaránt. Ez egy teljesen egyedi felülettel ellátott szövegszerkesztő, amely kifejezetten azzal a céllal készült, hogy a lehető legkevesebb zavaró körülménnyel kelljen szembesülnünk írás közben, így teljesen a gondolatainkra koncentrálhassunk. Nincs állandóan látható eszköztár, ha éppen írunk, a képernyőn csak egy hangulatos háttér látható és persze a szöveg, amin ügyködünk. Emellett kellemes, enyhén meditatív háttérzene szól, s alapértelmezésben hangulatos “pötyögéssel” jelzi a program a billentyűk leütését. Minden adott, hogy zen körülmények között írjunk.

Természetesen az OmmWriter felülete és működése testreszabható. Ha megmozgatjuk az egeret, a megjelenő gombokkal szabályozhatjuk a betűméretet, a karakterek stílusát, lecserélhetjük a háttérképet (kapunk kilenc változatot), a háttérzenét (tíz dalból választhatunk, de ha gondoljuk, ki is kapcsolható ugyanitt a zenei aláfestés), cserélhetjük a billentyűnyomást visszajelző hangot (írógéptől a csilingelésig van mindenféle effekt), illetve ugyanitt menthetjük irományunkat, vagy tölthetünk be másikat. Van tehát funkció bőven a programban, csak elrejtve, hiszen munka közben ezeket úgysem állítgatnánk, akkor minek zavarjanak. Inkább használjuk ki a teljes képernyős, hangulatos körülmények között történő alkotási folyamat lehetőségét.

A szövegeket egyébként formázhatjuk is billentyűkombinációkkal, vagyis a CMD+B / Ctrl+B például a félkövér kiemelést jelenti. Pont úgy, miként az minden más szövegszerkesztő esetben lenni szokott, azzal a különbséggel, hogy itt ehhez nem kapunk más elérést, csak a billentyűzetet vagy a program menüjét.

A dokumentumokat saját formátumban rögzíti, de lehetőségünk van exportálni is azokat PDF, TXT, DOC, DOCX, RTF formátumokba, így a megosztásuk egyáltalán nem jelent gondot. E-mailben speciel akár közvetlenül az alkalmazásból is elküldhetjük az éppen megnyitott anyagot. A program maces verziója elérhető az App Store-ból 2490 forintos áron, Windowsra pedig a késztők oldalán vásárolható meg.

 

OmmBits: a legjobb minimalista jegyzett app, gondolataink rögzítésére

Ha valaki nem szándékozik éppen novellák írásába kezdeni, azonban gyakran támadnak olyan gondolatai, amelyeket szeretne gyorsan feljegyezni, illetve abban a minutumban esetleg továbbgondolni is, annak valószínűleg jobb választás lesz a nemrég megjelent OmmBits. Felületét tekintve ez a program nagyon hasonlít az OmmWriterre, de valójában még annál is puritánabb: kizárólag arra született, hogy gyors jegyzeteket készítsünk vele. Ennek megfelelően itt nincs háttérzene, nincsenek cserélhető háttérképek, gépelési hangeffektek, de még csak exportálási, sőt, mentési lehetőség sem.

Az OmmBits a jegyzeteket (amelyekből a képernyő bal oldalán látható + jellel nyithatunk újat, s az alatta látható pöttyökre kattintva válthatunk közöttük) automatikusan menti, így minden változtatásnak azonnal nyoma van. Ha leírtuk amit akartunk, simán kiléphetünk a programból, s legközelebb ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Itt is teljes képernyőn dolgozhatunk, kellemes, de abszolút minimalista háttér előtt. Tulajdonképpen hangulatos így a felület, de aki ezt a véleményt nem osztja, annak pechje van, mert itt jelenleg nincs lehetőség cserére.

Az OmmBits egy abszolút minimalista jegyzet app, csak és kizárólag arra az esetre, ha gyorsan kellene szöveges jegyzeteket készítenünk. Készítői egyébként úgy oldották meg, hogy a megnyitáskor és bezáráskor látható animáció azt az érzést keltse bennünk, mintha a rendes macOS Desktop mögé kerülve kezdhetnénk el jegyzetelni, egy oda rejtett felületen. Kétség kívül látványos megoldás, ami végképp egyedi hangulatot kölcsönöz az amúgy is szokatlan megjelenésű jegyzetalkalmazásnak. Az OmmBits egyelőre csak Macre érhető el a készítők oldaláról vagy a Mac App Store-ból (349 forintos áron).

Ne maradjon le erről sem!